Drainage aanleggen kelder

Drainage aanleggen kelder

Overweeg je om een drainage aan te leggen in je vochtige kelder? Dan is dit artikel zeker interessant voor jou! Ontdek hier alles over veelvoorkomende vochtproblemen en hun oplossingen. Je leert ook het verschil kennen tussen een randdrainage, een vloerdrainage en een wanddrainage.

Tot slot geven we je 7 tips om enkele veelvoorkomende fouten bij vochtbestrijding te vermijden.

Wil je zeker zijn van een goede oplossing voor je vochtprobleem? Vraag dan hier je gratis offerte aan en krijg vrijblijvend advies van een ervaren vochtexpert!

Veelvoorkomende vochtproblemen

Voor je op zoek gaat naar een oplossing voor je vochtige kelder, moet je eerst de oorzaak van je vochtproblemen goed bekijken. Vocht in de kelder kan namelijk op verschillende manieren worden aangepakt. Om de juiste methode te kiezen, is het belangrijk dat je de verschillende soorten vochtproblemen goed begrijpt. Meer over de oorzaak van van vocht in de kelder lees je op de website van vocht.be. 

Doorslaand vocht

Vochtige keldermuren worden vaak veroorzaakt door vocht dat door barstjes of scheuren in de muren naar binnen infiltreert. In de kelder zal het vaak om infiltrerend grondwater gaan. Op de website van vochtbestrijding.info lees je alles over de oorzaak en behandeling van doorslaand vocht.

Opstijgend vocht

Een andere oorzaak van vochtige muren is opstijgend vocht. Dit vochtprobleem kan niet voorkomen in de buitenmuren van de kelder. Doordat de buitenmuren omringd zijn met vochtige aarde, zullen vochtproblemen hier altijd veroorzaakt worden door doorslaand vocht, condensatievocht of lekkende leidingen.

Opstijgend grondwater kan echter wel voorkomen in ondergrondse binnen- of tussenmuren. De beste oplossing hiervoor is een muurinjectie

Condensatievocht

Doordat een kelder vaak een koele ruimte is, zal lucht met een hoge luchtvochtigheid hier gemakkelijk condenseren. Dit kan zowel tegen muren als tegen (de achterkant van) meubels en kasten. Condensatievocht los je best op met een goede ventilatie. 

Kan water door een betonnen vloer heen?

Ja, beton is een poreus materiaal waar water doorheen kan. Pas wanneer je betonnen vloer meer dan 20 cm dik is, zal ze waterdicht zijn. Gelukkig bestaan er wel manieren om ook vloeren die minder dik zijn volledig waterdicht te maken. 

Hoe kan ik mijn kelder waterdicht maken?

Nu je wat meer weet over de mogelijke oorzaken van een vochtige kelder, kun je beginnen nadenken over een goede methode om je kelder waterdicht te maken. In het volgende deel leggen we je uit wat de verschillende methoden van kelderdichting juist inhouden. 

Kelderbekuiping

Bij kelderbekuiping wordt je kelder waterdicht gemaakt. Bij een volledige bekuiping worden er verschillende waterdichte lagen op zowel de keldermuren als de keldervloer geplaatst. 

Muurinjectie

Een muurinjectie is een goede oplossing tegen opstijgend vocht. Er wordt dan een vochtwerende gel in je muren geïnjecteerd, die uitzet tijdens het drogen. De geïnjecteerde zone vormt een barricade die het opstijgend vocht tegenhoudt. 

Let op! In de kelder is een injectie enkel efficiënt in de binnenmuren. De buitenmuren van je kelder injecteren heeft geen zin. 

Kelderdrainage

Als het grondwater een te hoge druk uitoefent op je keldermuren, zal een kelderbekuiping je vochtproblemen niet volledig oplossen. Een kelderdrainage is in dat geval een beter idee. Bij een kelderdrainage wordt je kelder niet volledig waterdicht gemaakt. In plaats daarvan wordt het overtollige water opgevangen en weggepompt.

Kelderdrainage

Er bestaan verschillende soorten kelderdrainage. Wanddrainage en vloerdrainage werken met drainagematten om het vocht af te voeren. Randdrainage gebeurt daarentegen met behulp van een goot langs de kimnaad.

Wat zijn drainagematten?

Drainagematten zien eruit als een grote noppenfolie. Het overtollige vocht wordt via minuscule kanaaltjes naar een centrale plek gevoerd, van waaruit het kan worden weggepompt. Bovenop de noppenfolie wordt een nieuwe vloer of een nieuwe wand geplaatst. De drainagematten doen hun werk onder de nieuwe vloer of wand, waardoor deze droog blijft en de kelder weer bruikbaar wordt. 

Wanddrainage

Bij wanddrainage wordt het noppenmembraan op de wanden geplaatst. Dit werkt enkel in combinatie met een waterdichte vloer. Heb je een poreuze vloer? Dan voer je naast de wanddrainage best ook een vloerdrainage uit. 

Voor je aan een wanddrainage begint, is het best dat je de muur goed schoonmaakt. Verwijder alle loszittende delen. Borstel vervolgens de bakstenen muur goed af met een staalborstel voor je het noppenmembraan plaatst. 

Vloerdrainage

Bij een poreuze, zuigende vloer wordt het noppenmembraan op de keldervloer geplaatst. Het overtollige vocht wordt dan onder de nieuwe vloer afgevoerd. 

Bij bestaande kelders is dit soms wat moeilijker dan bij een nieuwbouw, omdat de vloer van een bestaande kelder vaak horizontaal is gebouwd. Voor een vloerdrainage is het beter als de keldervloer lichtjes afhelt zodat het water gemakkelijker kan wegstromen. Bij niet hellende vloeren wordt vaak met drainagebuizen gewerkt.

Randdrainage

Bij een randdrainage wordt er een stenen goot langs de kimnaad gebouwd. De kimnaad is de plaats waar de keldervloer en de muren elkaar raken. De goot wordt daarna opgevuld met kift (een mengeling van rivierzand en kleine steentjes). 

Wat is de beste manier om water uit de kelder te pompen?

In de kelder wordt vaak gebruik gemaakt van dompelpompen. Dit zijn pompen die onder water worden geplaatst. Ze stoppen automatisch met pompen wanneer het water onder een bepaald waterpeil daalt. Zo hoef je de pomp niet telkens handmatig aan en uit te zetten. 

Op de website van Atlas Copco ontdek je vijf tips voor het kiezen van een dompelpomp!

Hoeveel kost een drainage?

De prijs voor een kelderdrainage varieert meestal tussen de 3 000 en de 10 000 euro, maar kan ook hoger oplopen. Het exacte bedrag hangt af van diverse factoren:

 • de aard en de ernst van het vochtprobleem

 • de gekozen methode van vochtbestrijding (op basis van de oorzaak van het vochtprobleem)

 • het type drainage (als je voor kelderdrainage kiest)

 • de oppervlakte die moet worden behandeld

 • hoeveel je zelf doet en wat je laat doen door een expert 

Let wel: Door onmiddellijk raad te vragen aan een expert, vermijd je onnodige kosten om eventuele foutjes te herstellen!

Uiteindelijk is vochtbestrijding het geld echt wel waard. Je krijgt er niet enkel een extra leefruimte bij, je huis stijgt ook in waarde en je vermijdt heel wat gezondheidsproblemen!

Wil je meer weten over vochtbestrijding en kelderdrainage?

Wil je je kelder waterdicht maken maar wil je eerst nog wat meer informatie voor je effectief de handen uit de mouwen steekt? 

Hier lees je alles wat je moet weten over kelderrenovatie.

Of raadpleeg deze handige vochtbestrijding checklist.

Je kunt ook altijd gratis en vrijblijvend advies vragen aan een ervaren vochtexpert. Zo kom je zeker niet voor onverwachte verrassingen te staan! Vraag hier je gratis offerte aan!

Bonus: 7 tips om veelgemaakte fouten bij vochtbestrijding te vermijden

Welk drainagesysteem je ook kiest, het is altijd belangrijk dat je je voldoende informeert voor je de handen uit de mouwen steekt. Een foutje is snel gemaakt en kan grote gevolgen hebben. Daarom geven we je hieronder 7 tips om veelgemaakte fouten bij vochtbestrijding te vermijden.

 1. Onderschat het probleem niet

Het lijkt misschien gemakkelijk om het probleem te negeren of de oplossing uit te stellen wanneer je er niet al te veel hinder van ondervindt. Maar vergis je niet! Vochtproblemen kunnen grote schade aanbrengen aan je woning en je gezondheid! Hoe sneller je in actie schiet, hoe eenvoudiger de behandeling zal zijn (en hoe lager de kosten). Laat het probleem niet uit de hand lopen, maar vraag vandaag nog gratis advies aan een expert!

 1. Maak een goede analyse van het vochtprobleem

Denk niet te snel dat je de oplossing voor je vochtprobleem gevonden hebt. Vochtproblemen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Doorslaand vocht of condensatievocht los je bijvoorbeeld niet op met een muurinjectie. Wanneer de druk op je muren te groot is, heeft een kelderbekuiping dan weer weinig zin. Informeer je dus goed en zorg dat je het probleem goed begrijpt voor je aan de oplossing begint. 

Als je echt zeker wilt zijn, vraag je best advies aan een ervaren vochtbestrijder. Zo vermijd dat je helemaal opnieuw moet beginnen.

 1. Zorg voor voldoende ventilatie

Een slechte ventilatie kan heel wat vochtproblemen veroorzaken. Ook in combinatie met andere vochtbestrijdingsmethoden is een goede luchtcirculatie cruciaal. Op die manier blijft je kelder ook op lange termijn goed droog. Meer over verschillende ventilatiesystemen lees je hier

 1. Vergeet de Vlaamse renovatiepremie niet

Kelderdichting kan duur zijn, maar wist je dat je hiervoor misschien een premie kan aanvragen bij de Vlaamse Overheid? Vochtbestrijding valt namelijk onder de Vlaamse renovatiepremie. Misschien wordt een deel van de kosten wel terugbetaald! 

 1. Behandel niet-dringende vochtproblemen in de lente of de zomer

Bij de meeste methoden van kelderdichting moet je rekenen op een bepaalde droogtijd. In de winter kan het lang duren voor je muren droog zijn en je verder kan met de behandeling. Daarom behandel je niet-dringende vochtproblemen best in het voorjaar of in de zomer.

 1. Besteed voldoende aandacht aan de kimnaad

Als je vochtige muren hebt, verdwijnt het probleem meestal niet als je enkel en alleen de beschadigde muur behandelt. Ook als je de muren en vloer wel volledig behandelt, kunnen er nog steeds vochtproblemen optreden. Dit komt omdat de kimnaad (de plaats waar de muur en de vloer elkaar raken), een gevoelige plek is voor vochtproblemen. Neem deze dus altijd mee op in de behandeling van de vloer of wand.

 1. Denk ook eens aan lekkages

Vochtproblemen in de kelder worden niet altijd veroorzaakt door infiltrerend grondwater. Controleer zeker ook de leidingen als je vocht in de kelder opmerkt. Een leiding die kapot is, kan vrij gemakkelijk worden gemaakt. Je hoeft je kelder dan niet volledig te renoveren.

Zit je nog steeds met vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Vraag nu je gratis offerte aan en krijg vrijblijvend advies van een ervaren vochtbestrijder!

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.