Vocht in kelder bestrijden?

Vocht in kelder: problemen en oplossingen

Vocht in je kelder kan voor heel wat problemen zorgen, daarom is het belangrijk om tijdig je kelder waterdicht te maken. Denk maar aan de vorming van schimmels, houtrot en een kelder die volledig onder water staat. In dit artikel bekijken we de verschillende mogelijkheden om je kelder vochtvrij te houden.

waterlek-kelder

Dit komt voornamelijk doordat een kelder laag is gelegen in de woning. Hierdoor krijgt neerslag de kans via de grond binnen te dringen in de kelder. Muren kunnen dit vocht opnemen en grondwater kan omhoog trekken via de muren. Als het vocht doorslaat is het super belangrijk om tijdig actie te ondernemen zodat je verdere schade beperkt.

Er zijn diverse kelderdichting technieken van het vochtvrij maken van de kelder door middel van muren te dichten. Vooral poreuze muren nemen gemakkelijk vocht op. Muren kunnen onder andere worden afgedicht met een speciaal afdichtmiddel. Maar ook kunnen muren ingespoten worden met speciaal waterafstotend dichtingsmiddel.

Vocht in kelder zelf bestrijden

Om water buiten de kelder te houden zijn er een aantal doe-het-zelf technieken. Hierbij kan je gebruik maken van producten zoals een speciaal waterafstotend cementwerk, een drainagesysteem of een noppenfoliemembraan. Met een waterdichte bezettingslaag voorkom je nieuw optrekkend vocht in je keldermuren.

kelderdichting doe-het-zelf

Welke methode je best toepast om vocht in je kelder te vermijden is sterk afhankelijk van het soort vochtprobleem en de oorzaak daarvan. Zo is er optrekkend vocht, regeninslag, grondvocht, scheuren en gaten in de kelderwanden, en een slechte afvoer bijvoorbeeld. 

Lees meer: Hoe je zelf vochtbestrijding doet in je kelder

Vocht bestrijden met een vochtexpert:            Wat zijn de mogelijkheden?

Een aantal vocht problemen in de kelder zijn moeilijk zelf op te lossen. Denk maar aan een barst in je betonnen keldermuur of een kelder die onder water staat. Bij extreme gevallen is het best om toch advies te vragen bij een vochtexpert.

 Lees meer: Gratis offertes vergelijken via onze handige tool 

Hoge druk scheurinjectie

Betonnen kelders hebben een risico op scheurvorming in de kimnaad (de aansluiting tussen de vloer en de muur). Een methode van kelderdichting is het injecteren van muren. Dit kan op twee manieren. Met de hoge of lage druk techniek. 

scheurinjectie

BRON: Scheurinjectie van Remmers

Een scheur of barst in je keldermuur of -vloer kan je best oplossen met een scheurinjectie. Dit is een methode die onder hoge druk een vochtwerend middel inspuit en verdere scheurvorming tegenhoudt.

Bij de hoge druk techniek kunnen gaten die 10 a 15 cm uit elkaar liggen worden geboord. Hierin kan met een hoge druk door middel van een spuit injectievloeistof of gel worden gespoten zodat de muren geen water meer opnemen door de uiteenzetting van de gel of vloeistof in de muren.

Lage druk injectie

Kelderafdichting binnenzijde

BRON: Remmers

Dan is er nog een lage druk techniek waarbij gaten schuin in de muren worden geboord. Dit ook op onderlinge afstand van 10 a 15 cm van de gaten. Met een trechter wordt waterafstotende gel of vloeistof ingebracht. Hierbij ontstaat in tegenstelling tot een spuit minder druk.

Kelderdrainage

Grondvocht is een veelvoorkomende boosdoener. Dit vocht vestigt in je kelder waardoor deze niet meer kan drogen. Vooral niet vlakke en bakstenen muren krijgen met dit probleem te maken. Een goede oplossing hiervoor is kelderdrainage

rand en wanddrainage

Kelderdrainage gebruikt noppenfolie en afvoerkanalen met een afvoerpomp.

Dit systeem gebruikt een combinatie van wanddrainage en randdrainage om grondwater. Dit kan door noppenfolie aan te brengen tegen de wanden met membraanbuisjes. Daaroverheen wordt een tweede binnenmuur gemaakt. Het vocht wordt van de binnenmuur via de membraanbuisjes in het noppenfolie afgevoerd waardoor het buiten naar het riool wordt gepompt.

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.