Kelderdichting doe-het-zelf

Kelderdichting: de beste doe-het-zelf tips

Een kelder zelf waterdicht maken kan op verschillende manieren en verschillende doe-het-zelf producten. De snelste en goedkoopste methode is om kleine scheurtjes in je kelder in impregneren met een muurinjectieOntdek onze kelderdichting doe-het-zelf tips.

Vochtbestrijding kelder: doe het zelf

Vochtbestrijding van je kelder is een fijne methode om de kelder schoon en droog te houden. Eerst moet je analyseren waar het vochtprobleem vandaan komt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn zoals lekkages, muren met poriën die regen absorberen of vocht dat optrekt. Ongedierte, houtrot en schimmels kunnen zo makkelijk toeslaan. Lees hieronder hoe je zelf een kelder waterdicht maakt:

Een natte kelder: de oorzaken

Soorten vochtproblemen

De beste doe-het-zelf kelderdichting methode voor je kelder hangt af van je probleem. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die kunnen ontstaan in je kelder, elk met een eigen aanpak. We bespreken hier kort de meest voorkomende oorzaken van een natte kelder: 

Kelder onder water door een waterlek

Een kelder onder water of onderstroomd is het ergste probleem die je kan hebben. Plots water in je kelder kan je krijgen door een waterlek in je buizen of muur. In dit geval moet je de kelder eerst leegpompen vooraleer je kan overgaan naar een lekdetectie en zelf de waterlek dichten.

Water in kelder na regen (echt grondwater)

90% van kelders lekken eigenlijk niet. Meeste kelders zijn eigenlijk waterdicht. Het regenwater loopt vaak langs boven de muren naar binnen. Dit kan je meestal zien aan de gekristalliseerde zouten aan het plafond van je kelder. Het waterdicht afwerken 30-50 cm ter hoogte van je gazon lost vaak dit probleem op.

Condensatie in je kelder ventileren

In een weinig verluchte kelder onder een woning met een heerst er een hoge dampdruk en luchtvochtigheid. Dit komt omdat in de naastliggende ruimtes een te hoge temperatuurverschil is. Met andere woorden, we krijgen door de temperatuurverschil te maken met condens op je muren. Je kan condens in je kelder voorkomen door je kelder te ventileren en zo de luchtvochtigheid te verlagen.

Kelder dichten doe-het-zelf: de oplossingen

Kelders zijn diep gelegen waardoor er snel water in de kelder loopt.
Om te voorkomen dat je ruimte onder water staat kun je doe-het-zelf methodes gebruiken in de kelder. Hierdoor krijgen schimmels en andere
onaangename verschijnselen geen kans meer in de kelder. Een kelder dichten doe je zelf met te injecteren, draineren of bekuipen. Lees hieronder meer:

Doe-het-zelf: Een kelder bekuipen

kelder-bekuiping

Vochtbestrijding van je kelder kan je door te bekuipen , deze doe-het-zelf techniek is efficiënt maar heel arbeidsintensief.

Hierbij worden de kieren en gaten in de muren voorzien van cement als stucwerk. Deze methode kan ook ter preferentie in de kelder worden toegepast voor het vochtprobleem. Het is de beste methode als vocht dreigt door te slaan.
Eerst zorg je ervoor dat muren worden behandeld met een soort pleisterwerk dat vochtwerend is. Mortel dat waterdicht is kan in scheuren en kieren worden toegepast. Nadeel is wel dat mortel door drogen krimpt waardoor er meerdere lagen en meerdere beurten nodig zijn. Dit is voor zover de voorbehandeling.

Als alle vul middelen zijn geplaatst kan een soort waterproof pasta worden aangebracht op de kelderwanden. Dit kan met een grote kwast. Voor optimale hechting kan een primer worden gebruikt. Elk product heeft zo zijn eigen droogtijd. Indien de pasta volledig droog is kan er een eventuele tweede en derde laag worden aangebracht.

Doe het zelf: Kelder drainage

rand en wanddrainage

Drainage kan het beste worden gebruikt als er een hoge grondwater druk is. De oorzaak bepaald dus eigenlijk wel dichtingsmethode het beste kan worden gebruikt. Het vocht wordt met drainage effectief afgevoerd uit de kelder. Een hydrofoob noppenmembraan in kelder muren en vloeren voeren water af.

Het gaat om een soort buizenstelsel dat is ingebouwd en continue vocht afvoert naar een gezamenlijke put waar al het vocht uiteindelijk uitkomt. Als vocht ook via de vloer binnenkomt is het verstandig ook vloer drainage toe te passen door daar ook een buizenstelsel te plaatsen. De methode die je kiest is afhankelijk van waar het water binnen komt.

Zelf keldermuren injecteren

Keldermuren-Injecteren

Door je keldermuren zelf te injecteren kan je lokaal scheurtjes en barsten in je muur lokaal aanpakken. Deze vloeistof of gel wordt geabsorbeerd door de keldermuur, zet zich uit en vormt een nieuwe waterkeringslaag waardoor het vocht niet meer kan binnendringen in de muur. Let er voor op dat het 6 tot 12 maanden kan duren vooraleer je muur weer volledig droog is.

Ontdek hier ook de beste producten voor muurinjectie.

Kelderdichting doe-het-zelf producten

Voor kelderdichting zijn er verschillende doe-het-zelf producten te vinden. Deze producten kan je ook makkelijk vinden in de Brico, Gamma of Hubo.

kelderdichting doe-het-zelf

De beste doe-het-zelf producten voor kelderdichting

In dit lijstje vind je een uitleg welke producten je best gebruikt van deze merken:

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.