Kelderdichting doe-het-zelf

Kelderdichting doe-het-zelf, alles wat je moet weten

Een kelder zelf waterdicht maken kan op verschillende manieren en verschillende doe-het-zelf producten. De snelste en goedkoopste methode is om kleine scheurtjes in je kelder in impregneren met een muurinjectieOntdek onze kelderdichting doe-het-zelf tips.

Vochtbestrijding kelder: doe het zelf

Vochtbestrijding van je kelder is een fijne methode om de kelder schoon en droog te houden. Eerst moet je analyseren waar het vochtprobleem vandaan komt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn zoals lekkages, muren met poriën die regen absorberen of vocht dat optrekt. Ongedierte, houtrot en schimmels kunnen zo makkelijk toeslaan. Lees hieronder hoe je zelf een kelder waterdicht maakt:

Een natte kelder: de oorzaken

Een natte kelder heeft steeds een oorzaak. Om efficiënt je kelder vochtvrij te maken moet je deze oorzaak ook identificeren. Je kan daarom steeds beroep doen op een gratis vochtexpertise, zo ben je er zeker van dat je het probleem op de juiste manier kan aanpakken.

Soorten vochtproblemen

De beste doe-het-zelf kelderdichting methode voor je kelder hangt af van je probleem. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die kunnen ontstaan in je kelder, elk met een eigen aanpak. We bespreken hier kort de meest voorkomende oorzaken van een natte kelder: 

Wateroverlast door lekkage

Een kelder onder water of onderstroomd is het ergste probleem die je kan hebben. Plots water in je kelder kan je krijgen door een waterlek in je buizen of muur. In dit geval moet je de kelder eerst leegpompen vooraleer je kan overgaan naar een lekdetectie en zelf de waterlek dichten.

Vochtprobleem door grondwater

De kelder is heel vaak niet eens de oorzaak van het vochtprobleem. Grondwater komt in de meeste gevallen van boven de muren naar binnen. Dit kan je identificeren aan zoutkristallen op het plafond of de muren van je kelder. Het waterdicht afwerken 30-50 cm ter hoogte van je gazon lost vaak dit probleem op. De vochtbestrijding zal in dat geval niet in de kelder maar in de omliggende gebieden moeten gebeuren. Vraag gerust een gratis vochtexpertise aan om zeker te zijn van je aanpak.

Ventilatie zorgt voor een droge kelder

Een slecht geventileerde kelder is het resultaat van een temperatuurverschil tussen de omliggende ruimtes. Bijgevolg heerst er hoge luchtvochtigheid in de kelder. Dit vormt dan weer de perfecte leefomgeving voor schimmel bijvoorbeeld. Je kan de condensatie zeer effectief en bovendien goedkoop verhelpen met regelmatig en correct te ventileren.

Kelder dichten doe-het-zelf: de oplossingen

Kelders zijn diep gelegen waardoor er snel water in de kelder loopt.
Om te voorkomen dat je ruimte onder water staat kun je doe-het-zelf methodes gebruiken in de kelder. Hierdoor krijgen schimmels en andere
onaangename verschijnselen geen kans meer in de kelder. Een kelder dichten doe je zelf met te injecteren, draineren of bekuipen. Lees hieronder meer:

1. Kelder bekuipen

kelder-bekuiping

Een zeer goede kelderdichting kan je realiseren met een kelderbekuiping. Aangezien deze klus heel wat werk vraagt kan dit voor de doe het zelver een grote opgave zijn. Doe in dat geval beter beroep op een vochtexpert. Vergelijk gerust offertes op onze website.

Je kelder bekuipen houdt in dat je scheurtjes en gaten in de keldermuren voorziet van verschillende lagen cement. Het is een zeer efficiënte manier om doorslaand vocht te bestrijden. 

Vooraleer het cement wordt aangebracht wordt er eerst een vochtwerend pleisterwerk voorzien op de muur. Waterdichte mortel kan vervolgens de gaten en scheuren opvullen. Je moet bij mortel wel in gedachten houden dat het kan krimpen tijdens het uithardingsproces, dus houd rekening met meerdere lagen.

Na deze voorbehandeling fase wordt er een waterdichte pasta aangebracht. Je doet dit best met een grote kwast. Als je zeker wil zijn van de beste hechting kan je er voor kiezen om eventueel een primer te gebruiken vooraleer je begint. Het proces zal naargelang de oppervlakte en ernst van het vochtprobleem meerdere keren herhaald moeten worden.

2. Kelder drainage

rand en wanddrainage

Een kelderdrainage is een goede keuze wanneer er veel grondwater aanwezig is. Er zijn verschillende vormen van drainage naargelang de aard van het vochtprobleem, maar de methode blijft wel hetzelfde. Het water of vocht wordt uit de kelder weggepompt naar een reservoir aan de hand van een stel buizen die ingebouwd zijn. Als er naast de wand en rand ook optrekkend vocht langs je vloer binnenkomt kan je ervoor kiezen om deze methode ook hierop toe te passen.

3. Keldermuren injecteren

Keldermuren-Injecteren

Door je keldermuren zelf te injecteren kan je lokaal scheurtjes en barsten in je muur lokaal aanpakken. 

Bij de injectie van keldermuren worden er gaten geboord op doordachte plekken. Daarna wordt er een vochtwerend middel of gel ingespoten in de gaten. Deze gel gaat uitzetten waardoor het vocht zich geen weg meer kan banen door de keldermuur. Het kan echter tot een jaar duren vooraleer de muur weer volledig droog is. Neem gerust een kijkje naar de beste producten voor muurinjecties.

Kelderdichting doe-het-zelf producten

Voor kelderdichting zijn er verschillende doe-het-zelf producten te vinden. Deze producten kan je ook makkelijk vinden in de Brico, Gamma of Hubo.

kelderdichting doe-het-zelf

De beste doe-het-zelf producten voor kelderdichting

In dit lijstje vind je een uitleg welke producten je best gebruikt van deze merken:

Kelderdichtingexpert.be biedt je alle informatie

Kelderdichtingexpert.be is voor de doe het zelver dé informatiebron bij uitstek over alles van kelderdichting tot vochtbestrijding. Beschik je echter over minder ervaring of know how omtrent deze klussen? Of heb je gewoon geen tijd om zelf aan de slag te gaan met dergelijke onderhoudswerken? Dan is het verstandig om beroep te doen op een ervaren vochtbestrijder. 

Een expert heeft namelijk de kennis om je probleem correct te identificeren en beschikt over alle nodige apparatuur om het probleem ook daadwerkelijk op te lossen. Wanneer dit niet juist gebeurt zal het probleem alleen maar blijven aanslepen. Vraag op onze website een gratis vochtdiagnose aan en vergelijk offertes van de beste vakmannen die dit land te bieden heeft op het vlak van vochtbestrijding en kelderdichting.

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.