Condens in kelder

Condens in kelder: oorzaken en oplossingen

Condens in je kelder kan voor heel wat problemen zorgen, daarom is het belangrijk om tijdig je kelder waterdicht te maken en te ventileren. Denk maar aan de vorming van schimmels, houtrot en gezondheidsproblemen. In dit artikel bekijken we de verschillende mogelijkheden om je kelder vochtvrij te houden.

condens-kelder


Oorzaken condensatievocht in de kelder

Als er weinig of geen muurisolatie of ventilatie aanwezig is in de kelder, krijgt men opwaartse convectie. De geproduceerde warmte, binnenin de kelder ruimte warmt de muren op. Deze warme lucht trekt al het omgevingsvocht aan.

Wanneer deze warme vochtige lucht in de keldermuur afkoelt tot onder het dauwpunt, dan zocht het aanwezige vocht voor condensatie in je kelder. Dit kan gebeuren als je geen kelderisolatie of een drainagesysteem hebt, vooral in de zomer is dit een vaak voorkomend probleem. Hierdoor kan condensatievocht ontstaan en natte plekken vormen.

Oplossingen om condens in kelder te voorkomen

Hoe je condens in je kelder kan voorkomen is best simpel:
Door je kelder te isoleren en te ventileren.

Vochtige kelder condens ventileren

Door te kelderventilatie te doen houd je condensatievocht buiten. Hierbij kan je gebruik maken van een aantal ventilatiesystemen.

vocht-ventilatie

De keldermuren isoleren

Een kelder isoleren is pas mogelijk nadat je jouw keldermuren waterdicht hebt gemaakt, anders is het zinloos. Isolatie die vochtig wordt heeft weinig tot geen effect.

kelderafdichting-buitenzijde

BRON: Remmers - Buitenisolatie langs binnen

Een keldermuur kan je aan de de buitenkant isoleren en een waterkeringslaag geven langs binnen. Hierbij is het niet nodig om rond je huis alles op te graven. Hoe dat precies tewerk gaat lees je hier:

Conclusie: Condensatie in de kelder

Welke methode je best toepast om vocht in je kelder te vermijden is sterk afhankelijk van het soort vochtprobleem en de oorzaak daarvan. Condensatie is een probleem die te maken heeft met warme lucht die in aanraking komt met koude , slecht geïsoleerde kelder muren.  Zo is er ook optrekkend vocht, regeninslag, grondvochtwaterlekken of een slechte afvoer bijvoorbeeld. Het is belangrijk om eerst na te gaan welk soort vochtprobleem je hebt vooraleer je naar een oplossing zoekt.

Lees meer: Vraag hier een gratis vochtdiagnose aan bij een vochtexpert

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.