Keldervocht

Keldervocht: oorzaken en oplossingen

Keldervocht is niet alleen vervelend, het is ook erg ongezonde vochtprobleem. Je kan een vochtige kelder niet gebruiken om voedsel in op te slaan. Daarnaast bestaat de kans dat er schimmelplekken op de muren van je kelder ontstaan. Voor je het weet trekken deze vochtplekken ook naar andere verdiepingen in je huis. Om nog maar te zwijgen van die muffe geur, die zich ook in de rest van je woning zal verspreiden! 

Nee, zo kan het niet verder. Er moet dringend iets veranderen. Maar wat? Keldervocht is een veelvoorkomend probleem, maar wordt vaak niet goed begrepen of op een verkeerde manier behandeld. In dit artikel lees je wat de mogelijke oorzaken zijn van dat vervelend vocht en wat je eraan kan doen.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Keldervocht: waar komt het vandaan?

Een vochtige kelder kan verschillende oorzaken hebben. 

Enerzijds kan de oorzaak van natuurlijke aard zijn: het vochtprobleem kan veroorzaakt worden door grondwater, regenwater, het weer of het klimaat. 

Anderzijds kan de oorzaak zich ook binnen in je huis situeren:slecht geventileerde badkamers of waskamers en lekkende leidingen zorgen ook voor een hoger risico op vochtproblemen.

Grondwater

Kelders bevinden zich per definitie onder de grond en worden vaak omringd door vochtige aarde. De muren van je kelder slorpen het grondwater op en trekken binnen je huis. 

Een verhoogd grondwaterpeil, een lekkende kimnaad (de voeg tussen je keldervloer en -muur), scheuren of barsten in de wanden… Al deze zaken maken je kelder extra kwetsbaar. 

Zouten

Grondwater bevat een grote hoeveelheid mineralen en zouten. Deze kunnen kristalliseren op vochtige muren in je kelder. De kristallen zijn hygroscopisch: ze trekken extra vocht aan.

Daarnaast tasten ze ook de wanden van je kelder aan. Het is dus beter om deze zoutkristallen zoveel mogelijk te vermijden.

Regenwater

Ook regenwater kan via de muren je huis binnendringen. Capillair opstijgend vocht is een veelvoorkomende oorzaak van vocht in huis. Capillariteit is een natuurkundig verschijnsel waarbij een vloeistof in een fijn buisje omhoog stijgt, tegen de werking van de zwaartekracht in. 

Dit verschijnsel doet zich ook voor in de bouw, wanneer water via smalle openingen in je muur naar boven klimt. Wanneer je muren een capillaire zone boven de grond hebben, krijgt regenwater een kans om zich in je muren te nestelen en omhoog te klimmen.

Condensatie

Een laatste mogelijke oorzaak van een natte kelder is condensatie. Kelders hebben meestal een lagere temperatuur dan de andere kamers van je huis. In de zomer is dit misschien aangenaam, maar in de winter zorgt deze permanente koelte vaak voor een toename van het risico op condensatie. Dit wordt bevestigd door het wetenschappelijk en technisch centrum voor het bouwbedrijf in hun brochure over de renovatie van kelders.

Condensatie is een faseovergang van lucht naar vocht, vaak veroorzaakt door een koude temperatuur. Een hoge luchtvochtigheid kan veroorzaakt worden door oude wasmachines en droogmachines of door een slecht geventileerde badkamer. Daarnaast kan je ook gewoon pech hebben met het klimaat waarin je woont, de vochtigheid van de grond of het weer. Je hebt de vochtigheidsgraad van de lucht niet altijd in de hand. 

Een vochtige kelder, wat doe je eraan?

Vochtproblemen kennen dus veel verschillende oorzaken. Maar wat kan je eraan doen? Omdat er zoveel verschillende oorzaken zijn is het belangrijk om een goede analyse van het probleem uit te voeren voor je naar een oplossing kan beginnen zoeken. 

Denk bijvoorbeeld al eens na over volgende vragen:

 • Wat is de toestand van je kelder? 
 • Hoe zien je muren eruit? 
 • Zie je barsten of scheuren? 
 • Zijn er sporen van waterinfiltratie zichtbaar? 
 • Zie je vlekken, schimmels of kalkafzetting? 
 • Is het probleem tijdelijk (seizoensgebonden) of permanent?
 • Is het probleem plots opgekomen, na jarenlang geen problemen te hebben gehad?
 • Zijn er werken gebeurd in de straat?
 • Is er voldoende ventilatie aanwezig?

Op basis van de antwoorden op deze vragen kies je een oplossing op maat. 

Volgens PEC International zijn de vier meest voorkomende technieken tegen vocht in de kelder kelderdrainage, kelderbekuiping en kelderventilatie. 

Gratis vochtadvies

Voel je je wat overdonderd door al deze vragen? Weet je niet zo goed hoe je best aan zo’n analyse begint? Klinken de termen uit dit artikel nogal onverstaanbaar? Dan is het misschien een goed idee om een vochtspecialist op bezoek te laten komen. Hij of zij geeft je met veel plezier gratis advies.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

1. Kelderdrainage

Kelderdrainage is een goede oplossing voor grondwater dat langdurig in je kelder blijft staan. Door het water af te voeren en weg te pompen naar de riool, droogt je kelder op termijn vanzelf uit. 

Hou er wel rekening mee dat dit een arbeidsintensieve en kostbare klus is, waar je best een vakman voor inschakelt. Reken op een prijs tussen de 3 500 en de 10 000 euro. Er zijn verschillende technieken die je kan gebruiken om het vocht uit je kelder af te voeren. We lijsten er hieronder een aantal voor je op:

 • Een vloerafvoer: een afvoerputje in de vloer van je kelder.

 • Een Franse afvoer: een geultje tussen je keldervloer en -muur gevuld met kleine kiezelsteentjes. Het water wordt omgeleid en ergens anders afgezet (in de riool, of op een plek waar het gemakkelijk kan worden weggepompt, bijvoorbeeld met een dompelpomp).

 • Noppenfolie: een soort mat die water afvoert via membraankanalen. De mat bestaat meestal uit hoge dichtheid polyetheen (HDPE), een recycleerbaar, duurzaam aardolieproduct. 

2. Kelderventilatie

Zonder ventilatie (of met een slechte ventilatie) kan het water in je kelderruimte niet verdampen. Daarnaast heb je ook een grotere kans op schimmelvorming en aantasting van je muren. In een goed geventileerde kelder krijgen vochtige lucht, opstijgend vocht en doorslaand vocht echter geen enkele kans.

Door je vensters strategisch te plaatsen, kan je gebruik maken van een natuurlijke ventilatie. Maar dan ben je natuurlijk wel in zekere mate afhankelijk van het weer en het klimaat waarin je leeft. Daarnaast kan je ook een mechanisch ventilatiesysteem installeren. Het belangrijkste is dat er frisse lucht door je kelder kan circuleren. Meestal volstaat één venster of opening in je kelder dus niet.

3. Kelderbekuiping

Dit staat ook wel bekend als traditionele kelderdichting. Door een waterafstotende cementlaag op je kelderwand te plaatsen krijgt doorslaand vocht en grondwater geen kans meer. Je kelder wordt hierdoor snel weer bruikbaar en de muffe geur verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

Het nadeel van deze techniek is dat de bezetting van je kelder moet worden verwijderd voor je de cementlaag op een correcte manier kan plaatsen. Daarom is kelderbekuiping meestal niet de eerste keuze als oplossing van je vochtprobleem. De prijs van een goede kelderbekuiping hangt af van heel wat factoren, maar varieert meestal tussen de 4000 en de 10 000 euro.

Vocht in de kelder, zelf bestrijden? 

Op deze webpagina geven we je graag wat extra advies over hoe je zelf aan de slag kan gaan en welke materialen je hiervoor best gebruikt. Wees je er wel van bewust dat enige vakkennis en handigheid belangrijk is bij het waterdicht maken van je kelder. 

Welke techniek het beste bij jouw vochtige kelder past hangt af van veel verschillende factoren. Wil je je kelder waterdicht maken? Wil je het ontstaan van vocht tegenwerken? Wil je de muren van je kelder langs de binnen- of langs de buitenkant behandelen? Voor een effectieve behandeling raden we je aan om het advies van een specialist in te schakelen. Vraag hier bijvoorbeeld een gratis vochtdiagnose aan. Een vochtexpert onderzoekt de zwakke plekken van jouw kelder en biedt gratis advies aan.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.