Keldermuren tegen vocht behandelen

Zo behandel je de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen in je keldermuren


Kelder

Keldermuren tegen vocht behandelen lijkt soms best wel een grote klus. Het is ook niet altijd makkelijk om te bepalen waar vochtplekken ontstaan, want er zijn steeds verschillende oorzaken mogelijk. Vaak kan afhankelijk van de hoogte en de vorm van de vochtplekken gezien worden om welk vochtprobleem het gaat. 

Vochtplekken in de muren kunnen leiden tot grote schade aan de bouwstructuur en schadelijke schimmels veroorzaken. Neem bij de constatering van beginnende vochtproblemen uit voorzorg zo snel mogelijk contact op met een vochtexpert die het probleem gratis kan analyseren. Op deze pagina zullen wij enkele vormen en oplossingen van vochtproblemen bespreken.

Vochtproblemen en oplossingen

1. Condensatievocht in je kelder

Condensatie is een fenomeen dat vrijwel in meeste kelders voorkomt. Condens ontstaat wanneer vochtige lucht in een ruimte geen uitweg kan vinden. Als gevolg hiervan zullen de muren vochtig aanvoelen. De belangrijkste oorzaak van vochtige keldermuren en hoge luchtvochtigheid is gebrekkige ventilatie. 

condensatie

Oplossing: ventilatie

Door je kelder meer te verluchten, vermijd je heel wat problemen, zoals schimmelvorming en vieze geurtjes. De goedkoopste manier om je kelder te verluchten, is het plaatsen van een ventilatieroosters of een mechanische ventilator. Die zullen zorgen voor een natuurlijke luchtdoorstroming.

Luchtontvochtigers voor condensatievocht in kelders:

luchtontvochtiger

Luchtontvochtiger kelder


luchtontvochtiger

Eurom Drybest Luchtontvochtiger


keldermuren tegen vocht behandelen

Vantubo Luchtontvochtiger 


2. Insijpelen van grondwater

Een tweede belangrijke oorzaak van vocht in de kelder, is het insijpelen van grondvocht. Bij zware en/of langdurige regenval kan de druk van het grondwater op de muren en de vloer van je kelder soms heel groot worden. Niet elke kelder is hiertegen opgewassen, en op termijn kunnen verschillende problemen ontstaan, zoals poreuze muren en opstijgend vocht in de rest van je woning.

waterlek-kelder

Oplossing: je kelder waterdicht maken

Je kan dit probleem oplossen door een waterdichte laag aan te brengen op de binnenkant of buitenkant van je keldermuren. Kelderdichting kan je zelf doen of met een vochtexpert die gespecialiseerd is in kelders. Er zijn drie methodes om je kelderruimte waterdicht te maken:

Doe-het-zelf producten voor vochtige keldermuren:

kelder-bezetting

Kelder-Bezetting


 • Voorkomt vochtige keldermuren
 • Stopt grondvocht dat door de kelderwand vloeit
 • Geschikt voor cement- en betonblokken
kelderkwast

Kelder-Bezetting kwast


 • Help het aanbrengen van Kelder-bezetting
 • Gemakkelijk te hanteren borstel
 • Bestrijkt een groot oppervlakte in 1 keer
kelder-epoxy

Kelder-Epoxy


 • Voorkomt vochtige kelders
 • Stopt grondwater dat door de keldermuur en -vloer vloeit
 • Geschikt voor baksteen en gecementeerde muren

3. Lekkages door waterleidingen

Water in de kelder wordt ook soms veroorzaakt door lekkages in een waterleiding, afvoer- of rioolbuis. Omdat leidingen vaak in de muur zitten, is het niet altijd duidelijk wat de precieze oorzaak is. Een verschil met andere vochtproblemen is meestal dat dit soort vochtprobleem plots ontstaat en snel voor veel water zorgt. Zo kan je dit vochtprobleem meestal onderscheiden van de andere.

waterlek kelder

Oplossing:

De oplossing is hier natuurlijk om het lek te vinden en dit te dichten. Vaak zal je hier best een loodgieter voor inschakelen.

4. Water dat via de kimnaad binnenkomt

De kimnaad is in de kelder vaak een kwetsbare zone, omdat het de aansluiting vormt tussen de keldervloer en keldermuren. Bij betonnen kelders loop je het risico dat er barsten en scheuren zullen inkomen. Als deze verbinding niet optimaal is, kan water via deze weg de kelder insijpelen. Bij een waterlek in de kimnaad heeft je vocht een permanent karakter, waardoor er kalkafzetting kan ontstaan.

Keldermuren-Injecteren

Oplossing:

De beste oplossing is de kimnaad uit te kappen en te dichten met een waterdicht product dat ideaal werkt bij acute lekken. 

Hoe kies je een vochtexpert? Vergelijk gratis offertes

Je vult in het formulier je postcode en de oorzaak van je vochtprobleem in.

De bij ons aangesloten kelderdichtingsexperts (+250 bedrijven!) zijn actief in alle gemeenten en steden in België en Nederland. Maak direct online de vergelijking naar het beste en voordeligste bedrijf in jouw buurt.

Vergelijk de beste prijzen, tot 40% goedkoper

Je kan dankzij deze dienst gratis gebruik maken van de mogelijkheid tot prijsberekening of simpelweg offertes vergelijken. Mensen die dit doen vinden prijzen en diensten die gemiddeld tot 40% goedkoper zijn dan anders.

Jij bepaalt hoe jouw vochtprobleem wordt opgelost

De gratis tool brengt je automatisch in contact met de beste vakmannen in je buurt. Deze selectie gebeurt automatisch. Je krijgt een gratis vochtdiagnose en meer informatie over alle behandelmethodes voor je vochtprobleem.

Levenslang genieten

De kelderdichtingsexperts zijn niet enkel 100% efficiënt, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op je herstel.

100%

Duurzaam
garantie

100% EFFICIËNT, 100% DUURZAAM

De bij ons aangesloten kelderdichtingsexperts (+250 bedrijven!) zijn actief in alle gemeenten en steden in België en Nederland. Deze bedrijven specialiseren zich in duurzame oplossingen voor kelderdichting en andere vochtproblemen.


Krijg nu een gratis vochtdiagnose en prijsraming voor uw vochtprobleem

Keldermuren en -vloeren zorgen vaak voor vochtproblemen. In extreme gevallen kan zelfs de hele constructie daardoor verzwakken. Overweeg je een permanente oplossing voor je kelder te beschermen tegen vocht?

Dat kan! Wij begeleiden je doorheen het volledige proces. Lees hoe wij tewerk gaan: • Ontvang een gratis vochtdiagnose
 • Krijg een offerte van verschillende vochtexperts en kiest zelf de beste oplossing en prijs 
 • Duurzame & innovatieve materialen
 • Jarenlange garantie op je herstel.