Professionele kelderdichting

Definitieve oplossingen voor vervelende vochtproblemen

Zit jij ook met een vochtige kelder? Professionele kelderdichting kan een oplossing bieden tegen verschillende vochtproblemen, zoals:

 • Natte muren door waterlekken.
 • Capillair of opstijgend vocht dat via smalle openingen in de muren naar boven klimt.
 • Doorslaand vocht dat langs poreuze muren voor hinder zorgt binnen in huis of in de kelder. 
 • Condensatieproblemen door onvoldoende ventilatie.

Gebruik onze handige tool om offertes te vergelijken van verschillende vochtexperts in je buurt.

Vergelijk hier gratis offertes van vochtexperts in je buurt

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Slecht voor de gezondheid

Vochtproblemen zijn niet alleen vervelend, ze zijn ook erg ongezond.

Op vochtige plaatsen die nooit drogen ontstaat namelijk vaak schimmelvorming. Deze schimmels zorgen op hun beurt voor een muffe geur. 

Wanneer je deze lucht inademt, is dat niet goed voor je gezondheid. Bovendien kan je een kelder waarin schimmel groeit absoluut niet gebruiken om voedsel in op te slaan.

Oorzaken van vochtproblemen

Een natte kelder ontstaat vaak door:

 • zware of langdurige regenval
 • een hoog grondwaterpeil
 • ventilatieproblemen
 • het uitzetten of krimpen van beton
 • bouwfouten
 • slijtages aan binnenkomende leidingen

Een vochtige kelder kent dus veel verschillende oorzaken, maar wat kan je er nu precies tegen doen? 

Oplossingen voor vochtproblemen

Er zijn verschillende manieren om je kelder vochtvrij te maken. Wat de beste oplossing is voor jouw kelder, hangt af van het type vochtprobleem en het type kelder. 

De drie meest voorkomende manieren om een vochtige kelder te bestrijden zijn kelderdrainage, ventilatie en kelderdichting. In dit artikel leren we je wat meer over kelderdichting.

Benieuwd wat de andere technieken inhouden? Meer daarover lees je op onze homepagina

Meer weten over vochtproblemen?

Wil je toch nog wat meer te weten komen over verschillende soorten vochtproblemen en hun oorzaken? Lees dan zeker “Waarom is mijn kelder vochtig?” op onze website.

Wil je weten wat de oorzaak is van het vocht in jouw kelder? Een grondige analyse van het probleem is de eerste stap in de richting van een goede, duurzame oplossing.

Onze vochtexperten helpen je hier graag bij. Vraag hier je gratis offerte aan!

Kelderdichting: zoek een specialist

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Zelf je kelder waterdicht maken

Wil je zelf je kelder volledig waterdicht maken? Dan is traditionele kelderdichting of kelderbekuiping misschien een goede oplossing. 

Kelderdichting is een vorm van vochtbestrijding waarbij de muren in de kelder bewerkt worden met een waterafstotende laag. Deze laag wordt meerdere keren op de muren aangebracht, zodat er zeker geen water in de kelder binnen kan dringen na de behandeling. Voor je het weet zijn die natte kelder en muffe geur verleden tijd!

Zo’n kelderdichting verloopt in verschillende fases. We nemen je stap voor stap mee in het hele proces. 

Kelderdichting: wat heb je nodig? 

Je kan natuurlijk niet zomaar beginnen aan een kelderdichting. Vaak zijn er namelijk heel wat verschillende materialen nodig om de klus te klaren. Hier geven we je graag een overzicht van wat er precies gebruikt moet worden om je kelder terug vochtvrij te maken. 

Voor je binnenmuren:

Kiesol: kiesol is een type verkiezelingsconcentraat dat oppervlaktes verstevigt en goed bestand is tegen water. Het dicht zelfs de kleinste poriën en is bovendien ecologisch verantwoord.

Sulfatexmortel: dit hoogwaardige mortel is zeer doeltreffend bij vocht in de kelder. Het is toepasbaar op verschillende ondergronden zoals baksteen, beton, kalkzandsteen… De gebruiksvriendelijkheid van Sulfatexmortel maakt het ideaal voor doe-het-zelvers.

Dichtspachtel: dichtspachtel wordt gebruikt om beschadigingen, voegen, gaten en spleten waterdicht te maken.

Aanbrandmortel: met aanbrandmortel kan je makkelijk controleren of er toch nog lekken zijn in je keldermuren. Als er nog ergens grondwater lekt, zal de aanbrandmortel uitlopen en de vlekken zichtbaar maken. Daarnaast bereidt aanbrandmortel de ondergrond voor op het aanbrengen van een minerale stuclaag. 

Saneerputz antiekwit: deze kant-en-klare, minerale lichtgewichtmortel is ideaal voor wandrenovatie. Het is een bindmiddel met een goed standvermogen en een korte droogtijd. Het voorkomt condensvorming op het muuroppervlakte en is water-, weer- en vorstbestendig.

Voor je buitenmuren:

Bitumen coating: dit product is natuurlijk beter bekend als asfalt, de vloeibare vorm van aardolie. Bij kamertemparatuur wordt het een vaste stof. Bitumen coating is goed waterdicht en daardoor zeer geschikt voor het waterdicht maken van je kelder.

Drainagemat met noppenfolie: Deze mat voert het overtollige water af en verlaagt het risico op barsten.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Kelderdichting in 7 stappen:
hoe gaat het in zijn werk?

 1. Eerst wordt de binnenzijde van de muren afgehakt tot de zuivere baksteen en grondig schoongemaakt. 
 2. Daarna wordt een grondlaag met kiesol aangebracht. 
 3. Om de hechtingen aan te brengen, gebruiken we sulfatexmortel.
 4. Vervolgens wordt de mortel gelijk verdeeld met een dichtspachtel. De kim van je kelder (de aansluiting van de vloer en de keldermuren) wordt ook met dichtspachtel geëgaliseerd.
 5. Nu is het tijd voor de eerste afdichtingslaag! Als deze droog is, wordt een tweede afdichtingslaag aangebracht. 
 6. We zijn bijna klaar, maar we zorgen nog even voor een aanbrandlaag met aanbrandmortel. Dit zorgt voor een goede hechting van de minerale pleister.
 7. We zijn al bij de laatste stap aangekomen! De muren van jouw kelder worden bepleisterd met minerale lichtgewichtmortel.

Kelderdichting: langs de binnen- of de buitenkant?

Kelderdichting kan zowel langs de binnen- als langs de buitenkant van je keldermuren gebeuren. Wat voor jou de beste optie is, hangt van heel wat verschillende factoren af. Twijfel je over wat voor jou de beste oplossing is? Vraag hier gratis advies aan!

Kelderdichting van je buitenmuren verloopt voor het grootste deel hetzelfde als kelderdichting van je binnenmuren, waarover we het hierboven al hebben gehad. Het enige verschil is dat voor de afdichting een bitummenlaag wordt gebruikt, en dat op het einde een noppenfolie drainagemat wordt toegevoegd in plaats van een bepleistering. 

Kelderdichting: wat kost het?

De prijs van een droge kelder hangt af van de oppervlakte van de kelder en de moeilijkheidsgraad van het werk. Een kelder die in goede staat is (de vochtproblemen niet meegerekend), zal minder kosten dan een kelder die volledig moet worden gerenoveerd. 

Daarnaast hangt het er ook vanaf hoeveel je zelf doet en wat je door een vochtexpert laat doen. Je rekent best op zo’n 15 tot 18 euro per vierkante meter, wat gemiddeld neerkomt op zo’n 4 000 tot 10 000 euro in totaal. Voor die prijs zijn water in je kelder, muffe geuren en andere vochtproblemen voor je het beseft verleden tijd!

Subsidies voor kelderdichting?

Voor kelderdichting zelf kan je geen subsidies aanvragen. Er zijn echter wel manieren om toch premies te ontvangen. Zo bestaan er premies voor het opknappen en duurzaam maken van je woning. 

Subsidies kan je aanvragen op het niveau van je gemeente, je provincie of je land. Voorbeelden van premies zijn de Vlaamse renovatiepremie en de Vlaamse verbeteringspremie. 

Informeer je dus zeker bij je gemeente of provincie. Wie weet wordt er wel een deel van de kosten terugbetaald! Of neem eens een kijkje op mijnbenovatie.be

Gratis offerte

Weet je nog steeds niet hoe je moet beginnen aan het waterdicht maken van je kelder? Krijg je koude rillingen wanneer je denkt aan het vele werk dat nog moet worden verzet? Geen nood, we helpen je graag op weg!

Vraag hier een gratis offerte aan. We sturen een vochtexpert naar je toe die een grondige vochtdiagnose van je kelder maakt. 

Professioneel advies, vrijblijvend, gratis en voor niets!

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.