Waarom is mijn kelder vochtig?

Vochtige kelders: Oorzaken en herstelmaatregelen bij vocht in de kelder

Als het vocht zich in de kelder verspreidt, kan dat vele oorzaken hebben. Het belangrijkste bij de eerste tekenen, bijvoorbeeld natte vlekken en/of een muffe geur, is een snelle diagnose en het nemen van passende maatregelen om de oorzaak weg te nemen. Als het water al permanente schade heeft achtergelaten in de muren, vloer of plafonds, zijn er verschillende manieren om dit te verwijderen. Je kunt het probleem zelf proberen oplossen maar het laten doen door een professional blijkt in de meeste gevallen de beste oplossing.

Lees ook: De meest voorkomende vragen bij vochtproblemen.

Verkeerde ventilatie

Een vochtige kelder. vocht in Als de kelder via ramen kan worden geventileerd, moet dit dagelijks gebeuren en met tussenpozen van enkele minuten. Bij het ventileren van een vochtige kelder moet erop worden gelet dat de buitentemperatuur niet te hoog is. In de in de zomermaanden gebeurt dit het best in de koele ochtenduren omdat warme lucht aanzienlijk meer vocht transporteert dan koude lucht. De warme zomerlucht kan zelfs gunstig zijn voor een vochtige kelder als deze afkoelt en condenseert op de koelere keldermuren. Als een kelder al vochtig is, kan het ook helpen om deze gedurende een langere periode constant te verwarmen – zo drogen vochtige muren sneller uit en wordt schimmelvorming voorkomen.

Opstijgende vocht

Vocht kan ook direct van opzij door de keldermuren dringen. In- dit geval spreken we van verticale vochtindringing. Meestal is dit te wijten aan een scheur of bijvoorbeeld defecten in de bitumen beschermingslaag die tijdens de bouw van de kelder wordt aangebracht om de ruimte waterdicht af te dichten. Omdat de reparatie een uitgebreidere renovatie is, moet je deze altijd laten doen door een professional.

Problemen met de afwatering

Drainages zorgen ervoor dat het water uit het huis wordt afgevoerd of afgevoerd. Als de afvoerleidingen niet meer goed werken of als er helemaal geen afvoer is, kan er ook vocht ontstaan in het metselwerk van de kelder. Zelfs kelders die jarenlang droog zijn geweest zonder afwatering kunnen door veranderende weersomstandigheden plotseling vochtige muren krijgen. Het maakt niet uit wat de oorzaak van de vochtige kelder is - als het vocht in het metselwerk niet wordt tegengegaan, kan er zich op langere termijn schimmel ontstaan in de kelder. Als dit het geval is, is “doe het zelf” niet de beste optie. De kostprijs om schimmel te verwijderen weegt niet op tegen de voordelen die het heeft voor de kwaliteit van je huis en voor een gezonde leefomgeving.

Wilt u offertes vergelijken van professionele vochtspecialisten? Gebruik onze gratis tool.

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.