Vochtige kruipkelder behandelen

Wat is een kruipkelder?

Een kruipkelder is een lage ruimte onder de vloer van de begane grond. Deze ruimte zorgt voor een goede ventilatie van de onderkant van de vloer en biedt vaak ook opslagruimte voor leidingen.

Soms is het echter mogelijk dat er vocht in deze ruimte komt te staan. In dit artikel ontdek je waar dit vocht vandaan komt, hoe je het kan voorkomen en je krijgt alle tips & tricks voor vochtbestrijding in je kelder.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Vocht in de kruipkelder: waar komt het vandaan?

Vocht in de kruipkelder kent verschillende oorzaken. Dit vocht kan onder andere afkomstig zijn van: 

 • grondwater, bijvoorbeeld door een hoog grondwaterpeil. 
 • regenwater.
 • condensatie, veroorzaakt door vochtige lucht in een koude ruimte. Meestal hecht condenswater zich aan het plafond van de kruipkelder, omdat daar een andere temperatuur is (die van de verdieping erboven). Verdampt grondwater stijgt ook naar boven.
 • een lek in een aan- of afvoerleiding.

Wat de oorzaken ook zijn, water in de kruipkelder zorgt voor een ongezond klimaat, waardoor de ruimte niet optimaal kan functioneren. Het wordt dan ook beter vermeden.

Vocht is als een ziekte, maar hoe herken je de symptomen?

Vocht in huis kan je herkennen door:

 • een muffe geur
 • loslatend behang
 • rottend hout of betonrot
 • condens op de ramen, spiegels…
 • uitzonderlijk veel muggen in huis (of andere insecten en ongedierte)
 • schimmelvorming

Schimmelvorming?

Ja, je leest het goed. Vocht in jouw kruipkelder kan schimmelplekken veroorzaken. Schimmel groeit namelijk graag op plaatsen die nooit opdrogen. Het ideale klimaat voor schimmels is een temperatuur tussen de 4 en de 40 graden en een luchtvochtigheid van 70 tot 100%. 

Wanneer schimmelsporen op vochtige plaatsen terecht komen, hechten ze zich vast en groeit er een nieuwe schimmelvlek, die op zijn beurt nieuwe schimmelsporen creëert.

Gezondheidsproblemen

De muffe lucht en de mogelijke schimmels die bij een vochtige kruipkelder horen zorgen vaak voor gezondheidsproblemen. Voorbeelden van gezondheidseffecten die vaak voorkomen bij een te hoge luchtvochtigheid zijn:

 • astma
 • keelpijn
 • niezen
 • een verstopte neus
 • hoesten
 • een piepende ademhaling
 • infecties van de luchtwegen
 • Slecht slapen: niet uitgerust opstaan, moeheid overdag, concentratieproblemen
 • Bij kinderen in huis is extra waakzaamheid geboden

Een vochtige kruipkelder?
Voorkomen is beter dan genezen!

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid van Nederland stelde in 2015 enkele adviezen op over wat je zelf kan doen om vocht in je woning te voorkomen. 

Ventileer

Een slechte ventilatie is de oorzaak van heel wat vochtproblemen. Het is belangrijk dat oude, gebruikte lucht in huis regelmatig vervangen wordt door verse, frisse lucht. Een goed ventilatiesysteem kan hierbij al veel helpen.

Zorg er ook voor dat je voldoende ventileert tijdens het koken en tijdens het douchen. Hou de keukendeur of de badkamerdeur bijvoorbeeld zoveel mogelijk gesloten, en zet indien mogelijk een raam open. Het is belangrijk dat de vochtige lucht na het douchen zich gelijkmatig in de woonruimte verspreidt, en zich niet in één bepaalde ruimte concentreert. Een betere ventilatie maakt een wereld van verschil!

Verwarm en isoleer

Verwarm je huis goed en gelijkmatig. Zorg voor een constante temperatuur, in het ideale geval tussen de 18 en de 20 graden. Je laat je huis ‘s nachts best niet al te veel afkoelen. Een goede isolatie is natuurlijk ook belangrijk.

Repareer

Zit je met lekkende leidingen? Heb je last van scheuren, gaten of kleine barstjes in je muren? Gaat er veel warmte verloren via kleine openingen? Je lost deze problemen best zo snel mogelijk op.

Soms zit het probleem echter dieper en is het van bouwtechnische aard. Een fout in de bouw van je kruipkelder kan grote gevolgen hebben. Slijtage is tot slot ook een mogelijke oorzaak van vocht in je kelder.

Professionele oplossingen voor vocht in je kelder

Is het te laat om vocht in je kelder te voorkomen? En wordt het probleem steeds erger? Dan wordt het tijd om professionele hulp in te schakelen. Een kruipkelder kan op dezelfde manier waterdicht worden gemaakt als een gewone kelder. 

Meestal volstaat het een goede ventilatie te voorzien. Bij overmatige hinder kan worden

uitgekeken naar een andere oplossing, waarbij het water wordt weggepompt.

Gratis advies

Wat de beste keuze voor jouw kruipkelder is hangt af van een aantal verschillende factoren. Twijfel je over wat de beste oplossing is voor jouw vochtproblemen? Vraag dan gratis professioneel advies aan! We laten met veel plezier een vochtexpert op bezoek komen om je vochtige kruipruimte te bekijken. Hij of zij geeft je graag tips op maat van jouw probleem.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Bekuiping

Bij bekuiping worden er één of meerdere waterafstotende lagen op de muur aangebracht, waardoor vocht niet langer door de muren kan dringen. Zoals steeds geldt de wijze spreuk dat een goede voorbereiding de garantie tot succes is.

Drainage

Bij wand- of vloerdrainage wordt er een soort noppenfolie op de muur en/of vloer geplaatst. Het grondwater wordt dan via kanalen van de folie afgevoerd naar een verzamelput. Vandaaruit kan het worden weggepompt naar het riool.

Isolatie

Door het plafond van de kruipkelder met PUR-schuim te isoleren, zorg je ervoor dat de leefruimtes erboven geen hinder ondervinden van de koelere temperatuur in de kruipkelder.

Lekdetectie

Een oplossing voor het water in je kruipkelder zoeken begint met een grondige analyse van het probleem. Lekken zijn natuurlijk uit den boze. Hoe sneller deze lekken worden opgespoord, hoe sneller ze kunnen worden hersteld.

Drukverschillen

Wanneer je je ventilatie niet goed onder controle hebt, kan je problemen krijgen met een luchtindringing of lekkage. Zeker in de winter kan je last krijgen van het schoorsteeneffect.

Wanneer het buiten koud is en binnen warm, ontstaat er een drukverschil. Warme lucht stijgt altijd naar boven, waardoor er in de kelder en op het gelijkvloers een onderdruk ontstaat. Dit veroorzaakt op zijn beurt een koude luchtstroom. Wanneer deze lucht niet via ventilatiegaten naar buiten kan, kan dit vochtproblemen veroorzaken. Het aanwezige water zal niet verdampen door de koude temperatuur en vochtige lucht zal vervolgens condenseren. 

Problemen met de luchtdruk in je kruipkelder kunnen dus ernstige vochtproblemen veroorzaken. Hier laat je met andere woorden ook best eens naar kijken.

Meer weten?

Op onze website lees je meer over de verschillende manieren om je kruipkelder waterdicht te maken. We hebben onder andere pagina’s over hoe je zelf je vochtproblemen kunt aanpakken, en over hoe vochtexperts het voor jou zouden doen.

Deze brochure van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid van Nederland geeft je handige tips over hoe je zelf vocht in je kelder kan behandelen en voorkomen.

De website van vochtbestrijding.info is tot slot ook interessant.

Het WTCB biedt ook een aantal interessante publicaties aan, zoals bijvoorbeeld deze brochure over de renovatie van kelders. De vochtproblemen die daarin besproken worden, zijn vaak ook vergelijkbaar met de vochtproblemen in kruipkelders.

Gratis advies?

Wil je graag gratis professioneel advies? Heb je nood aan tips op maat? Ook dan kan je bij ons terecht! Vraag hier je gratis offerte aan. Wij sturen met veel plezier een ervaren vochtbestrijder op je af.

Vochtproblemen in de kelder?

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.