Vochtige kelder schilderen

Een vochtige kelder schilderen?
10 handige tips!

Een vochtige kelder schilderen, is dat wel mogelijk? En zo ja, waar moet je dan op letten? Welke verf koop je best? Hoeveel verf heb je nodig? Hoe zorg je ervoor dat de verf zich aan je vochtige muren hecht en goed droogt? Met onze tips wordt vochtbestrijding van je kelder een fluitje van een cent!

Kan je een vochtige muur schilderen? 

Alles kan. De vraag is alleen of dit een goed idee is. Omdat je kelder een koelere ruimte is, is het normaal dat het er wat vochtig is. Zeker in huizen met een hoge luchtvochtigheid zal water al snel tegen de keldermuren condenseren. Op zich vormt dit geen probleem. Een vochtwerende verf kan meer ernstige vochtproblemen hier zelfs voorkomen.

Wanneer je echter met permanente wateroverlast zit is het belangrijk dat je de vochtproblemen in je kelder oplost voor je de keldermuren begint te schilderen. 

Als je een erg vochtige keldermuur probeert te schilderen, zal de verf zich namelijk niet goed hechten en niet mooi drogen. Dit is niet alleen lelijk, het vochtprobleem zal ook snel weer aan de oppervlakte komen en nog meer schade veroorzaken. 

Vochtproblemen

Waar komen deze vervelende vochtproblemen vandaan, en hoe los je ze best op?

Oorzaken van vochtproblemen

Vochtproblemen kennen vaak verschillende oorzaken. Meestal gaat het om infiltrerend grondwater. In vochtige gebieden kan regenwater zeker een oorzaak zijn. Lekkende leidingen zijn natuurlijk ook uit den boze. 

Vraag advies aan een expert!

Wil je zeker zijn van de oorzaak van het probleem? Vraag dan gratis en vrijblijvend advies aan een expert! Zij geven je onmiddellijk een oplossing op maat en een realistische inschatting van de prijs. Bovendien weten ze alles over mogelijke renovatiepremies! Zo haal jij het meeste uit je geld.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Oplossingen voor vochtprobleem

Zit je met ernstige vochtproblemen en weet je niet hoe je ze moet oplossen? Er zijn verschillende manieren om een vochtige kelder te behandelen. We bespreken ze hier kort even.

Kelderbekuiping

Bij kelderbekuiping wordt er een waterafstotende cementlaag op je keldermuur en -vloer geplaatst. Je kelder wordt zo volledig waterdicht gemaakt. 

Kelderdrainage

Bij kelderdrainage wordt het overtollige water weggevoerd. Dit kan via een soort noppenmembraan op de keldermuur of -vloer of via een speciale goot. Het water wordt naar de riool of naar een reservoir geleid. Van daaruit kan het worden weggepompt. 

Ventilatie

Een goede verluchting kan al heel wat vochtproblemen oplossen. Vochtplekken en schimmels verdwijnen vaak als sneeuw voor de zon! 

Meer weten over vochtproblemen en kelderrenovatie?

Is je kelder toe aan een volledige kelderrenovatie? Dan ontdek je dit liefst niet pas nadat je klaar bent met verven. Vraag daarom vooraf advies aan een expert. Zo kom je zeker niet voor onverwachte verrassingen te staan. Vergelijk hier gratis offertes of bekijk deze publicatie van WTCB over de renovatie van kelders. 

Kelderrenovatie nodig?

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vochtige kelder verven:
10 handige tips

Je vochtproblemen zijn ondertussen behandeld en je bent helemaal klaar om die verfborstel vast te grijpen! We geven je graag nog enkele tips die het werk wat makkelijker zullen maken.

  1. Voorbereiding: schoonmaken

Voor je begint te schilderen moet je de vochtige ruimte goed schoonmaken. Verwijder afbladderende verf en borstel de muren en de vloer goed af. 

  1. Behandel vochtproblemen en schimmels

Deze tip bespraken we al: om te gaan schilderen is het belangrijk dat je vochtproblemen behandeld zijn. In het beste geval maak je je kelder volledig waterdicht. 

Schimmel wordt vaak samen met je vochtproblemen behandeld. Zorg dat je kelder volledig schimmelvrij is voor je begint te verven. Schimmel kan je behandelen met een antischimmel-product, een soda-oplossing of chloor.

  1. Laat barsten herstellen

Zit je met barsten en gaten in de muren? Vul deze op voor je aan het schilderwerk begint!

  1. Ventileer

Zorg ervoor dat de verf goed kan drogen en dat nieuwe vochtproblemen geen kans krijgen. Dit kan met natuurlijke ventilatie, door strategisch geplaatste ramen open te zetten, of met een mechanisch ventilatiesysteem

  1. Kies de juiste verf en bespaar niet op kwaliteit

Is je muur na de behandeling van je vochtproblemen volledig droog? Dan kies je best voor een waterbestendige, dekkende verf die bestand is tegen schimmelvorming.

Zullen je muren altijd een beetje vochtig blijven, om welke reden dan ook? Dan kies je best voor een waterbestendige, ademende verf. Ademende verf laat damp door zodat de ondergrond kan blijven ademen. 

Kwaliteitsvolle verf kost gemiddeld 250 euro per 10 liter. Dit lijkt duur, maar je bent hiermee wel zeker van een goed eindresultaat. De kwaliteit van de verf bepaalt namelijk de kwaliteit van het resultaat. Twijfel je over wat de juiste verf voor jouw kelder is? Vraag dan advies aan een expert en vraag hier je gratis offerte aan!

  1. Gebruik de juiste hoeveelheid verf

Dit hangt af van de oppervlakte van de vochtige muren en het soort verf dat je kiest. Daarnaast spelen ook de poreusheid van je muren en het aantal lagen dat je wil verven een rol. Vraag informatie in de verfwinkel of aan een kelderdichtingexpert.

  1. Gebruik een kwast

Schilder de eerste verflaag op je vochtige keldermuren met een kwast. Zo zorg je ervoor dat de verf goed in de poriën van je muur trekt. De tweede laag kan je eventueel wel met een verfroller doen. 

  1. Schilder het juiste aantal lagen

Twee lagen is meestal ideaal. Ook dit hangt echter af van de kwaliteit van de verf die je kiest. 

  1. Laat voldoende tijd tussen de verschillende lagen

Geef de muren voldoende tijd om te drogen. Laat minstens 24 uur tussen de verschillende verflagen. 

  1. Vraag hulp indien nodig

Een foutje is snel gemaakt en kan grote gevolgen hebben. Wanneer je om hulp durft vragen bespaar je jezelf heel wat gevloek. Op termijn komt dit vaak ook goedkoper uit, omdat je vermijdt dat je helemaal opnieuw moet beginnen.

Zit je toch nog met vragen over het schilderen van vochtige keldermuren of het behandelen van vochtige ruimtes? Twijfel je over bepaalde stappen van het proces? Vraag hier je gratis offerte aan en krijg advies van een expert!

 

TIP: Ontdek de beste producten voor vochtbestrijding.

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.