Vochtige kelder droog maken

Je vochtige kelder droog maken, hoe doe je dat?

Veel mensen hebben ooit last van een vochtige kelder. Een kelder is namelijk anders dan alle andere ruimtes in de woning. Je kelder waterdicht maken en verluchten zijn essentieel om vochtproblemen te vermijden. Ontdek hier hoe je je vochtige kelder terug droog kan maken aan de hand van een aantal effectieve methodes.

Wil je alvast offertes vergelijken van vochtspecialisten? Gebruik gerust onze handige tool.

Vochtigheid door lekkende leidingen

Het is belangrijk om eerst na te gaan of alle leidingen die zich dichtbij de kelder bevinden nog steeds intact zijn. De kelder kan op ieder vlak in orde zijn, maar lekkende leidingen kunnen nog steeds voor vochtige muren zorgen.

Kelderbekuiping

Je kelder bekuipen is een zeer interessante oplossing als je je kelder eerder als extra leefruimte gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra slaapkamer of ontspanningsruimte. Een kelderbekuiping houdt in dat de keldermuren en betonnen vloer waterdicht gemaakt worden met cementlagen, waardoor de kelder als het ware een kuip wordt. Op deze pagina vind je meer informatie over kelderbekuiping.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Muren injecteren

Vocht kan ook gewoon via de muren de kelder binnenkomen. Je muren injecteren is hier een zeer goede oplossing als je je kelder vochtvrij wil maken. Op belangrijke plekken worden er gaten in de muur geboord die vervolgens worden opgevuld worden met een gel die vochtwerend is. De muur moet echter vrij zijn van beschadigingen zoals scheuren, anders kan de gel gaan ontsnappen. Om tot een efficiënte behandeling te komen gebeurt het injecteren van de muren doorgaans via een aantal stappen.

Stap 1: Analyse

Voor de behandeling kan beginnen zal de expert een grondige analyse uitvoeren. Op die manier is er steeds zekerheid over wat precies vocht in de kelder veroorzaakt.

Kijk hier voor meer informatie over een gratis vochtdiagnose.

Stap 2: Opstijgend vocht

Indien opstijgend vocht de oorzaak is van het vochtprobleem, is een muurinjectie zeker de beste oplossing. De gaten worden op de juiste plekken geboord in de muur. De behandeling kan nu effectief beginnen.

Stap 3: Injecteren

Nu zal de expert je kelder waterdicht maken langs de gaten die reeds geboord zijn. De vochtwerende gel wordt ingespoten en stopt zo de verspreiding van vocht.

Stap 4: Herhaal waar nodig

De oppervlakte en ernst van de vochtproblemen in de kelder doet de aanpak sterk variëren. Bij vergevorderde vochtproblemen zal dit proces herhaald moeten worden om ervoor te zorgen dat het vocht zich onmogelijk verder kan verspreiden. Het kan trouwens ook enige tijd in beslag nemen alvorens je over een volledig waterdichte kelder beschikt.

Kelderdrainage

Onder kelderdrainage verstaan we meerdere methodes die toegepast worden afhankelijk van het soort vochtprobleem. Je kan drie methodes onderscheiden van elkaar

  1. Wanddrainage
  2. Randdrainage (waar de muur en de vloer samenkomt)
  3. Vloerdrainage

Het materiaal en de installatie ervan hangt af van de precieze oorzaak van de vochtproblemen. Iedere kelderdrainage werkt echter met een afvoersysteem dat water wegpompt. Als je echt je kelder vochtvrij wilt maken, maak je naast deze methode best ook gebruik van goede en correcte ventilatie.

Ventilatie

Een van de meest effectieve en tegelijk gemakkelijkste methodes van vochtbestrijding is het ventileren van je vochtige kelder. Heel wat problemen zoals een hoge luchtvochtigheid, een muffe geur en schimmels zijn rechtstreeks het gevolg van te vochtige lucht door slechte ventilatie. De volgende opties kunnen je natte kelder al grotendeels verhelpen.

1. Roosters of buizen:

Je kan op de juiste plekken, weg van water uiteraard, luchtroosters of een plastic buis plaatsen die uitkomen in de buitenlucht.

2. Ventilatiesysteem:

Een mechanisch ventilatiesysteem is zeker het meest efficiënt. Er zijn tegenwoordig een hele waaier aan opties die een oplossing voor je kunnen zijn. Vraag gerust een gratis vochtexpertise aan en ontdek wat de beste keuze is voor jouw situatie.

Klimnaad

De klimnaad is een risicopunt voor vocht omdat deze na verloop van tijd kan slijten en minder stevig kan worden. In dit geval kan er steeds een waterwerend product worden aangebracht op de naad zelf. Als dit het enige probleem is wordt de kelder opnieuw waterdicht.

Net zoals ventileren is deze manier zowel snel geïmplementeerd als effectief in resultaat. De kostprijs is uiteraard ook minder groot dan bij andere, meer vergaande oplossingen. 

Bij Kelderdichtingexpert.be kan je steeds terecht voor alle informatie over vochtbestrijding en kelderdichting die je je maar kan wensen. Daarnaast kan je bij ons vrijblijvend van experts en aanvragen. Aarzel niet en neem een kijkje.

Kelderdichtingexpert.be is het informatiecentrum bij uitstek

offertes vergelijkengratis vochtexpertises

TIP: Ontdek de beste producten voor vochtbestrijding.

Vochtproblemen?

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.