Schimmel in de kelder

De beste methoden om schimmel in de kelder tegen te gaan

Zelf schimmel verwijderen in de kelder

Schimmel kan voor een waar probleem zorgen in de kelder. Indien een kelder vochtig is kan deze gaan schimmelen. Schimmel trekt in de wanden door vocht. Er kunnen dan ook schimmels ontstaan die schade aan de kelder brengen. Ook zijn sommige schimmels schadelijk voor de luchtwegen indien men er een lange tijd aan wordt blootgesteld.

Lees ook: De meest voorkomende vragen bij vochtproblemen.

Daarom is het goed om zo snel mogelijk de kelder van schimmels te ontdoen. Vaak is vocht plus een slechte ventilatie de oorzaak van schimmel in de kelder.
Schimmels kunnen preventief worden bestreden. Dit kan door de kelder optimaal te ventileren en zorgen voor het aanbrengen kelderdichting en bekuiping zodat wanden geen vocht opnemen.

Dit kan gaan om cementcoating maar ook het injecteren van poreuze muren met een vochtwerende gel in de kelder zodat water geen kans krijgt zich te verspreiden en zo ook schimmelvorming wordt tegengegaan. Indien er veel water in de kelder staat kan drainage worden toegepast om vocht in de kelder af te voeren. Als er al schimmels zijn ontstaan op het oppervlak kunnen deze met antischimmel middel, een soda oplossing of chloor worden bestreden. Maar het vochtprobleem aanpakken zorgt voor permanent resultaat.

Condensatievocht behandelen

Naast het aanbrengen van waterafstotend cement op kelderwanden en vloeren kan ook condensatievocht worden aangepakt om schimmels tegen te gaan. Een kelder die al een probleem heeft met vocht kan extra vochtig worden door waterdruppels die in de lucht opgesloten zitten bij een slecht geventileerde kelder. Door het plaatsen van ventilatieroosters in de kelder of een ventilatieafvoer kan vochtige lucht ontsnappen en zo verdwijnen schimmels ook.

Schimmels laten verwijderen en prijs

Om schimmels (preventief) te verwijderen kan een vakman worden ingehuurd om de kelder droog te maken door kelderdichting, bekuiping of drainage bijvoorbeeld. Het enige nadeel is dat een vakman duurder is dan de doe het zelf methode. Grote voordeel is wel dat een kelder vochtvrij laten maken door een vakman op professionele en duurzame wijze gebeurd omdat deze exact weet hoe schimmels aan moeten worden gepakt. Grote complexe vochtproblemen kunnen daarom het beste door een vakman worden opgelost.

Indien je schimmel laat verwijderen kost dit ongeveer 150 euro per vierkante meter. Een kelder droog laten maken kost zo een 3000-10.000 euro afhankelijk van de oppervlakte en hoeveelheid vocht en schimmel. Vanaf 500 euro per 9 vierkante meter kan een vakman de muren coaten en vanaf ongeveer 1000 euro per 10 meter kunnen muren worden geïnjecteerd. Deze speciale gel of pasta die wordt gebruikt zet uit zodra deze in contact komt met vocht zodat vocht niet meer op kan trekken in muren.

Wilt u offertes vergelijken van erkende vochtspecialisten? Gebruik onze gratis tool.

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.