Opstijgend vocht in de kelder

Opstijgend vocht in de kelder verhelpen

Vochtproblemen in de kelder aanpakken

Optrekkend vocht is een veelvoorkomende oorzaak van schimmels en een muf ruikende kelder. De kelder is een kwetsbare ruimte voor lekkages en grondwater omdat deze lager is gelegen en vaak onder de grond en fundering ligt. Regenwater en condens kan zich ophopen in de kelder als het niet meer kan ontsnappen vanwege slechte isolatie. Nu zijn er diverse methodes van kelderdichting. Elke methode heeft zijn eigen behandeling nodig.

Het grootste probleem bij vocht dat opstijgt is het ontbreken van de waterkering die water afstoot door middel van stenen tussen vloer en muur. Bij opstijgend vocht kunnen onder ander muurinjecties worden gebruikt, het onderkappen van muren van metselwerk, en het plaatsen van ventilatieroosters.

Lees ook: De meest voorkomende vragen bij vochtproblemen.

Muurinjecties

Muurinjecties werken zowel als behandeling als preventief tegen optrekkend vocht. Eerst worden er gaten in de muren geboord waarna de gaten een voor een met een spuit worden gevuld door water afwerende injectie vloeistof of gel. Deze gel zet vervolgens uit in de muren zodat de muren geen vocht meer op kunnen nemen. Nadeel is dat het een vrij intensieve klus is.

Zodra de muren droog zijn kan er een verflaag overheen worden gebracht. Het injecteren van muren komt nogal precies. Enige kennis is zeker vereist. De gaten moeten op een bepaalde afstand van ongeveer 12 cm van elkaar worden geboord in een rechte lijn en diep genoeg zodat de vloeistof zijn werk kan doen.

Muren injecteren met gel kan zowel zelf als via een vakman. Bij de doe het zelf methode hoef je alleen maar materialen aan te schaffen. De vakman rekent een uurloon. Het zal ongeveer 100 euro per meter kosten. Dit hangt ook af van de muurdikte etc. Een expert kost tussen de 500 en 4000 euro ongeveer.

Onderkappen van muren

Deze optie werkt goed bij gemetselde muren en gleuven. Er worden extra gleuven en sleuven gemaakt en kieren waarin een speciaal soort vocht kering wordt aangebracht. Waterkeringen nemen het vocht dan op. Omdat er veel stof en rommel vrijkomt bij deze methode moeten muren na de behandeling weer opnieuw worden gemetseld of pleisterwerk worden aangebracht zodat hak werk niet zichtbaar meer is.

Voordeel is dus dat muren droog blijven maar het opnieuw afwerken en netjes maken brengt extra kosten met zich mee. Onderkappen kost ongeveer 125-175 euro per meter die wordt behandeld.

Ventilatie toepassen

Niet alle kelders zijn van nature goed geventileerd. Het is daarom handig extra ventilatieroosters of koker bovenin de kelder via de buitenkant te laten plaatsen. Optrekkend vocht komt mede door een slechte isolatie waardoor de wanden niet drogen en condens water in de kelder blijft zitten. Met ventilatiekokers drogen muren veel sneller.

Roosters kosten ongeveer 10-30 euro per stuk. Een ventilator of ontvochtiger kost 100-400 euro. De vakman weet exact waar hij roosters moet plaatsen en heeft alle gereedschap. Indien je het zelf besluit te doen hoef je alleen de materialen en kennis van het plaatsen van ventilatiesystemen in de kelder.

Doe het zelf of expert?

Hoe intensiever de klus is voor alle bovengenoemde methodes hoe lastiger. Dit hangt af van de omvang van het vochtprobleem. Het voordeel van een expert is dat hij het vochtprobleem met vakkundige wijze aanpakt en het duurzaam is opgelost. Nadeel is dat de kosten hoger ligger dan bij de doe het zelf methode. Het is alleen aan te raden om het zelf te doen als je exact weet hoe een methode wordt toegepast en hier handigheid in hebt.

Wilt u offertes vergelijken van erkende vochtspecialisten? Gebruik onze gratis tool.

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.