Kelder verluchten

Wat zijn de oplossingen voor het ventileren van een kelder? 

Ventileren gebeurt op natuurlijke wijze in alle kamers van het huis. Maar hoe zit het met je kelder? Kelderventilatie wordt vaak verwaarloosd in deze ruimtes, die echter het meest gevoelig zijn voor vochtigheid en gebrek aan luchtcirculatie. Hier zijn enkele manieren om deze ruimte beter te ventileren.

Lees ook: De meest voorkomende vragen bij vochtproblemen.

Installeer ventilatie in een kelder

In een kelder is ventilatie essentieel om vocht- en condensatieproblemen te voorkomen. Een kelder ventileren is moeilijk en de lucht circuleert er slecht. Het ventileren van je huis is echter essentieel. Geschat wordt dat je ongeveer 8 minuten per dag moet ventileren. Deze vernieuwing van lucht is belangrijk omdat de meeste vervuilende deeltjes die in de lucht zweven, uit onze huizen komen. Een slechte luchtkwaliteit kan op de lange termijn leiden tot schade zoals hoofdpijn, ademhalingsmoeilijkheden, vermoeidheid en zelfs ernstiger gezondheidsproblemen.

Hoe een kelder ventileren?

Maak om te beginnen een rondleiding door je kelder: ventilatieroosters en ramen moeten bruikbaar zijn. Maak ze schoon als ze vol zitten met stof en verplaats meubels die ze zouden kunnen verbergen. Probeer luchtstromen tussen deze verschillende ventilatieopeningen te creëren door ze te openen. Als hun aantal niet voldoende is ten opzichte van de grootte van de kelder, kun je een professional bellen om de ventilatie van de kelder te controleren en aan te passen. Als je kelder onder de grond is, is het mogelijk om een Engelse binnenplaats te creëren. Dit is een lege luchtsluis die communiceert met de kelder. Het heeft een ventilatierooster aan de bovenkant.

Gecontroleerde mechanische ventilatie

Gecontroleerde mechanische ventilatie zorgt voor een constante luchtcirculatie dankzij een afzuigunit die is gekoppeld aan een ventilator. Het kan een enkele of dubbele stroom zijn. Deze gemotoriseerde systemen vervangen muffe binnenlucht door frisse buitenlucht om zodoende de kelder vochtvrij te maken. De VMC (gecontroleerde mechanische ventilatie) is eenvoudig: luchtinlaten zijn geplaatst in de woonkamers en de uitlaatopeningen zijn geplaatst ter hoogte van de natte ruimtes. Deze ventilatieopeningen zijn verbonden met een gemotoriseerde afzuigunit. De frisse lucht wordt naar de droge ruimtes en vervolgens naar de natte ruimtes getrokken om de kelder te verluchten. De VMC met dubbele stroom is geavanceerder en complexer, maar het principe om de kelder zodoende te ontvochten blijft hetzelfde. Het verwarmt de lucht die het huis binnenkomt door warmte terug te winnen uit de afvoerlucht. Om deze ventilatie effectief te laten zijn, moet het huis echter perfect geïsoleerd zijn.

Wilt u offertes vergelijken van erkende vochtspecialisten? Gebruik onze gratis tool.

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.