Kelder ontvochtigen

De kelderontvochten op verschillende manieren

Kelder vochtvrij maken

Omdat een kelder laag is gelegen in de woning is deze ook snel het slachtoffer van vochtproblemen. Water kan via de muren omhoog kruipen of zelfs de hele keldervloer bedekken. Neerslag en grondwater zijn de grote boosdoeners als het om keldervocht gaat. Hoe langer de kelder vochtig is hoe sneller schimmels, bacteriën en vuil de kans krijgt om zich te nestelen. 

De kelder kan op verschillende manieren worden vochtvrij worden gemaakt. Dit kan door drainage wat letterlijk het afvoeren van water betekend, met een ontvochter gebruiken in de kelder, naden en kieren dichten of injecteren, bekuipen en goed te ventileren ter preferentie. Er zijn diverse opties afhankelijk van de oorzaak en het soort vochtprobleem.

Lees ook: De meest voorkomende vragen bij vochtproblemen.

Kelderdichting, spuiten en spatelen

Een kelder ontvochtigen kun je het meest duurzaam doen door de kelder waterproof te maken. Dit kan door kelderdichting of bekuiping met speciaal metselgoed. Deze zorgt dat poreus materiaal dicht wordt gemaakt. Muren kunnen gaan scheuren naarmate jaren verstrijken zo kan water makkelijk binnen komen in de kelder. Muurbehandeling van scheuren kan bijvoorbeeld door het spuiten van vochtwerende producten in de muren. 

Bekuipen is een goede keuze bij vocht dat vanaf de grond in de muren omhoog trekt. Cementpasta die waterbestendig is wordt vaak toegepast bij rigide bekuiping. Bepaalde lekkages, scheuren en gaten moeten eerst worden opgespoord en dichtgemaakt. Met vulmiddel dat in meerdere keren wordt toegepast omdat deze krimp kan goed worden gebruikt voor gat dichting. Voordat de cementpasta wordt aangebracht kan het beste een primer of voorstrijkmiddel worden gebruikt.

Kelder water afvoer door drainage

Drainage, wat letterlijk het afvoeren van water betekend is een goede keuze als de kelder blanco staat van overtollig grondwater. In tegenstelling tot kelderdichting van wanden en gaten wordt hier een soort folie of buizensysteem aangebracht om al het binnenkomende water via membranen af te voeren. Een speciaal folie kan op de muur en vloer worden aangebracht.

Op dit folie kan een nieuwe muur of vloer worden gemaakt zodat het folie als tussenweg dient om water van de binnenmuur naar en via de buitenmuur weer naar buiten af te voeren. Een pomp zorgt ervoor dat alle het water naar het riool wordt geleid. De waterdruk kan hoog zijn en noppenfolie is een sterkmateriaal die dit goed aankan.

Muren injecteren

Bij injecteren worden gaten in de muur geboord en opgevuld met gel dat vochtwerend is. Op ten duur zal de muur geen vocht meer op kunnen nemen. Dit omdat het metselwerk van de muur automatisch gaat uitzetten zodat het vocht afwerend werkt.

Wilt u offertes vergelijken van erkende vochtspecialisten? Gebruik onze gratis tool.

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.