Huiszwam of kelderzwam

Schimmels verwijderen uit de kelder: De beste opties 

Schimmel en huiszwam

Een kelderzwam is een schimmel die voor een ware plaag kan zorgen in de kelder. Vaak zijn vochtproblemen de oorzaak. Een kelderzwam heeft een bruine rottige uitstraling op hout in de kelder of kruipruimte. De schimmel kan bij veel bocht ongecontroleerd doorgroeien. Het is dan een kwestie om de zwam te laten verwijderen of dit zelf te doen en een methode te gebruiken om de kelder vochtvrij te laten maken.

Condens, doorslaand, optrekkend vocht en lekkages zijn meestal de oorzaak van de kelderzwam. Naast de kelder kan de zwam zich uitbreiden naar de hogere verdiepingen in de woning. Warme vochtige ruimtes zijn het ideale klimaat voor de groei van deze schimmels.

Lees ook: De meest voorkomende vragen bij vochtproblemen.

Doe het zelf de kelderzwam verwijderen

Een schimmel kun je zelf goed verwijderen mits je weet hoe je dit het beste kunt doen. In de winkel kun je middeltjes kopen. Alleen helpen veel van deze middeltjes niet voor permanente verdwijning van de schimmel. Het beste is om naast een goede ventilatie zelf het vochtprobleem in de kelder aan te pakken door een passende behandeling als bekuiping of het injecteren van keldermuren toe te passen.

Indien je zelf de muren bij bijvoorbeeld optrekkend vocht behandeld kost dit je alleen de materialen. Het is goedkoper dan het door een vakman te laten doen omdat er geen arbeidsloon bij komt kijken. Echter zijn deze schimmels soms zo hardnekkig dat er wel een vakman bij moet komen omdat deze een permanente methode heeft.

Indien je ervoor kiest om zelf de kelder te dichten kun je gebruik maken van coating op cement basis. Voor een pot van 2,5 liter ben je 50 a 60 euro kwijt. Dit is vooral aan te raden als het vochtprobleem niet te hardnekkig is. Ook kun je zelf muren met speciale water afwerende gel inspuiten zodat deze uitzet waardoor muren droog blijven en schimmel geen kans krijgt zich verder uit te breiden.

Laten doen door een professional

De kostprijs om schimmel te laten verwijderen ligt tussen de 75 en 500 euro per ruimte. De vakman kan op een veilige wijze met beschermende kleding de huiszwam vernietigen zonder sporen in te ademen. Daarnaast kan een vochtexpert het vochtprobleem in de kelder aanpakken. Het droogmaken van de kelder door een vakman kost ongeveer 3000 tot 10.000 euro afhankelijk van de omvang van de kelder en het vocht.

Als er van de zwam nog restanten zitten worden deze door een vakman weggebrand. Hout dat rot is door de schimmel wordt ook verwijderd. Alles wat sporen kan bevatten wordt dus uit de kelder gehaald. Omdat schimmel waaronder de kelderzwam een gevaar voor de gezondheid kan zijn dient het snel en effectief te gebeuren.

Wilt u offertes vergelijken van erkende vochtspecialisten? Gebruik onze gratis tool.

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.