Prijs muurinjectie

Prijs muurinjectie: dé oplossing tegen opstijgend vocht

Zoek je naar de werkwijze en prijs van muurinjectie? In dit artikel leggen we je uit wat opstijgend vocht is, op welke manier een muurinjectie hiertegen helpt en hoeveel zo'n behandeling kost.

Vocht is één van de meest voorkomende problemen in woningen. Vergis je niet, we hebben het hier niet alleen over oude woningen. Ook een nieuwbouw kan te maken krijgen met vochtige muren. Soms stijgt vocht langs je muren omhoog. Dit verschijnsel wordt opstijgend vocht of capillair vocht genoemd. Lees verder.

Opstijgend vocht?

De spouwmuur

Voor 1945 was het niet de gewoonte om een spouwmuur in een woning te installeren. Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaan. De ruimte (de spouw) tussen de binnen- en de buitenmuur voorkomt dat vocht je woning binnendringt.

Zonder spouwmuur kan grondwater via capillaire bewegingen door de poriën van het materiaal waaruit je muur bestaat naar boven stijgen. 

Capillaire bewegingen?

Capillariteit is een natuurkundig verschijnsel waarbij een vloeistof door een smalle opening naar boven stijgt. Dit wil je natuurlijk het liefst vermijden in je woning. 

Let op! Ook met spouwmuur is er kans op problemen

Er zijn verschillende factoren die het risico op opstijgend vocht beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal van je muren, de behandeling van je muren (zijn ze waterdicht gemaakt?), de staat waarin je woning verkeert, het klimaat waarin je woont, het grondwaterpeil…

Opstijgend vocht: hoe herken je het?

Opstijgend vocht herken je aan donkere, doorlopende vlekken op je muren. De vlek begint bij je vloer en stijgt tot een hoogte van soms wel anderhalve tot twee meter! Die donkere plek is vaak bovenaan wat lichter dan bij de grond.

Opstijgend vocht in de kelder?

Zijn je keldermuren vochtig? Opstijgend vocht kan niet in de buitenmuren van je kelder zitten, omdat deze worden omringd door vochtige aarde. Zijn de buitenmuren van je kelder toch vochtig? Dan ligt de oorzaak van je vochtprobleem waarschijnlijk ergens anders. Als je zeker wil zijn van een goede analyse van je vochtproblemen, vraag dan een expert gratis en vrijblijvend om advies!

Laat je muur injecteren door 
een vochtexpert

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een woordje over elektrische vochtmeters en carbideflessen

Er bestaan enkele instrumenten die je kunnen helpen bij het bepalen van de omvang van het probleem. 

Elektrische vochtmeters zijn handig in gebruik, maar niet altijd even nauwkeurig. Carbideflessen geven preciezere resultaten, maar zijn dan weer wat minder gebruiksvriendelijk. 

Wil je zeker zijn van een kwaliteitsvolle diagnose en een correcte aanpak van het vochtprobleem? Dan laat je best een professional langskomen. Hier kan je gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding ontvangen.


Is opstijgend vocht gevaarlijk?

Of het vocht nu in je kelder zit of in je woonkamer, het vormt een probleem dat zo snel mogelijk moet worden aangepakt. Het zorgt niet alleen voor schade aan je woning (loskomend behang of verf, bakstenen die barsten wanneer het water in de winter bevriest…), het vormt ook een gevaar voor je gezondheid. Om nog maar te zwijgen over die muffe stank!

Opstijgend vocht: zo los je het op!

Hoog tijd dus om in actie te schieten! Er zijn verschillende manieren om vocht in huis te behandelen. Wanneer het vocht voornamelijk in de muur zit, dan is het injecteren van je muren de meest voor de hand liggende oplossing. We leggen je even uit wat zo’n muurinjectie is, hoe het werkt en hoeveel het kost.

Muurinjectie

Bij een muurinjectie wordt er een vochtwerende gel in de muur gespoten. Tijdens het drogen zet deze vloeistof uit, wat ervoor zorgt dat water geen kans meer krijgt om via de muur naar binnen te dringen.

Het voordeel van een muurinjectie is dat er geen breekwerk nodig is. Je muren kunnen met andere woorden gewoon blijven staan. 

Wat heb je nodig om je muren te injecteren?

Om je muren te injecteren, heb je goed materiaal nodig. Het is belangrijk dat je niet voor de goedkoopste producten kiest, maar wel voor kwaliteit. Dit heb je nodig voor je muurinjectie:

 • Beschermfolie
 • Een boormachine
 • Een vochtwerend product (een gel of een vloeistof)
 • Een kitspuit- of pistool
 • Waterdichte mortel

Hoe werkt het? 

 1. Voorbereiding

  Bescherm je vloer met folie, zodat je zeker geen blijvende vlekken maakt met de vochtwerende gel. Grote barsten en scheuren in de muur moeten worden opgevuld voor je met de muurinjectie begint. Anders kan de vochtwerende vloeistof uitlopen.
 2. Boren

  De grootte van de boorgaten hangt af van het injectieproduct dat je gebruikt. Kijk dus zeker goed op de verpakking van de injectievloeistof voor je begint te boren. Meestal wordt er op een horizontale lijn om de 10 tot 12 cm een gat geboord.

  Wil je zelf de gaten boren? Geen probleem, maar zorg dat je weet waar je mee bezig bent. Zorg er zeker voor dat je niet per ongeluk een water- of elektriciteitsleiding doorboort.
 3. Het injecteren van de muur

  Je hoeft zeker niet zuinig te zijn met het injectieproduct. Hoe meer product je gebruikt, hoe efficiënter en duurzamer de behandeling zal zijn.
 4. Drogen
  Het resultaat van de injectie kan soms tot zes maanden op zich laten wachten. De snelheid waarmee de muur uitdroogt hangt onder andere af van de luchtvochtigheid en de ventilatie van de ruimte. Het is wel belangrijk dat de muren volledig droog zijn voor je met de afwerking verdergaat.
 5. Afwerking
  De boorgaten kunnen verder worden opgevuld met mortel. Op deze manier voorkom je dat mossen, beestjes en vuil zich in de muur nestelen. Wanneer de muur volledig droog is kan ze opnieuw gepleisterd worden.

Let op!

Zorg ervoor dat de pleister niet onder de geïnjecteerde zone komt. Is dit wel het geval, dan kan het vocht via de pleister toch nog naar boven stijgen!

Vochtwerende producten hebben een vervaldatum. Controleer dus de verpakking voor je het product gebruikt. Heb je nog wat over na de behandeling? Bewaar het dan in een gesloten doos of zak. Koop ook niet meer product dan je nodig zal hebben. 

Meer weten?

Het WTCB gaf een interessante brochure uit over de “injectie van metselwerk tegen opstijgend vocht”.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Prijs muurinjectie

De prijs hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Hoe erg is de waterschade? Hoeveel muren moeten er worden geïnjecteerd? Wat is de dikte en de samenstelling van de muur? Wat doe je zelf en wat laat je doen door een expert? 

Zelf doen is goedkoper, maar ook meer risicovol. Een expert is misschien wat duurder, maar je bent dan wel zeker van een goed resultaat. Een professionele vochtbestrijder injecteert je muren voor een prijs vanaf 100 euro per lopende meter.

Zelf doen?

Hoe meer je zelf doet, hoe goedkoper de behandeling zal zijn. Het materiaal dat je nodig hebt voor een muurinjectie is niet zo duur. 

Maar let op! De juiste vakkennis is wel belangrijk bij deze behandeling. Een klein foutje kan ervoor zorgen dat de behandeling niet werkt en je alles opnieuw moet doen. 

Daarnaast bepaalt de kwaliteit van je materiaal ook de kwaliteit van het resultaat van de behandeling. WTCB deed een interessant onderzoek over de kwaliteit van verschillende materialen.

Gratis vochtadvies

Twijfel je over je doe-het-zelf-talent? Vraag dan raad aan een expert. Ga snel naar onze webpagina met offertes en vraag gratis en vrijblijvend advies

Wij geven je met veel plezier alle informatie die je nodig hebt voor het injecteren van je muren. Zo ben je zeker van een kwaliteitsvol resultaat. 

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.