Prijs kelderdrainage

Prijs kelderdrainage: welk drainagesysteem past het beste bij jouw kelder en wat betaal je ervoor?

Wil je meer weten over de prijs van kelderdrainage? Welke drainagesystemen bestaan er? Hoe maak je korte metten met vocht in je kelder? Op die vragen en meer vind je hier een antwoord. 

Vochtige kelders zijn niet alleen ongemakkelijk, ze vormen ook een risico voor je gezondheid. Daarbovenop doen ze de waarde van je huis dalen. Hoog tijd dus om iets aan die vochtige muren te doen en je kelder waterdicht te laten maken! In dit artikel vertellen we je wat meer over kelderdrainage. 

Is een betonnen vloer altijd waterdicht?

Je kelder heeft een betonnen vloer, maar toch heb je nog steeds last van binnenkomend grondwater. Hoe kan dat nu?

Je had het misschien niet verwacht, maar beton is eigenlijk een poreus materiaal. Als je beton maakt moet je namelijk verschillende stappen doorlopen. Eén van die stappen is het uithardingsproces. Tijdens dit proces zoekt water zich een weg naar buiten, waardoor er minuscule gaatjes in het beton bestaan.

Waterdichte cementering

Beton is dus nooit vanzelf 100% waterdicht. Op zich vormt dit geen probleem. Wanneer er echter te veel water in jouw kelder terecht komt of wanneer het water te lang blijft staan, groeit het risico op schimmels en algen. En geef nu toe, die wil je toch liever niet in huis?

Geen nood, voor elk probleem bestaat een oplossing! Beton is van nature poreus, maar met een paar eenvoudige ingrepen kan je wel je kelder waterdicht maken. Dat komt bij kelderdrainage natuurlijk goed van pas.

Meer weten over beton?

Dan heb je geluk! Het opzoekcentrum voor de wegenbouw heeft er namelijk een volledige brochure over opgesteld.

Wil je enkel weten hoe het komt dat beton soms wel water doorlaat en soms niet, en wat je eraan kan doen? Dan is deze studie van TU Delft een waardevolle bron.

Meer info over de nabehandeling van beton vind je in dit filmpje van WTCB.

Wat is kelderdrainage?

Als je problemen hebt met opstijgend grondwater of vocht dat langdurig in je kelder blijft staan kan kelderdrainage misschien een oplossing bieden. Doordat het overtollige water wordt weggevoerd droogt je kelder vanzelf uit en krijgen schimmels en algen geen kans.

Bij drainage wordt er een noppenmembraan tegen je muur of op je vloer aangebracht. Daarbovenop wordt een nieuwe waterdichte betonnen vloer of muur geplaatst.

Noppenmembraan?

Een noppenmembraan is een plastieke afscheidingslaag tussen twee wanden die water van de binnenmuur naar de buitenmuur leidt via membraanbuisjes. Het membraan leidt het water vervolgens naar een reservoir, van waaruit het kan worden weggepompt. De noppen fungeren ook als een luchtlaag tussen de vochtige grond en de ruimte  in je kelder.

Welke drainagesystemen bestaan er?

Vloerdrainage

Wanneer je je kelder waterdicht wilt maken, begin je best bij de vloer. Vocht in de kelder is namelijk vaak het gevolg van grondwater dat via de vloer je kelder binnendringt.

Bij vloerdrainage wordt het noppenmembraan, zoals de naam al doet vermoeden, op de bestaande vloer geplaatst. Via kanaaltjes in de structuur van het membraan wordt het overtollige water langs de vloer afgevoerd naar een reservoir.

Wanddrainage

Zit je met vochtige keldermuren en wil je deze waterdicht maken, maar is je kelder bekuipen geen optie? Dan biedt wanddrainage een goed alternatief.

Wanddrainage wordt ook wel eens een box-in-box systeem genoemd omdat het vaak gecombineerd wordt met vloerdrainage of randdrainage. Het vocht wordt namelijk via de muur naar de vloer geleid en via de vloer of rand afgevoerd naar een waterreservoir of het riool.


Randdrainage

Heb je last van vochtproblemen door een lekkende kimnaad (de overgang tussen de vloer en de keldermuren)? Dan biedt randdrainage misschien een oplossing. Bij randdrainage wordt er namelijk een goot aan de vloerranden geplaatst.

Randdrainage werkt alleen bij vloeren van waterdicht beton die het water naar de goot leiden. Bij poreuze vloeren heeft randdrainage dus weinig zin.

Een voorbeeld van zo'n randdrainage-systeem is de Franse afvoer.

Frans afvoersysteem

Bij het Frans afvoersysteem wordt er een geul gesneden in de keldervloer langs de omtrek van de fundering, vlak tegen de muur dus. Deze geul wordt gevuld met kleine steentjes en kift, wat ervoor zorgt dat het water niet omhoog kan stijgen.

De Franse afvoer voert het water naar een waterreservoir waar het vervolgens kan worden weggepompt. De gleuf moet zeker breed en diep genoeg zijn en loopt best in een lichte helling. Meer informatie over de beste afmetingen voor je Franse afvoer vind je op deze webpagina van vochtbestrijdingsnel.

Vraag gratis advies aan onze gespecialiseerde vochtbestrijders!
Twijfel je over hoe je hier best aan begint? Of ben je nog niet zeker of dit wel de beste oplossing voor je kelder is? Vraag het aan een van onze gespecialiseerde vochtbestrijders!

Deze webpagina focust echter vooral op het aanleggen van een Franse afvoer buitenshuis. Dit kan je namelijk makkelijk zelf doen. Een afvoer in je kelder installeren is echter een ander paar mouwen. Hiervoor moeten de vloerplaten namelijk worden aangepast enin sommige gevallen moet er ook een nieuwe vloer worden aangelegd (in waterdicht beton).

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Twijfel je over hoe je hier best aan begint? Of ben je nog niet zeker of dit wel de beste oplossing voor je kelder is? Vraag gratis advies aan onze gespecialiseerde vochtbestrijders!

Welke drainagepomp gebruik je best?

Welke methode je ook kiest, bij het draineren van je kelder moet het water op een gegeven moment worden weggepompt. Hiervoor kan je veel verschillende soorten pompen gebruiken.

Op de webpagina "Drainagepompen voor water: typen, apparaat, bedieningskenmerken" vind je veel informatie over verschillende drainagepompen.

Wij geven je alvast wat meer info mee over de meest gebruikte drainagepomp: de dompelpomp.

De dompelpomp

De dompelpomp wordt ook wel eens een klokpomp genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een pomp die volledig in het water wordt ondergedompeld. Wanneer de pomp droog staat, werkt ze dus niet. Dankzij dit automatisch systeem hoef je de pomp niet telkens zelf aan- of uit te zetten wanneer je kelder onder water loopt of weer droog komt te staan.

De dompelpomp werkt verticaal. Ze slorpt het water uit je vochtige kelder op en zet de kinetische energie die zo ontstaat om in druk. Deze druk zorgt ervoor dat de vloeistof naar boven stijgt.

Dompelpompen hebben meestal een elektrische aandrijving, maar soms werken ze ook elektromechanisch.

Een pomp kopen? Hier moet je op letten!

We geven je met veel plezier enkele tips over waar je zeker op moet letten wanneer je zelf een pomp wil kopen.

Heb je toch nog moeite met het beantwoorden van onderstaande vragen? Onze gespecialiseerde vochtbestrijders geven je ook graag gratis advies wanneer ze bij je op bezoek komen.

Pompcapaciteit

De capaciteit is de belangrijkste eigenschap van de pomp die je wil kopen. Vraag je af welke capaciteit je nodig hebt voor je vochtproblemen.

Vuil of proper water?

Wist je dat er een verschillende pompen bestaan voor vuil water en voor proper water? Vuilwaterpompen hebben een hogere capaciteit. Een properwaterpomp gebruik je daarom best niet voor vuil water. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de motor van de pomp daardoor vastloopt en verbrandt.

Opvoerhoogte

De opvoerhoogte is de maximum hoogte waarop de pomp kan worden gebracht. Hoe groot is het hoogteverschil tussen je kelder en de riool? Dit bepaalt mee voor welke pomp je uiteindelijk best kiest.

Automatisch of handmatig?

Wil je graag een pomp die automatisch werkt? Kies dan voor een pomp met een vlotter. Een vlotter is een deel van je pomp dat drijft op een vloeistof. Wanneer het peil van de vloeistof hoger wordt dan een bepaalde ingestelde waarde, gaat de pomp vanzelf aan. Wanneer het peil van de vloeistof weer daalt, schakelt de pomp zichzelf weer uit.

Accessoires?

Bij een pomp kunnen allerlei accessoires horen. Denk bijvoorbeeld aan slangen, tussenstukken, filters... Hoe gebruiksvriendelijk wil je dat je pomp is? Dit bepaalt mee welke accessoires je best kan aanschaffen.

Kelderdrainage: hoeveel kost het?

En dan nu het antwoord op de vraag waar je waarschijnlijk al even op wacht: voor welke prijs kan je een kelder waterdicht maken? En voor welke prijs wordt je kelder voor jou waterdicht gemaakt?

Een gemiddelde kelder draineren kost meestal tussen de 3 000 (voor eenvoudige vochtproblemen) en de 10 000 euro (voor complexe vochtproblemen). De uiteindelijke prijs hangt echter van veel verschillende factoren af.

Begin met een grondige analyse van het probleem

Gaat het om complexe vochtproblemen of een klein ongemak? Wat is de staat van de bestaande kelder? Moet hij volledig worden gerenoveerd, moet er een nieuwe vloer worden gelegd of is het probleem met een kleine ingreep opgelost? Hoeveel kan je zelf doen en wat laat je doen door experts?

Vraag hulp!

Voor we de prijs van kelderdrainage op een correcte manier kunnen bepalen is het belangrijk om een grondige analyse van het probleem uit te voeren. Hiervoor kan je gratis advies vragen aan een professionele vochtbestrijder.

Premies

Voor kelderdrainage kan je geen premies aanvragen, maar wel voor het renoveren van je woning. Premies kan je aanvragen op gemeentelijk, provinciaal en nationaal niveau. 

De werken waarvoor de renovatiepremie wordt aangevraagd moeten voltooid zijn op het tijdstip van aanvraag. Daarnaast moet je de kosten kunnen bewijzen aan de hand van kopieën van facturen en bijbehorende verduidelijkingen zoals offertes. 

Zet dus vandaag al de eerste stap en vraag hier je gratis offerte aan!

Alle info over de Vlaamse renovatiepremie vind je op de website van wonen in Vlaanderen. Neem ook zeker eens een kijkje op mijnbenovatie.be!


Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.