Prijs kelderdichting

Prijs kelderdichting: maak je kelder waterdicht!

Wil je offertes vergelijken voor de prijs van kelderdichting? Je kan je kelder waterdicht maken met verschillende methodes. In dit artikel leggen we je uit hoe kelderdichting werkt en hoeveel het kost om je kelder waterdicht te laten maken. 

Vocht in de kelder

Vochtproblemen

Je kan je kelder waterdicht maken met verschillende methodes. Wat de beste oplossing is voor jouw kelder hangt af van het type vochtproblemen in de kelder. 

Kelderdichting omvat veel verschillende manieren om vocht in je kelder te verwijderen of te voorkomen. Zo kan je bijvoorbeeld je kelder bekuipen of een mechanisch ventilatiesysteem aanleggen. Drainage is dan weer een goede oplossing voor kelders die langdurig onder water staan.


Vochtproblemen behandelen

Je kan je kelder waterdicht maken met verschillende methodes. Wat de beste oplossing is voor jouw kelder hangt af van het type vochtproblemen in de kelder. 

Kelderdichting omvat veel verschillende manieren om vocht in je kelder te verwijderen of te voorkomen. Zo kan je bijvoorbeeld je kelder bekuipen of een mechanisch ventilatiesysteem aanleggen. Drainage is dan weer een goede oplossing voor kelders die langdurig onder water staan.

In dit artikel leggen we je uit hoe kelderdichting werkt en hoeveel het kost om je kelder waterdicht te laten maken.

Kelderdichting

Kelderbekuiping?

Wat is kelderbekuiping precies? Kelderbekuiping is de traditionele manier om een vochtige kelder te voorkomen en te bestrijden. Het is een efficiënte aanpak voor kelders in een gebied met een hoog grondwaterniveau. Met kelderdichting maak je je kelder vochtvrij door de muren en vloer te bewerken met een waterdichte laag. 

Deze waterafstotende laag wordt meerdere keren op de muren aangebracht, zodat er na de behandeling zeker geen water de kelder binnendringt. Voor je het weet is dat vervelende vocht in de kelder verleden tijd!

Kelderbekuiping: de prijs

Je rekent best op zo’n 15 tot 18 euro per vierkante meter. Kelderbekuiping kan al vanaf 165 euro!

Kelderdrainage

Als je problemen hebt met opstijgend grondwater of vocht dat langdurig in je kelder blijft staan kan kelderdrainage misschien een oplossing bieden. Doordat het overtollige water wordt afgevoerd droogt je kelder vanzelf uit en krijgen schimmels en algen geen kans meer.

Bij drainage wordt een noppenmembraan tegen je muur of op je vloer aangebracht. Daarbovenop wordt een nieuwe waterdichte betonnen vloer of muur gebouwd.

Het membraan leidt het water naar een reservoir van waaruit het kan worden weggepompt. De noppen fungeren als een bufferlaag tussen de vochtige grond of muur en de ruimte in je kelder.

Bij kelderdrainage wordt er een onderscheid gemaakt tussen vloerdrainage, wanddrainage en randdrainage. Alles over de verschillende drainagesystemen en hun prijzen lees je hier. Je ontdekt er ook wat een Franse afvoer is en waar je op moet letten bij het aankopen van een goede waterpomp.

Ventilatie

Bij ventilatie wordt je kelder niet noodzakelijk waterdicht gemaakt. Het is dus niet echt een vorm van kelderdichting. Maar het is wel een handig hulpmiddel in de strijd tegen een vochtige kelder.

Zonder ventilatie (of met een slechte ventilatie) kan het water in je kelderruimte niet verdampen. Daarnaast heb je ook een grotere kans op schimmelvorming en aantasting van je muren. In een goed geventileerde kelder krijgen vochtige lucht, opstijgend vocht en doorslaand vocht echter geen enkele kans.

Door je vensters strategisch te plaatsen, kan je gebruik maken van een natuurlijke ventilatie. Maar dan ben je natuurlijk wel in zekere mate afhankelijk van het weer en het klimaat waarin je leeft. 

Daarnaast kan je ook een mechanisch ventilatiesysteem installeren. Het belangrijkste is dat er frisse lucht door je kelder kan circuleren. Meestal volstaat één venster of opening in je vochtige kelder dus niet.

Besluit: wat kost het om een kelder waterdicht te maken?

De uiteindelijke prijs van kelderdichting hangt van heel wat verschillende factoren af:

  • De staat van je kelder: gaat het om een oude of een (relatief) nieuwe kelder? Is er een goed ventilatiesysteem aanwezig? Moet er een nieuwe vloer worden gelegd? 
  • De oppervlakte van je kelder: gaat het om een grote of een kleine kelder?
  • De moeilijkheidsgraad van het probleem: dit laat je best bepalen door vochtexperten. Dit is snel gebeurd en volledig gratis. Vraag hier jouw gratis offerte aan!

De hoeveelheid water: is er sprake van stilstaand water op de vloer? Zijn de muren vochtig? Waarom kun je je kelder niet meer gebruiken? Ligt de oorzaak in een te vochtige lucht? Waar komt het vocht in je kelder vandaan?

Premies

Voor kelderdrainage kan je geen premies aanvragen, maar wel voor het renoveren van je woning. Er bestaat een overkoepelende renovatiepremie die je kan aanvragen op gemeentelijk, provinciaal of nationaal niveau. 

De werken waarvoor de renovatiepremie wordt aangevraagd moeten voltooid zijn op het tijdstip van aanvraag. Daarnaast moet je de kosten kunnen bewijzen aan de hand van kopieën van facturen en bijbehorende verduidelijkingen zoals offertes. 

Zet dus vandaag al de eerste stap en vraag hier je gratis offerte aan!

Alle info over de Vlaamse renovatiepremie vind je op de website van wonen in Vlaanderen. Neem ook zeker eens een kijkje op mijnbenovatie.be!

Vraag advies!

Het is dus moeilijk om in te schatten hoeveel kelderdichting je gaat kosten. Ben je niet zeker of kelderdichting de beste methode voor jouw kelder is? Wil je graag een exacte prijs kunnen plakken op deze klus? 

Vraag hier je offerte aan en wij sturen gratis en vrijblijvend een professionele vochtbestrijder langs die de juiste diagnose van je kelder opstelt. 

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Tips om te besparen

Je kelder bekuipen, een nieuwe vloerplaat plaatsen, een goede ventilatie laten installeren… Wat je gekozen methode ook is, ze zal niet gratis zijn. 

Hoe je het ook draait of keert, je vochtprobleem moet worden aangepakt. Hier betaal je  natuurlijk liefst zo weinig mogelijk voor. 

Wij helpen je verder met vijf praktische besparingstips!

  1. Stel een goede planning op

Het is belangrijk dat je weet wat je te wachten staat. Wat is het probleem? Hoe ga je het oplossen? Wanneer ga je het oplossen? Wat ga je zelf doen en wat laat je doen door een expert? Welk materiaal heb je allemaal nodig?

Werk daarom met to do-lijstjes, een materiaallijst en een duidelijke kalender.

Voel je je wat ongemakkelijk bij het lezen van al deze vragen? Weet je niet hoe je ze moet beantwoorden? Wij helpen je hier graag mee!

  1. Do it yourself!

Wat je zelf doet, doe je beter. Hoe meer je zelf doet, hoe minder je moet uitgeven aan een vochtexpert. Maar let op: het is wel belangrijk dat je weet wat je doet. Wanneer je twijfelt, vraag je best advies. Het zou jammer zijn wanneer je door een stom foutje alles opnieuw moet laten doen en daardoor de schade groter maakt. 

Heb je geen ervaring met vochtige kelders? Dan is ons advies om meteen raad te vragen aan een expert. 

  1. Winkel slim!

Ook bouwmaterialen zijn regelmatig in korting. Het is belangrijk dat je materiaal van goede kwaliteit is. Kies dus niet meteen voor het goedkoopste. Anderzijds is het ook niet waar dat duurder altijd beter is. Informeer je goed over verschillende materialen, merken, winkels… Vergelijk prijzen voor je je aankopen doet!

  1. Leen of huur materiaal

Materiaal is vaak erg duur, terwijl je sommige apparaten maar één keer gebruikt. Vraag eens rond of je misschien geen materiaal van je buurman kan lenen. Of ga eens kijken in tweedehandswinkels. Je kan natuurlijk ook altijd een expert laten komen! Die neemt altijd zijn eigen materiaal mee.

  1. Maak duidelijke afspraken

Dit sluit eigenlijk aan bij de eerste tip over het opstellen van een goede planning. Werk je samen met vrienden, familie of vochtexperts? Zorg dat jullie op dezelfde lijn zitten. 

Spreek je zorgen en wensen altijd duidelijk uit. Overleg visies en bespreek verschillende manieren om de vochtproblemen aan te pakken. Zorg dat je weet wat je te wachten staat. Zo kom je ook niet voor onverwachte kosten te staan. 

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.