Prijs kelderbekuiping

Prijs kelderbekuiping: hoeveel kost het om je kelder waterdicht te maken?

In dit artikel leggen we je uit wat de prijs van kelderbekuiping is, wanneer kelderbekuiping een goede oplossing is voor het vocht in je kelder en hoeveel een kelder bekuipen kost. 

Soms is je kelder ventileren niet voldoende om opstijgend vocht in je woning te vermijden. Heb je problemen met een natte kelder, vochtige muren of een hoge luchtvochtigheid? Dan doet dit niet alleen de waarde van je woning dalen, het risico op schimmels en algen vormt ook een gevaar voor je gezondheid. Hoog tijd dus om in actie te schieten! 

Hoe komt vocht de kelder binnen?

In de Benelux staat het grondwaterpeil vrij hoog. Het grondwater ligt daardoor dicht bij de oppervlakte. Dit zorgt ervoor dat de gemiddelde kelder in België wel eens te maken krijgt met vochtproblemen en opstijgend vocht. Dat soort problemen brengen jammer genoeg al snel een muffe geur met zich mee. Ze vergroten bovendien het risico op schimmels en dus ook gezondheidsproblemen.

Wanneer is kelderbekuiping een goed idee?

Er bestaan verschillende methodes om met vochtproblemen om te gaan. Het soort probleem bepaalt in grote mate welke oplossing de beste is voor jouw kelder.  

Heb je problemen met een te hoge luchtvochtigheid en condensatie? Dan lost een goed ventilatiesysteem vaak al veel op. 

Staat je kelder regelmatig langdurig onder water? Dan is het een goed idee om je kelder te laten draineren en het overtollige water via de vloer, de rand of de muren af te voeren.

Wil je graag een blijvende, duurzame oplossing die je kelder volledig waterdicht maakt? Dan is kelderbekuiping voor jou de beste optie.

Vraag gratis en vrijblijvend advies aan onze experts

Door je kelder te bekuipen maak je korte metten met zelfs de meest hardnekkige vochtproblemen. Na een goede bekuiping kan je je kelder zelfs weer gebruiken als een bewoonbare ruimte!

Twijfel je toch nog of bekuiping wel de beste oplossing voor jouw vochtproblemen is? Een goede analyse van het probleem is belangrijk voor een duurzame oplossing. Vraag daarom gratis en vrijblijvend advies aan onze professionele vochtbestrijders. Zij helpen je met veel plezier je kelder waterdicht maken. 

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Doel van kelderbekuiping? Een waterdichte kelder!

Zonder dat je het weet oefent grondwater een voortdurende druk op je keldermuren uit. Grondvocht trekt namelijk langs smalle gaatjes en kleine barstjes je keldermuren in. Oude, versleten muren met veel scheurtjes maken je kelder dus extra kwetsbaar voor vochtproblemen.

Kelderbekuiping is een methode om deze kleine openingen te herstellen en de muren volledig waterdicht te maken. Om dit te bereiken wordt er meerdere keren een waterdichte laag op de muren aangebracht. Ook de keldervloer wordt op dezelfde manier waterdicht gemaakt. Voor je het weet is die vochtige kelder verleden tijd!

Het verschil tussen kelderbekuiping en kelderdrainage

Bij kelderdrainage wordt het overtollige vocht in de kelder afgevoerd. Dit is een goede oplossing wanneer je met veel wateroverlast zit, maar het maakt je kelder nog niet waterdicht. Wil je je kelder helemaal waterdicht maken? Dan kies je best voor kelderbekuiping.

De voordelen van kelderbekuiping

Kelderbekuiping of traditionele kelderdichting brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • de muffe geur verdwijnt dankzij kelderbekuiping als sneeuw voor de zon
  • kelderbekuiping doet de waarde van je woning aanzienlijk stijgen
  • kelderbekuiping maakt je kelder vochtvrij
  • de gezondheidsrisico’s verdwijnen 

Soepele of stijve kelderbekuiping?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen soepele of stijve kelderbekuiping. We leggen je even uit wat het verschil tussen beide methodes is.

Stijve kelderbekuiping

Dit is de meest voorkomende vorm van kelderbekuiping. Bij deze methode worden er verschillende lagen waterdichte cementmortel op de bestaande keldermuren en keldervloer aangebracht. 

Soepele kelderbekuiping 

Soepele kelderbekuiping komt minder voor, omdat deze methode meer drastisch en daarom ook wat duurder is. Bij soepele kelderbekuiping wordt er een soepele folie tegen de keldermuur en -vloer aangebracht. Daarna wordt er een nieuwe wand tegen deze folie gemetseld. 

Bekuiping van de binnen- of buitenkant van de keldermuren?

Kelderbekuiping is een methode die meestal langs de binnenkant van de keldermuren wordt uitgevoerd. Kelderbekuiping langs de buitenkant van de muren gebeurt soms wel preventief tijdens de bouw van de kelder. 

Hulp nodig? Vraag advies!

Soepele en stijve kelderbekuiping, langs de binnen- of langs de buitenkant, drainage en ventilatie… Welke methode voor jouw kelder het beste is hangt van verschillende factoren af. Zo spelen de grootte van de kelder en de aard van de vochtproblemen een belangrijke rol in de zoektocht naar een passende oplossing.

Zie je even door de bomen het bos niet meer? Weet je niet welke methode je best voor je kelder kiest? Geen paniek, wij helpen je graag verder!

Vraag hier gratis en vrijblijvend advies aan onze vochtbestrijders! Zij hebben veel ervaring met vocht in de kelder en weten hoe je op een efficiënte manier een kelder waterdicht maakt. Die kennis delen ze graag!

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Werkwijze

Wat heb je nodig?

Kiesol: kiesol is een type verkiezelingsconcentraat dat oppervlaktes verstevigt en goed bestand is tegen water. Het dicht zelfs de kleinste poriën en is bovendien ecologisch verantwoord.

Sulfatexmortel: dit hoogwaardige mortel is zeer doeltreffend bij vocht in de kelder. Het is toepasbaar op verschillende ondergronden zoals baksteen, beton, kalkzandsteen… De gebruiksvriendelijkheid van Sulfatexmortel maakt het ideaal voor doe-het-zelvers.

Dichtspachtel: dichtspachtel wordt gebruikt om beschadigingen, voegen, gaten en spleten waterdicht te maken.

Aanbrandmortel: met aanbrandmortel kan je makkelijk controleren of er toch nog lekken zijn in je keldermuren. Als er nog ergens grondwater lekt zal de aanbrandmortel uitlopen en de vlekken zichtbaar maken. Daarnaast bereidt aanbrandmortel de ondergrond voor op het aanbrengen van een minerale stuclaag. 

Saneerputz antiekwit: deze kant-en-klare, minerale lichtgewichtmortel is ideaal voor wandrenovatie. Het is een bindmiddel met een goed standvermogen en een korte droogtijd. Het voorkomt condensvorming op het muuroppervlakte en is water-, weer- en vorstbestendig.

Hoe werkt het?

Voorbereiding: Een goede oppervlakte creëren

Voor je aan het echte werk begint, moet je een goede oppervlakte creëren. Verwijder verf en eventuele bestaande cementlagen tot je de naakte bakstenen muur bereikt. Verwijder vuil met een hogedrukreiniger. 

Stap 1: Aanbrandlaag

Deze laag maakt eventuele lekken zichtbaar. De aanbrandlaag moet 24 uur drogen (uitharden). 

Stap 2: Lekken dichten

Wanneer je weet waar de lekken zitten, is het tijd om deze te dichten met waterdichte cementmortel.

Stap 3: Tweede aanbrandlaag

Op de gedichte lekken breng je vervolgens een tweede aanbrandlaag aan. Wacht minstens een uur voor je begint aan de eindlaag en de afwerking van de kelderbekuiping. 

Stap 4: Eindlaag 

Maak de ondergrond goed nat. Gebruik een plakspaan om de eindlaag aan te brengen. In verschillende fases worden fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels aangebracht op de keldermuren.  

Zorg ervoor dat de eindlaag minstens één centimeter dicht is. De ideale dikte van de eindlaag hangt af van de druk die het grondwater op je keldermuren uitoefent. 

Tips

Bekuip niet alleen je muren, maar ook je vloer en de kiemnaad (de overgang tussen de keldervloer en -muren). Wanneer je vloer niet waterdicht is, kan er nog steeds water je kelder inkomen!

Prijs

Bij een gemiddelde kelder in relatief goede staat reken je op ongeveer 3 000 tot 5000 euro voor een vakman. De uiteindelijke prijs hangt echter van verschillende factoren af, zoals we eerder hebben vermeld.

Doe-het-zelf-bekuiping?

Hoe meer je zelf doet, hoe lager de prijs zal zijn. Zorg dan echter wel dat je weet waar je mee bezig bent. Een goede kelderbekuiping vereist specifieke kennis en ervaring. Een foute aanpak kan ervoor zorgen dat je opnieuw moet beginnen, of dat je op lange termijn meer geld verliest. Een expert heeft een doordachte aanpak, de juiste producten en materialen, de juiste kennis en veel ervaring. Wil je je kelder waterdicht maken? Wil je daarbij echte kwaliteit? Vraag dan gratis en vrijblijvend advies! Onze vochtbestrijders helpen je graag met de juiste behandeling van je vochtige kelder. 

Premies

Voor kelderdichting zelf kan je geen subsidies aanvragen.  Toch zijn er manieren om premies te ontvangen. Zo bestaan er bijvoorbeeld wel premies voor het opknappen en duurzaam maken van je woning. 

Subsidies kan je aanvragen op het niveau van je gemeente, je provincie of je land. Voorbeelden van premies zijn de Vlaamse renovatiepremie en de Vlaamse verbeteringspremie. 

Informeer je dus zeker bij je gemeente of provincie. Wie weet wordt er wel een deel van de kosten terugbetaald! Neem ook eens een kijkje op mijnbenovatie.be of op de website van Wonen in Vlaanderen.

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.