Kelder Isoleren

Een kelder isoleren

Wil je van je kelder bruikbare ruimte maken, dan is een effectieve waterdichting essentieel. Zelfs als je van plan bent om de kamer alleen te gebruiken voor opslag in plaats van woonruimte, moet je de ruimte toch goed waterdicht maken om te voorkomen dat je spullen vochtig worden.
Kelder isolatie is het waterdichtingsproces dat we hier bespreken.

Wilt u offertes vergelijken van erkende kelderspecialisten? Gebruik onze gratis tool.

Muur isolatie

Muren kunnen worden geïsoleerd door er stucwerk aan te bevestigen (hout of metaal), waarbij de holtes tussen de stijlen worden gevuld met isolatie en bedekt met een dampscherm en gipsplaat. Op de warme zijde van de isolatie dient altijd een damp remmende laag te worden aangebracht om te voorkomen dat waterdamp uit de kelderruimtes condenseert op het koude spouwafvoersysteem.
Door isolatie aan de muren te bevestigen, wordt de beschikbare ruimte verkleind.

Vloeren isoleren

De vloer kan worden geïsoleerd met platen van cellulair schuimisolatie bedekt met een dekvloer of met een zwevende vloer (spaanplaat en dan tapijt of vloerdelen) eroverheen. Door isolatie aan de vloer toe te voegen, wordt het vloerniveau verhoogd en dit kan de hoofdruimte verminderen.

Om waterdichting, isolatie en andere voorzieningen aan te brengen, is het vaak nodig om de keldervloer uit te graven. Maar er is geen minimale plafondhoogte onder gebouwreglementen behalve boven de trap, waar er minimaal 2m vrije hoogte moet zijn.

Oorzaken van vochtige kelders

Een van de meest voorkomende oorzaken van een vochtige kelder is overtollig grondwater. Het kan door de grond sijpelen en de muren en vloer van uw kelder nat maken. Slechte dakgoten en sanitaire systemen kunnen ook leiden tot lekkages in de kelder, die in het begin niet altijd gemakkelijk te herkennen zijn. Zodra de kelder vocht begint te verzamelen, begint de lucht een vochtige en muffe geur te krijgen. Voordat je het weet, bladdert het behang af en kan er schimmel op de muren of zelfs meubels groeien. Om deze reden is het van vitaal belang om te letten op tekenen van vocht en, als je iets verdachts opmerkt, schakel dan een expert in om het probleem op te lossen!

TIP: Ontdek de beste producten voor vochtbestrijding.

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.