Hoe doe ik een kelder renovatie?

De beste methoden om je kelder te renoveren

Kelder ombouwen tot leefruimte

Een kelder is meestal een vochtige ruimte. Maar een kelder kan ook tot leefruimte worden omgebouwd. Van belang is dat een kelder eerst wordt ontdaan van vocht om deze leefbaar te maken. Met schimmels en vocht kunnen er geen spullen staan omdat deze dan ook aangetast zullen worden. Kelderbekuiping of drainage zijn effectieve manieren om de kelder van vocht te ontdoen.

Vocht kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is de boosdoener grondwater uit neerslag. Water kan doorslaan of optrekken via keldermuren in hoger gelegen ruimtes waardoor rot en schimmel zijn gang kan gaan. Met de renovatie kunnen muren worden behandeld met waterafstotende cement mortel. Naden en kieren kunnen zo worden gedicht. Water krijgt geen kans meer om door te dringen. Zowel binnen als buitenmuren kunmen op diverse manieren watervrij worden gemaakt.

Wilt u offertes vergelijken van professionele vochtspecialisten? Gebruik onze gratis tool.

Spouwmuren openbreken, bekuiping, injecteren en water afvoeren

Bij kelderrenovatie kan speciale folie tussen muren worden gelegd dat water niet door laat dringen maar afvoerd. De nieuwe binnenmuur en buitenmuur moeten in dit geval weer opnieuw worden aangebracht met stucwerk of metselwerk samen met isolatiemateriaal. Een andere makkelijkere methode is het injecteren van keldermuren. Dit wordt via geboorde gaten op gelijke afstand door middel van een injectievloeistof gedaan en spuit.

Injectievloeistof gaat uitzetten in de muren zodra water de vloeistof passeerd. Door de uitzetting wordt optrekkend vocht tegen gegaan en muren drogen zo vanzelf uit. De toepassing wordt gedaan op alle plaatsen waar vocht zich ophoopt in muren. Met drainage wordt een folie tussen twee wanden of tussen een vloer aangebracht om vocht via noppenmembraam af te voeren. Over de folie wordt een extra muur aangebracht en over vloerfolie een nieuwe vloer. De folie ligt tussen twee oppervlakten waardoor het makkelijk water naar buiten van ene muur naar andere kan transporteren.

Kelderdichting kan ook goed worden toegepast. Met een speciale kwast worden wanden in de kelder met cement mortel behandeld. Vooral handig op beton en poreuze oppervlakten. Water dringt niet meer binnen op deze manier. De laag is duurzaam en het waterprobleem zal langdurig zijn verholpen. Deze methode is zowel geschikt voor binnen als buitenmuren in kelders en ondergrondse ruimtes,

Daarbij kunnen ventilatie roosters in de ruimte worden geplaatst. Een goede ventilatie voorkomt heel wat vocht dat in de kelder blijft zitten. Condensatie treedt namelijk op als vochtige condens niet kan ontsnappen. Door veel frisse lucht wordt de kelder leefbaar en verdwijnt de muffe lucht.

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.