Kelderrenovatie

  • Home
  • /
  • Kelderrenovatie

Kelder renoveren, waar moet je op letten?

Heb je een kelder in je huis dan is het zinvol om deze te gebruiken. Vaak zijn kelders vergeten ruimtes. Vocht kan een kelder een specifieke onprettige geur geven. De ventilatie is dan bijvoorbeeld onvoldoende. In een ongebruikte kelder stapelt ook stof zich op, wemelt het vaak van spinnen, en een kelder die niet in gebruik is, is vaak aan renovatie toe.

Wilt u offertes vergelijken van erkende kelderspecialisten? Gebruik onze gratis tool.

Kelder renoveren? Hier zijn de meest gestelde vragen:

Hoe renoveer ik mijn kelder?

In een kelderrenovatie is vocht meestal de belangrijkste boosdoener. Als je huis een kelder heeft kun je deze op verschillende manieren in gebruik nemen. In een kelder is het koel, aangezien deze zich deels ondergronds bevindt. Kelders werden vroeger gebouwd om ingemaakt voedsel (langer) goed te houden. Als je de kelder voor het opslaan van voedsel wilt gebruiken, zorg dan dat als eerste de kelder de juiste vochtbalans heeft.


Hier bespreken we gedetailleerd de mogelijkheden om je kelder te renoveren.

Zijn er premies voor kelderrenovatie?

Voor kelderrenovaties is het mogelijk om een subsidie of premie aan te vragen. Want hoewel er geen subsidies voor kelderdichting zijn, kun je hier wel een subsidie voor aanvragen onder het mom van het opknappen en duurzaam maken van je woning. Deze subsidies zijn maar beperkt beschikbaar: zowel op niveau van gemeentes, provincies als op nationaal vlak van België en Nederland. Maak hier dan ook gelijk gebruik van als je van plan bent om je kelder te bekuipen.


We bespreken hier hoe je een premie voor kelderrenovatie aanvraagt.

Hoe kan ik mijn kelder inrichten?

Kelder renoveren en ombouwen tot kamer? Heeft je huis een ruime kelder dan is het namelijk mogelijk om deze ruimte benutten als extra kamer. Om een extra leefbare ruimte van je kelder te maken, moet er eerst een en ander gebeuren. De kelder moet vochtvrij zijn, er moet sprake zijn van goede verluchting. De ruimte moet geïsoleerd worden en uiteraard waterdicht. Een gerenoveerde kelder met een keldertrap is ideaal als extra kamer, of stoer als je eigen cave.


Lees hier de beste manieren om jouw kelder in te richten.

Hoe isoleer je een kelder?

Voordat je de kelder kunt isoleren, moet je eerst zorgen dat er geen vochtproblemen zijn. Vocht kan zorgen dat je isolatiewaarde nutteloos wordt. Vochtige muren kun je schilderen met vochtwerende verf, maar het spreekt voor zich dat het vocht er niet door verdwijnt maar achter de verf opstapelt, totdat het er gewoon weer doorheen slaat. Ventilatie en renovatie zijn nodig zodat vocht wordt afgevoerd voordat het een probleem wordt.


Ontdek hier hoe je best jouw kelder isoleert.

Schimmels in de kelder behandelen?

Ook schimmels kunnen keldermuren hebben aangetast. Goede ventilatie is slechts een deel van de oplossing. Het kan nodig zijn om muren te behandelen met methodes tegen schimmels en te isoleren. Als er water in de kelder staat heb je meestal te maken met grondwater. Uiteraard moet dit probleem altijd verholpen worden door renovatie. Laat je kelder inspecteren en renoveren voordat je er voedsel opslaat of voordat je er je intrek in neemt.


Lees hier de beste methodes om schimmel in de kelder tegen te gaan.

TIP: Ontdek de beste producten voor vochtbestrijding.

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.