Vochtige muren

Vochtige muren in een notendop: leer alles over vochtige muren en wat je ertegen doet

Vochtige muren, loskomend behang, lelijke vochtplekken en misschien zelfs schimmels… Vochtproblemen voorkom je liefst zoveel mogelijk in huis! Soms is het echter moeilijk om alle problemen te voorkomen, zeker wanneer je in een vochtig klimaat zoals in Vlaanderen leeft. Zit je toch met vochtige muren en weet je niet wat je hiertegen moet doen? Dat is dit artikel interessant voor jou. Je ontdekt er alles over de oorzaken en gevolgen van vochtige muren en hoe je ze behandelt. 

In dit artikel:

 • Hoe herken je vocht in je muren?
 • Vormen vochtige muren een groot probleem?
 • Oorzaken van vochtige muren
 • Wat kan je doen tegen vochtige muren?
 • Hoeveel kost het om je vochtproblemen te behandelen? (Met informatie over premies en terugbetalingen van de behandeling van je vochtprobleem!)

Wil je zeker zijn van een kwalitatieve en duurzame oplossing? 

Heb je geen zin om jezelf bij te scholen tot een vochtexpert? Vraag hier je offerte aan en krijg gratis en vrijblijvend advies van één van onze ervaren vochtbestrijders!

Hoe herken je vocht in je muren?

Vocht is een vervelend probleem, maar hoe herken je het? Hoe weet je hoe groot de schade is? We lijsten het even voor je op.

Vocht in je binnenmuren herken je aan:

 • loskomend behang
 • afbladderende verf
 • barstende of loskomende plinten of tegels
 • donkere vlekken
 • een muffe geur

Vocht in je buitenmuren herken je aan:

 • donkere vlekken 
 • schimmelvorming
 • zwarte strepen op de gevel
 • gescheurd metselwerk
 • rottend hout

Vormen vochtige muren een groot probleem?

Ja, als je die lelijke vochtplekken niet op tijd laat behandelen, kunnen ze grote gevolgen hebben:

 • Vochtproblemen doen de waarde van je woning aanzienlijk dalen.
 • Vochtproblemen tasten de stevigheid van je woning aan.
 • Vochtproblemen vormen een risico voor je gezondheid. Door in een vochtige omgeving te wonen kan je last krijgen van je luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid, reumatische klachten…
 • Vochtige muren en ruimtes vormen het ideale klimaat voor schimmels. Deze zijn niet alleen lelijk, ze kunnen ook allergische reacties veroorzaken.
 • Vochtige muren en ruimtes trekken ongedierte aan. Denk bijvoorbeeld aan zilvervisjes, oorwormen, pissebedden en muggen. 

Oorzaken van vochtige muren

Vochtige muren vormen een probleem dat je zo snel mogelijk wil oplossen. Toch raden we je aan om nog even geduld te hebben. Voor je de handen uit de mouwen steekt, moet je de oorzaak van het probleem eerst goed begrijpen. Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken van vochtige muren. 

Maar let op! De lijst is niet volledig: er zijn nog talloze andere oorzaken die aan de grond kunnen liggen van een vochtprobleem. Wil je echt zeker zijn van de oorzaak van het probleem, zodat je de perfecte oplossing kan kiezen? Vraag nu je offerte aan en krijg gratis en vrijblijvend advies van een vochtexpert!

Opstijgend vocht

De meest voorkomende vorm van vochtige muren in huis is opstijgend vocht. Wanneer er ondergronds (bijvoorbeeld in je kelder) water in je muren dringt, raken de muren vroeg of laat verzadigd. Het water gaat dan op zoek naar hoger gelegen, drogere oppervlakken. Het water stijgt dus letterlijk naar boven in je muren. Dit natuurlijk verschijnsel wordt ook wel capillariteit genoemd. 

Condensatievocht

Vochtige muren kunnen ook veroorzaakt worden door een verhoogde luchtvochtigheid en een gebrekkige ventilatie. Wanneer vochtige lucht niet naar buiten kan zal ze tegen koude oppervlakken condenseren. Meestal zie je die condensatie eerst op ramen en spiegels. Vochtige lucht kan echter zeker ook tegen muren of meubels condenseren! 

Doorslaand vocht

Een derde mogelijke oorzaak van vochtige muren is doorslaand vocht. Doorslaand vocht is vocht dat via je gevel door de muren naar binnen dringt. Meestal wijst dit vochtprobleem op beschadigde muren. Als je buitengevel beschadigd is en je muren vochtig zijn, raken je muren opnieuw verzadigd. Doorslaand vocht is dus water dat via scheurtjes en barstjes in je gevel naar je binnenmuren doordringt. 

Koudebruggen

Ook koudebruggen verhogen het risico op vochtproblemen. Koudebruggen komen voor op plaatsen waar de isolatie beschadigd is of ontbreekt. Op deze koude zones in de muren zal vocht sneller condenseren. Bovendien dringt vocht op deze plaatsen ook makkelijker van buiten je woning binnen. En daarbovenop verlies je heel wat energie door een gebrekkige isolatie. Redenen genoeg om er iets aan te doen!

Lekkages

Een vochtige muur kan ook veroorzaakt worden door lekkages in leidingen of dakgoten. Dit soort vochtproblemen zijn meestal makkelijk op te lossen door de lekkage te herstellen.

Wat kan je doen tegen vochtige muren?

Je kent nu een aantal mogelijke oorzaken die aan de basis kunnen liggen van een vochtige muur. Nu is het tijd om wat dieper in te gaan op de mogelijke oplossingen. 

Het injecteren van je muren

De beste oplossing voor opstijgend vocht is een muurinjectie. Je kan zowel je buiten- als je binnenmuren injecteren. 

Bij een muurinjectie worden er op een horizontale lijn gaatjes in je muur geboord, waar een vochtwerende gel in wordt gespoten. Het water kan hierdoor niet meer in je muren naar boven stijgen. 

Wil je meer weten over hoe zo’n injectie in zijn werk gaat? Ontdek hier hoe je zelf je muren injecteert!

Je gevel impregneren

Je gevel impregneren wil zeggen dat je een waterafstotende vloeistof op je buitenmuur aanbrengt. De vloeistof dringt tot diep in de poriën van je natte muren door. Dit beschermt je muur niet alleen tegen vocht en slechte weersomstandigheden, het zorgt er ook voor dat er minder warmte en energie verloren gaat. 

De prijs om je gevel te impregneren hangt af van de oppervlakte van je muren en de kwaliteit van de producten die je kiest. 

Ventileren

Je vochtige muren behandelen door een goede ventilatie te plaatsen is een eenvoudige maar efficiënte oplossing. Een goede ventilatie voert lucht met een hoge luchtvochtigheid naar buiten en laat verse, frisse lucht de woning binnen. Dit zorgt ervoor dat eventueel vocht in de muren vanzelf uitdroogt. 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en mechanische ventilatie. 

Natuurlijke ventilatie

Door je vensters strategisch te plaatsen, kan je gebruik maken van een natuurlijke ventilatie. Dan ben je natuurlijk wel in zekere mate afhankelijk van het weer en het klimaat waarin je leeft. 

Mechanische ventilatie

Daarnaast kan je ook een mechanisch ventilatiesysteem installeren. Meer over verschillende mechanische ventilatietypes lees je hier. 

Isoleren

Vocht in de muren wordt vaak veroorzaakt door een koudebrug. Een koudebrug komt voor op plekken waar onvoldoende isolatie aanwezig is, of waar de isolatie niet goed functioneert.

Door je hele woning goed te isoleren, zorg je ervoor dat:

 • vocht minder snel op je muren condenseert.
 • vocht minder snel via de muren je woning binnendringt
 • er minder warmte en energie verloren gaat. 

Vraag advies aan een ervaren vochtexpert

Vochtige plekken op de muur zijn een veel voorkomend probleem. Toch is het behandelen van vochtige muren niet altijd even makkelijk. Het vochtprobleem kan veel verschillende oorzaken hebben, die elk op een andere manier moeten worden aangepakt.

Weet je niet goed of het nu om opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht gaat? Heb je geen ervaring met het injecteren of impregneren van muren? Dan vraag je om verdere schade te voorkomen best advies aan een expert. 

Advies vragen aan een vochtexpert biedt verschillende voordelen:

 • Hij bespaart je heel wat tijd: je hoeft jezelf niet bij te scholen tot vochtexpert. Een specialist heeft die kennis al, en daar nog jaren ervaring bovenop!
 • Een vochtexpert heeft het juiste materiaal. Als je dit materiaal zelf nieuw koopt, kost dit je erg veel geld. Het gaat vaak ook niet om materiaal dat je bij de buurman kan lenen.
 • Een vochtexpert weet welke producten hun werk goed doen. Hij is op de hoogte van welke producten technisch zijn goedgekeurd. 
 • Onze specialisten geven je gratis en vrijblijvend advies. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld  tips geven om je woning (of de rest van de woning) preventief te beschermen tegen vocht.
 • Als je dit wenst, kan je meteen een prijs laten berekenen voor de oplossing voor het probleem. Dit schept duidelijkheid en rust. Je weet nu wat je te wachten staat, hoe je het probleem kan oplossen en hoeveel dit je gaat kosten. 

Vochtige kelder?

Vormt een vochtige kelder de oorzaak van al je vochtproblemen? Dan moet je uiteraard die kelder laten behandelen voor je met de rest van je vochtproblemen aan de slag gaat. Anders stijgt het vocht binnen de kortste keren terug naar hoger gelegen verdiepingen.

Gelukkig hebben we goed nieuws: vochtige kelders zijn onze specialiteit! Op deze webpagina vind je heel wat informatie terug over hoe wij je kelder waterdicht zouden maken

Of vraag onmiddellijk je offerte aan en krijg gratis en vrijblijvend advies van één van onze vochtbestrijders!

Hoeveel kost het om je vochtproblemen te behandelen?

Vochtige binnenmuren of vochtige buitenmuren, koudebruggen of ventilatieproblemen… Voor alles bestaat een oplossing! Maar aan die oplossingen hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Wat kost het nu eigenlijk om je vochtige muren te behandelen?

Het antwoord op die vraag hangt van heel wat factoren af:

 • De oppervlakte van de vochtige gebieden (muren en vloer)
 • De ernst van het vochtprobleem
 • Het soort vochtprobleem waar je mee zit
 • De staat van de aangetaste muren
 • De producten die je gebruikt
 • Hoeveel je zelf doet en wat je laat doen door een expert

Het is dus moeilijk om een exact bedrag op vochtbestrijding te kleven. Wil je weten hoeveel geld je best opzij zet? Vraag dan professioneel advies aan een ervaren expert!

Premies voor vochtbestrijding

Vochtige muren herstellen is een complex werk met een prijskaartje. Helaas bestaat er voor de behandeling van vocht in de muren geen premie. Maar er is ook goed nieuws: voor het renoveren van je woning bestaan die premies wel!

Er bestaat een overkoepelende renovatiepremie die je kan aanvragen op gemeentelijk, provinciaal of nationaal niveau. 

Alle info over de Vlaamse renovatiepremie vind je op de website van wonen in Vlaanderen. Neem ook zeker eens een kijkje op mijnbenovatie.be!

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.