Oude muren

Oude muren renoveren

Oude muren renoveren, hoe gaat dat in zijn werk? Heb jij een oude stenen muur die al lang aan renovatie toe is, maar weet je niet goed hoe je hier best aan kan beginnen? Dan is dit artikel zeker interessant voor jou! Je keldermuur injecteren is de oplossing hiervoor.

Een oude muur vormt een gevaar voor de stabiliteit van je woning. Daarnaast verhoogt een oude stenen muur ook het risico op vochtproblemen. Natuursteen en oude mortel verweren namelijk makkelijker dan de meeste materialen die we vandaag gebruiken (zoals bakstenen en waterdicht cement). Gelukkig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om je oude muur om te toveren in een nieuwe muur! 

Schimmels verwijderen

Een oude stenen muur heeft vaak last van schimmel- en vochtplekken. Hieronder bespreken we enkele trucjes om schimmel van je muur te verwijderen. 

Schimmel verwijderen met chloor

Je kan schimmels makkelijk verwijderen met een chlooroplossing. Hiervoor meng je één deel chloor met tien delen water. Breng de oplossing met een doekje op de schimmelplekken aan, laat even intrekken en verwijder de oplossing daarna van de muur. Indien nodig kan je de hele procedure de dag erna nog eens herhalen.

Zorg ervoor dat je de chloor niet inademt of dat de oplossing niet in je ogen terecht komt. Omwille van deze reden draag je best handschoenen en een veiligheidsbril tijdens de behandeling. Zorg er ook voor dat je de ruimte goed ventileert, zodat de chloor zo kort mogelijk in de kamer blijft hangen. 

Soda

Je kan ook een soda-oplossing gebruiken om schimmels te behandelen. Hiervoor meng je zes gram soda met een liter water. Doe de oplossing in een spuitbusje en bevochtig de schimmelplekken hier regelmatig mee. Een soda-oplossing is iets minder hardnekkig dan een chlooroplossing, waardoor je de behandeling misschien wat vaker zal moeten herhalen. 

Schimmelreiniger

Tot slot zijn er ook een heel aantal gebruiksklare schimmelreinigers op de markt. Deze vind je in iedere doe-het-zelf zaak of op het internet. Twijfel je over welk product het beste is? Vraag dan gratis en vrijblijvend advies aan een ervaren vochtexpert!

Vochtige muren behandelen

Als je schimmels gewoon verwijdert, zullen ze na verloop van tijd terugkomen. Daarom is het belangrijk dat je gaat kijken naar de oorzaak van je schimmelprobleem en dat je deze oorzaak ook aanpakt. Schimmels houden van een vochtig klimaat. Als je schimmelplekken op je muur hebt, wil dit dus zeggen dat er te veel vocht in de binnenlucht zit. Vochtige muren kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder bespreken we er een paar.

Verschillende vochtproblemen

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is vocht (bijvoorbeeld regenwater) dat via de buitenmuur binnendringt. Meestal wijst dit erop dat er kleine scheurtjes of barstjes in je gevel zitten of dat je isolatie op sommige plekken niet goed meer functioneert. Het is ook mogelijk dat het een enkelsteense muur betreft, waarbij de poreuze steen gewoon het regenwater naar binnen laat doorvloeien.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is vocht dat vanaf de grond in je muren naar boven stijgt. Dit natuurverschijnsel wordt ook wel eens capillariteit genoemd. 

Vochtprobleem door gebrekkige isolatie

Wanneer je isolatie op bepaalde plaatsen onderbroken wordt of niet meer goed werkt, maakt dit je muur kwetsbaarder voor vochtproblemen. Op koude plekken zal vochtige lucht namelijk sneller condenseren. 

Een verouderde of ontbrekende spouwmuur

De werking van de spouwmuur hangt nauw samen met het vorige puntje over isolatie. In oude woningen werd vaak geen spouwmuur geïnstalleerd. Een spouwmuur bestaat uit een buiten- en een binnenmuur. Hiertussen bevindt zich een opening (de spouw). Deze opening zorgt voor een goede isolatie en voorkomt dat vocht tot in de binnenmuur dringt. Heb je geen spouwmuur of werkt je spouwmuur niet (meer) goed? Dan is de kans op vochtproblemen en schimmels groot.

Oplossingen

Problemen zijn er om op te lossen! Ieder vochtprobleem vraagt om een andere aanpak. Een muurinjectie zal niet helpen tegen doorslaand vocht, en een bekuiping heeft geen zin als de druk op je muur te groot is. Het is belangrijk dat je je goed laat informeren voor je de handen uit de mouwen steekt.

Twijfel je? Dan vraag je best advies aan een ervaren vochtexpert. Zo ben je zeker van een kwalitatieve en duurzame oplossing en kom je niet voor verrassingen te staan. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oplossingen voor vochtproblemen.

Bekuipen

Zit het vochtprobleem in je kelder? Dan is een kelderbekuiping een logische oplossing. Bij een bekuiping worden er meerdere vochtwerende lagen op de muur aangebracht. Je kelder wordt met andere woorden volledig waterdicht gemaakt. Maar let op! Als het grondwater te veel druk op je muur uitoefent, heeft een bekuiping geen zin. Dan is een drainage een veel beter idee.

Drainage

Bij een drainage wordt er een soort noppenfolie op je vloer of muur aangebracht. Deze folie leidt het water via kleine kanaaltjes weg naar een afvoerput of naar de riool. 

Bevindt de noppenfolie zich op de vloer (vloerdrainage)? Dan wordt er een nieuwe vloerplaat bovenop de folie gelegd, die droog zal blijven dankzij de drainage die onder de vloerplaat plaatsvindt. 

Bevindt de noppenfolie zich op de muur (wanddrainage)? Ook dan kan je er een nieuwe muur of een nieuwe laag pleister tegen plaatsen, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Dit hangt af van de situatie en je persoonlijke voorkeur. 

Tot slot mag je bij een drainage ook de kimnaad niet vergeten. In sommige gevallen is het nodig om een stenen goot aan te leggen langs de kimnaad (de plaats waar de muur en de vloer elkaar raken). Dit wordt randdrainage genoemd.

Injecteren

Zit je met opstijgend vocht? Dan is een muurinjectie een goed idee. Laat je je muren injecteren? Dan wordt er een vochtwerende gel in je muren gespoten die uitzet bij het drogen. Als de gel helemaal droog is, vormt ze een barrière waar het opstijgend vocht niet doorheen kan.

Onderkappen

Het onderkappen van je muren wil zeggen dat je een nieuwe waterkering plaatst. Om dit te bereiken moet de muur horizontaal worden ingezaagd. Nadat de waterkering is geplaatst wordt de holte opnieuw opgevuld met waterdichte cement. Een onderkapping van je muur is echter een ingrijpend werk, waardoor deze techniek bijna niet meer wordt gebruikt. Muurinjecties of drainages zijn minder arbeidsintensief en even efficiënt, met minder risico op destabilisatie van het gebouw of de behandelde muur.

Je muur beschermen

Is al het vocht uit je muren? Is het vochtprobleem verleden tijd? Dan kan je ervoor kiezen om nog een extra beschermlaag op je muren aan te brengen. Dit kan met behulp van een impregnatie.

Een impregnatie

Het impregneren van je oude stenen muur is een goede oplossing tegen doorslaand vocht. Bij een impregnatie wordt er een waterafstotende beschermlaag op je buitenmuur aangebracht. Dit beschermt de muur tegen slecht weer zoals regen, hagel en vrieskou. 

Voor je een impregnatie uitvoert, moet je de muur goed schoon maken. Een impregnatie heeft namelijk enkel zin op een schone ondergrond.

Twijfel je? Vraag raad aan een expert!

Ben je toch niet helemaal zeker van de oorzaak van je vochtprobleem? Wil je een oude stenen muur renoveren, maar heb je hier geen ervaring mee? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend een offerte aan en krijg advies van een expert! Zo vermijd je dat je opnieuw moet beginnen. 

Vochtbestrijding is geen eenvoudig werk. Een foutje is dus snel gemaakt. Een expert is vaak iets duurder dan de doe-het-zelf-methodes, maar loont op termijn zeker de moeite. Door een expert in te schakelen ben je zeker van een langdurig, kwalitatief en duurzaam resultaat!

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.