Opstijgend vocht

Opstijgend vocht: leer opstijgend vocht herkennen en behandelen als een expert

Opstijgend vocht is vocht dat via de muren naar boven stijgt. Dit zorgt niet alleen voor een onaangename, muffe geur en vieze plekken, het vormt ook een risico voor de gezondheid. Opstijgend vocht komt vaak voor in Vlaanderen. In dit artikel bespreken we de oorzaken en de gevolgen van opstijgend vocht en wat je ertegen kan doen. 

In dit artikel leer je meer over de volgende onderwerpen:

  • Wat is opstijgend vocht?
  • Hoe herken je opstijgend vocht?
  • Wat zijn mogelijke oorzaken van opstijgend vocht? 
  • Is opstijgend vocht gevaarlijk?
  • Hoe bestrijd je opstijgend vocht?

Wat is opstijgend vocht?

Wanneer je muren verzadigd zijn wil dat zeggen dat er al zoveel vocht in je muren zit dat er echt geen druppel meer bij kan. Als dit gebeurt gaat het vocht op zoek naar nieuwe, droge oppervlakken. Het water stijgt dan letterlijk omhoog. Dit verschijnsel wordt opstijgend of optrekkend vocht genoemd. 

In de meeste gevallen gaat het om opstijgend grondvocht. In sommige gevallen ligt de oorzaak echter niet bij opstijgend grondwater, maar wel bij regenwater of lekkende leidingen. 

Kan opstijgend vocht in de kelder zitten?

Het gaat dus vaak om opstijgend grondwater. Betekent dit dan automatisch dat opstijgend vocht altijd in de kelder zit? Nee, net niet! In een vochtige kelder gaat het niet om vocht dat naar boven klimt, maar om vocht dat via de buitenmuren of via de vloer naar binnen dringt. 

Vochtproblemen in de kelder kunnen echter wel de oorzaak zijn van opstijgend vocht in de rest van het huis.

Opstijgend vocht herkennen 

Hoe weet je dat je met opstijgend vocht in huis zit? Opstijgend vocht kan verschillende problemen veroorzaken. We lijsten ze hieronder even op. Herken je één of meer van deze verschijnselen? Dan is de kans groot dat ook jij last hebt van opstijgend vocht. Natuurlijk moet je zeker zijn van de oorzaak en de aard van het probleem voor je in actie schiet. Als je twijfelt, vraag je dan ook best advies aan een vochtexpert. Vraag bijvoorbeeld bij ons gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Problemen die kunnen wijzen op opstijgend vocht:

  • donkere, vochtige vlekken of kringen op de muren of vloer
  • schimmelvorming op de muur
  • een muffe geur
  • loskomend behang
  • loskomende of afbladderende verf
  • tegels die loslaten of opzwellen
  • loskomende plinten (of hout dat krom trekt)
  • afbrokkelend beton of mortel
  • afbrokkelende stukken pleisterwerk
  • muurzouten
  • salpetervorming

Wat zijn muurzouten?

Grondwater bevat veel zouten en mineralen. Deze zouten zetten zich vast in je muren wanneer het grondwater in je woning infiltreert. De zouten groeien uit tot hygroscopische kristallen die water aantrekken. De kristallen zwellen op door het water en maken de bepleistering kapot. 

Wat is salpetervorming?

In grondwater zitten ook nitraatbacteriën en ammoniak. Deze reageren met kaliumcarbonaat, wat zich in het metselwerk van je muren bevindt. Onder invloed van zuurstof vormen ze kaliumnitraat of salpeter. Dit herken je aan een witte aanslag op je muren. Lees hier hoe je salpeter en zouten op je muur verwijdert.

Wat is het verschil tussen optrekkend vocht en doorslaand vocht? 

Wanneer het vocht langs de buitenkant van je muren binnendringt spreekt men niet van optrekkend vocht maar van doorslaand vocht. Dit vochtprobleem moet ook op een andere manier worden behandeld. Vochtige muren kennen dus veel verschillende oorzaken, waarvan iedere oorzaak een andere oplossing heeft. Ben je niet zeker van de oorzaak van jouw vochtprobleem? Vraag dan hier je offerte aan en krijg gratis en vrijblijvend advies van een expert!

Oorzaken van opstijgend vocht

Je weet nu hoe je opstijgend vocht herkent. Maar wat is eigenlijk de oorzaak van dit vochtprobleem? 

Het ontbreken van een spouwmuur

Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur. De ruimte tussen deze twee muren wordt de spouw genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag en heeft ook een isolerende functie. Bij het bouwen van nieuwbouwwoningen wordt altijd een spouwmuur geplaatst. In oude gebouwen is het echter mogelijk dat er nog geen spouwmuur aanwezig is. Woon je in een woning van meer dan zestig jaar oud? Dan kan dit de verklaring van je vochtproblemen zijn!

Geen werkende waterkering

Een waterkering is een kunstmatige blokkade in de muur die water tegenhoudt. Is de waterkering in je muur verouderd, slecht geplaatst of afwezig? Dan is de kans op vochtproblemen vrij groot.

Het pleisterwerk werd te laag geplaatst

Als je wel een spouwmuur en een waterkering hebt wil dit echter niet zeggen dat je geen vochtproblemen kan hebben. Wanneer je pleisterwerk bijvoorbeeld tot onder de waterkering doorloopt kan het vocht via dit pleisterwerk toch nog naar boven stijgen. Dit wordt een brugvorming genoemd. 

Een vochtige kelder

Een kelder is een koele, ondergrondse ruimte. Het ideale klimaat voor vocht dus! Zit je met permanente wateroverlast in je kelder? Dan laat je dit best behandelen vooraleer het vocht via de muren naar de rest van je woning stijgt. De behandeling van vochtproblemen in de kelder heet kelderdichting. Wil je niet enkel de vochtproblemen in je kelder behandelen, maar wil je je kelder ook volledig renoveren? Neem dan zeker deze brochure over de renovatie van kelders even door!

Onvoldoende ventilatie

Het is belangrijk dat lucht vrij door je woning kan circuleren en dat er regelmatig verse lucht het huis in komt. Gebeurt dit niet en heb je bovendien een hoge luchtvochtigheid? Dan kan het zijn dat het water uit de lucht op je muren gaat condenseren. 

Ook wanneer je met opstijgend vocht zit kan een goede ventilatie de schade beperken. Vocht droogt namelijk sneller op in een ruimte waar de lucht goed circuleert!

Is opstijgend vocht gevaarlijk?

Vocht in huis laat je best zo snel mogelijk behandelen. Waarom? 

  • Vochtige muren doen het risico op schimmelvorming stijgen.
  • De muffe lucht die je inademt vormt een ongezond klimaat. Dit is een risico voor je gezondheid dat je niet mag onderschatten.
  • Hoe groter de vochtproblemen, hoe minder stevig de muren van je woning zijn.
  • Vocht in huis trekt ongedierte aan. Denk daarbij vooral aan muggen en andere insecten.
  • Het is moeilijk om een vochtige woning goed te isoleren. Hoe meer water er in je muren zit, hoe moeilijker het wordt om je huis te verwarmen. Veel energie gaat daardoor verloren, en dat is natuurlijk jammer - niet alleen voor het milieu, maar ook voor je bankrekening.

Zet dus vandaag nog de eerste stap naar een vochtvrije woning en vraag hier je gratis offerte aan!

Opstijgend vocht behandelen

Je wil opstijgend vocht in je woning behandelen? Dan moet je eerst het vochtprobleem grondig begrijpen. Wanneer je de exacte oorzaak van het opstijgend vocht niet kent wordt het moeilijk om aan een goede oplossing te beginnen. Twijfel je nog? Vraag dan advies aan een expert!

Je kelder waterdicht maken

Zit de oorzaak van je vochtprobleem in je kelder? Dan zullen je problemen pas verdwijnen wanneer je je kelder vochtvrij hebt gemaakt. Kelderdichting omvat verschillende methoden. De meest voorkomende en de meest efficiënte manieren om vochtproblemen in je kelder te behandelen zijn kelderbekuiping en kelderdrainage.

Kelderbekuiping

Bij kelderbekuiping wordt een waterafstotende betonlaag op de keldermuren en -vloer geplaatst. Je kelder wordt hierdoor volledig waterdicht gemaakt.

Kelderdrainage

Bij kelderdrainage wordt het overtollige water afgevoerd via speciale membranen of via een aangepaste goot. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vloerdrainage, wanddrainage en randdrainage. 

Vragen over kelderdichting?

Vraag hier je gratis offerte aan en krijg advies van een vochtexpert! 

Je muren onderkappen

Je muren onderkappen betekent dat er horizontale sleuven in je muur worden gemaakt. In deze sleuven wordt een vochtkering van kunststof geplaatst. Vervolgens worden je muren opnieuw gemetst en bepleisterd. Deze methode werd vroeger het meest toegepast en is zeer effectief. Het is echter ook een ingrijpend, vuil en vrij duur werk. Vandaag wordt het onderkappen van muren daarom enkel gebruikt bij een volledige renovatie. Is je woning op het vochtprobleem na in goede staat? Dan kies je misschien beter voor een muurinjectie. 

Je muren injecteren 

Vandaag is het injecteren van je muren de meest gebruikte oplossing voor opstijgend vocht. Bij deze methode wordt er op een horizontale lijn om de 10 tot 12 cm een gaatje in de muren geboord. Dit gat wordt vervolgens opgevuld met een vochtwerende gel. Tot slot wordt het boorgat opnieuw gevuld met cement. Dit kan je ook zelf aanpakken. We leggen je graag uit hoe!

Muurinjectie: dit heb je ervoor nodig

  • injectie-pijpjes
  • een injecteerpistool
  • een breekmes
  • een potlood
  • tape
  • een boormachine met een boor van ongeveer 14mm in diameter (afhankelijk van je muur en het product dat je gebruikt)
  • een vouwmeter
  • vloerbescherming
  • werkhandschoenen

Muurinjectie in 7 stappen

1. Stel een goede analyse op van het vochtprobleem.

Voor je aan de behandeling van het probleem begint moet je eerst de oorzaak en de aard van het probleem goed begrijpen.

2. Verwijder de pleister van de aangetaste muur

Haal de slechte, aangetaste bepleistering van je muur. Dit doe je best tot op een hoogte die 30 cm hoger is dan het vocht dat je met het blote oog kan zien. 

3. Meet de boorgaten voor de muurinjectie af. 

Meet de boorgaten af en markeer ze met potlood. Zorg ervoor dat ze mooi op een horizontale lijn liggen. Laat tussen de boorgaten een afstand van 10 tot 12 cm. De ideale afstand hangt af van het product dat je gebruikt, het materiaal van je muren en de ernst van het vochtprobleem. Informeer je dus goed voor je hieraan begint.

4. Boor de injectiegaten.

Als je zeker bent dat je de boorgaten goed hebt afgemeten en gemarkeerd, kan je beginnen boren. Boor loodrecht de muren in.

De diameter van je boor hangt opnieuw af van het product dat je gebruikt en de toestand van je muren. De diepte van het boorgat hangt af van de dikte van je muur. Tip: markeer de diepte met een stukje tape op je boor. Op die manier zorg je ervoor dat alle boorgaten dezelfde ideale diepte hebben.

5. Nu is het tijd voor de eigenlijke injectie.

Ga met een stofzuiger over de boorgaten heen. Plaats de injectie-pijpjes in het injecteerpistool. Open ze met een breekmes, schroef de injecteertuit vast en breng deze tot het einde van het boorgat. Vul het gat volledig tot 1 cm van het muuroppervlak.

6. Vul de gaten verder op met cement.
7. Plaats een zoutwerend membraan op de muren.

Er zal nu geen water meer in je muur naar boven stijgen, maar het is mogelijk dat er nog steeds zouten in je muren zitten. Om te voorkomen dat deze schade aanbrengen plaats je een zoutwerend membraan op je muren.

8. Klaar! Je kan je muur nu opnieuw bepleisteren.

Heb je nog geen ervaring met muurinjectie? Weet je niet waar je op moet letten bij het kopen van het materiaal en de producten? Vind je jezelf niet zo handig en ben je bang dat je fouten maakt? Vraag dan hier je gratis offerte aan en krijg advies van een expert! Zo ben je zeker van kwaliteit en duurzaamheid.

Ventilatie

Een goede ventilatie kan heel wat vochtproblemen voorkomen en de schade beperken. Ook wanneer je voor een andere vorm van vochtbestrijding koos is het belangrijk om de ruimte goed te blijven ventileren. 

Bij een natuurlijk ventilatiesysteem worden er op strategische plaatsen ramen geplaatst die open en dicht kunnen. Een mechanisch ventilatiesysteem reguleert de luchtstroom in je woning automatisch.  

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.