Muren injecteren of onderkappen?

Droge kelder: Kies je voor muren injecteren of onderkappen?

Kelder droog maken met deze opties

Een kelder kan snel te maken krijgen met opstijgend vocht door vatbaarheid van grondwater door neerslag. Omdat de kelder lager is gelegen kan vocht snel de muren inslaan. Een van de methoden is het injecteren van muren. Hiervoor zijn diverse materialen te verkrijgen zoals gel en een waterglas injectie. Muren injecteren kan tegen optrekkend vocht en opstijgend vocht in de keldermuur. Zowel bij vochtige nieuwe muren als oude ondergrondse muren werkt deze methode zeer effectief.

Een injectie wordt gedaan door gaten in de muren te boren die op ongeveer 10-20cm van elkaar afliggen en met een hoek van ongeveer 25 graden zodat de vloeistof in de gaten blijft. Met een speciale natrium oplossing kunnen muren vochtvrij worden gemaakt van optrekkend vocht. De gaten worden in dit geval een voor een met waterglas injecties ingespoten.

Het mengsel van waterglas injecties zorgen ervoor dat kalk in de muren een reactie hierop geeft. Het cement neemt dit materiaal automatisch op met zoutoplossing wat vocht uit doet drogen. Het voordeel is dat je hier een langdurig droge kelder door krijgt.

Muurinjecties met Gel

Een andere methode van muren injecteren is door middel van een vocht afstotende gel. Na het inspuiten zet de gel uit in de muur zodra deze in aanraking komt met vocht. De muur zal ook op deze manier langdurig droog blijven. Muren injecteren kan prijzig zijn en goedkoop. Dit hangt af van de oppervlakte en muurdikte van je kelder.

Hoe meer werk, hoe hoger de prijs zal liggen evenals de omvang van het vochtprobleem. Nadeel van muren injecteren is dat het een arbeidsintensieve klus kan zijn. Enige kennis is dus vereist. Bij 100 euro per vierkante meter start de prijs ongeveer. Een totaalprijs tussen de 500 en 3000 euro is vrij realistisch. Ook wordt er nog onderscheidt gemaakt tussen het injecteren van alleen binnenmuren of ook buiten en binnenmuren.

Onderkappen van de keldermuren

Een andere manier van het watervrij maken van de kelder is onderkappen. Met deze techniek wordt er een speciaal folie tussen het ondergrondse metselwerk geplaatst dat waterdicht is. Hierdoor wordt vocht opgenomen dat optrekt in de muren. Vocht krijgt zo geen kans zich verder uit te breiden.

Aan deze klus hangen zowel voor als nadelen. Het is een vrij risicovolle intensieve klus. Ook beschadigen vaak meerdere muren in de woning doordat de spouw open komt te liggen en komen er eerder scheuren in het pleisterwerk van binnen en buitenmuren. De vochtkering zorgt daartegen wel voor een duurzame vochtvrije oplossing. Vaak moeten muren opnieuw worden gerenoveerd en netjes worden gemaakt na een onderkapping.

Onderkappen kost ongeveer 125 tot 175 euro bij elke vierkante meter. Het is dus prijziger en riskanter dan het injecteren van muren. Het opnieuw netjes maken van de muren zoals stucwerk en verven kost tevens extra en zijn niet inclusief bij deze prijzen.

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.