Muren injecteren van je kelder

Je keldermuren injecteren, is dat wel een goed idee?

Een muurinjectie is de ideale oplossing tegen opstijgend vocht. Je muren injecteren is echter geen eenvoudig werk. Een foutje is snel gemaakt en kan grote gevolgen hebben. Daarom overlopen we in dit artikel de meest gemaakte fouten bij het injecteren van muren.

Je kan natuurlijk ook altijd advies vragen aan een expert. Zo ben je zeker van een duurzame en kwaliteitsvolle oplossing voor je vochtprobleem. Vraag daarom nu je offerte aan!

Opstijgend vocht

Wanneer er een probleem is met de waterkering van je woning kan grondvocht via de bakstenen in de hoger gelegen muur dringen. Dit verschijnsel wordt opstijgend of optrekkend vocht genoemd.

In de meeste gevallen gaat het om optrekkend grondwater dat via de muren omhoog stijgt. Andere mogelijke oorzaken zijn lekkende leidingen of overvloedig regenwater. Zit je met opstijgend vocht? Dan is het injecteren van je muren een goede oplossing!

Je muren injecteren, hoe gaat het in zijn werk?

Een injectie is een vorm van vochtbestrijding waarbij je een vochtwerende gel in je muren spuit. Dit gebeurt met behulp van gaten die om de 10 tot 12 centimeter worden geboord. Het vochtwerend middel zet uit en voorkomt dat het water nog naar boven kan stijgen. 

Welke muren kan je injecteren?

Zowel binnen- als buitenmuren kunnen worden geïnjecteerd. Toch is het niet altijd even slim om een bepaalde muur te injecteren. Achter sommige muren bevinden zich bijvoorbeeld waterleidingen of elektriciteitsleidingen. Die wil je natuurlijk niet per ongeluk doorboren.

Kan je je keldermuren injecteren?  

Je kan de muren van je kelder injecteren, maar een kelder injecteren heeft enkel zin als het om tussen- of binnenmuren staat. Als je muur in contact staat met de vochtige aarde, heeft een injectie geen zin. Het gaat dan om doorslaand vocht en niet om opstijgend vocht.

Zit je met vocht in de kelder? 

Daar bestaan verschillende oplossingen voor:

  • Kelderbekuiping maakt je kelder waterdicht door extra waterdichte cementlagen op de muur en vloer aan te brengen.

  • Kelderdrainage voert het overtollige water in je kelder af via een soort noppenmembraan en/of via een speciale afvoergoot. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vloerdrainage, wanddrainage en randdrainage.

  • Ventilatie: een goed ventilatiesysteem lost vaak al heel wat vochtproblemen op. Door je kelder te verluchten voorkom je dat vochtige lucht tegen de vloer, muur of tegen meubels condenseert. 

  • Keldermuur injecteren (als het om een binnenmuur of een tussenmuur gaat)

Vocht in de kelder kan de oorzaak zijn van vochtproblemen in de rest van het huis. Daarom zoek je best zo snel mogelijk naar een goede, duurzame oplossing voor het vochtprobleem. Wil je weten welke vorm van kelderdichting het beste bij jouw vochtproblemen past? Vraag dan nu je offerte aan en krijg gratis en vrijblijvend advies van een expert! 

Hier lees je alles over hoe een kelder waterdicht kan worden gemaakt.

Wat kost een muurinjectie?

Door je muren te laten injecteren voorkom je meer ernstige vochtproblemen en stijgt je woning aanzienlijk in waarde. Maar wat kost het nu eigenlijk om je muren te (laten) injecteren? 

De prijs van een muurinjectie hangt af van een aantal factoren:

  • de ernst van het vochtprobleem

  • Het materiaal waarin de vochtwerende gel zal worden gespoten 

  • de dikte en oppervlakte van de muren die moeten worden geïnjecteerd

  • hoeveel je zelf doet en wat je laat doen door een expert

  • de producten die je gebruikt

Het is dus moeilijk om hier een exact bedrag op te kleven. Meestal kan je rekenen op een gemiddelde kostprijs van 100 euro per lopende meter. 

Veelgemaakte fouten bij het injecteren

Het injecteren van een muur is een precisiewerk. Een foutje is snel gemaakt en kan ervoor zorgen dat je vochtprobleem nog erger wordt. In het volgende deel gaan we wat dieper in op enkele veelgemaakte fouten. 

1. Een foute inschatting van de oorzaak van het probleem.

Een muurinjectie die goed is uitgevoerd heeft altijd het gewenste resultaat. Zijn je muren toch nog vochtig na de behandeling? Dan zou het kunnen dat het niet om optrekkend vocht ging, maar bijvoorbeeld om doorslaand vocht of condensatievocht. Het water komt dan niet van beneden, maar van buiten of binnen in de kamer vanuit de lucht (met een hoge luchtvochtigheid). Een injectie lost in dat geval het probleem niet op.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is vocht dat via de gevel van je woning naar binnen dringt. Dit komt vaak voor in oudere huizen waar geen spouwmuur aanwezig is en waarvan de gevel barstjes begint te vertonen. Bij nieuwe woningen kunnen constructiefouten of lekkende leidingen de oorzaak van doorslaand vocht zijn. In dit artikel lees je alles over de oorzaak, behandeling en prijs van doorslaand vocht.

Condensatievocht

Lucht met een hoge luchtvochtigheid condenseert op koude oppervlakken zoals spiegels en ramen. Lucht kan echter ook condenseren op muren of meubels. Condensatie kan heel wat vochtproblemen veroorzaken. Gelukkig lost een goede verluchting deze problemen meestal snel op. 

Twijfel? Vraag advies aan een expert!

Zorg er dus voor dat je de hele situatie grondig hebt geanalyseerd en zeker bent van de oorzaak van het probleem voor je aan het injecteren begint. Als je twijfelt vraag je best advies aan een expert. Zo voorkom je verdere schade en ben je zeker van een kwaliteitsvol en duurzaam resultaat. 

2. Te hoog injecteren

Een andere veelgemaakte fout is dat de vochtwerende gel te hoog wordt geïnjecteerd. Als je een plint tegen je muur hebt moet je deze verwijderen en achter de plint injecteren. Doe je dat niet, dan zal er altijd vocht achter de plint blijven zitten en zullen je vochtproblemen blijven bestaan.

3. De pleister niet aanpassen aan het geïnjecteerde gebied

Als bij de afwerking van je muur de pleister tot onder de geïnjecteerde zone wordt aangebracht, zal deze functioneren als een brug. Dit wil zeggen dat het vocht via de pleister tot boven de geïnjecteerde zone kan stijgen. Je hele muur zal dan opnieuw door vochtproblemen worden aangetast. Dit verschijnsel wordt brugvorming genoemd.

4. Te snel willen zijn

Je hebt je muren laten injecteren en een week later zie je nog steeds geen verschil? Geen paniek, dit wil niet zeggen dat de hele behandeling is mislukt. Het gaat waarschijnlijk om vocht dat zich al in je muren bevond. Geef je muren even de tijd om volledig op te drogen. 

5. Te veel afstand tussen de boorgaten laten

De ideale afstand tussen de gaten hangt af van het materiaal van je muur en het vochtwerend middel dat je gebruikt. Als je de gaten te ver van elkaar plaatst, zal het vochtwerend product in het ene boorgat niet kunnen overlappen met het product in het volgende boorgat. Het product zal zich daardoor niet over de hele muur kunnen verspreiden. Plaats de gaten dus op maximum 10 tot 12 centimeter van elkaar. 

6. Niet alle muren injecteren

Stel dat in een bepaalde kamer maar één muur vochtig is, moet je dan alle vier de muren laten injecteren? Best wel. Ook al is het nu nog niet zichtbaar, de kans is groot dat ook in de andere drie muren al vocht aanwezig is. Als de hoeveelheid vocht in deze muren vergroot zal het zich zijdelings naar de andere muren verplaatsen. Daarom laat je best ineens al je muren injecteren. 

7. De ruimte onvoldoende ventileren

Het is belangrijk dat je muren goed kunnen drogen na de injectie. Door de ruimte goed te verluchten versnel je dit proces. Een goed ventilatiesysteem is dus zeker het overwegen waard. 

8. Geen beroep doen op de renovatiepremie

Akkoord, vochtbestrijding is niet gratis en ook aan het injecteren van je muren hangt een prijskaartje. Maar wist je dat het mogelijk is om hier een renovatiepremie voor aan te vragen? Een deel van je kosten wordt dan terugbetaald. Alle informatie vind je op de website van wonen in Vlaanderen. Neem ook zeker eens een kijkje op mijnbenovatie.be

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.