Keldermuur injecteren

  • Home
  • /
  • Keldermuur injecteren

Een kelder injecteren van binnen

Een kelder injecteren een kelderdichting-methode om vochtproblemen op te lossen die veroorzaakt worden door scheuren, barsten, kimnaden. Hierbij wordt een keldermuur geïmpregneerd met een vochtwerende gel zoals een Aquaplan vocht barrière kit.

In tegenstelling tot een kelder impregneren, kelderbekuiping, kelderdrainage is er bij het injecteren van de muren geen breekwerk nodig. In dit artikel lees je hoe deze vochtbehandeling precies werkt en wat de prijs ervan is.

Keldermuur injecteren: Hoe ga je te werk?

Wil je zelf vocht in je keldermuren aanpakken? Met deze doe-het-zelf stappenplan kan je lekken makkelijk in je keldermuren stoppen met het injecteren van een vochtwerende hars.  Muurinjecties worden meestal uitgevoerd in drie stappen:

Stap 1: Voorbereiding

opkuisen

Leg een beschermfolie tegen het morsen van de vochtwerende hars. Dit product dringt in en kan lelijke vlekken maken op jouw vloer.

Stap 2: Gaatjes boren in je keldermuur

gaatjes-boren

Je bestudeert de kelderlekken en tekent af waar de gaatjes moeten komen in je muur. Per 10-15cm boor je een gaatje in een hoek van 30 graden. De gaatjes moeten ongeveer 20mm groot zijn op een hoogte van een halve meter. Boor de gaatjes ongeveer 2/3 van je muurdikte. Afhankelijk van hoe ernstig jouw vochtprobleem is, moet je meerdere keren het product injecteren.

Stap 3: Vochtwerende hars injecteren in de muren

Kelderafdichting binnenzijde

BRON: Remmers - Drukloze injectie met Kiesol via boorgaten, schuin of horizontaal.

Zorg ervoor dat je de boorgaten stofvrij maakt. In deze gaten wordt een vochtwerende vloeistof gespoten zoals Remmers Kiesol. Deze vloeistof of gel wordt geabsorbeerd door de keldermuur, zet zich uit en vormt een nieuwe waterkeringslaag waardoor het vocht niet meer kan binnendringen in de muur. Let er voor op dat het 6 tot 12 maanden kan duren vooraleer je muur weer volledig droog is.

Voordelen van een keldermuur injecteren

Een dampdichte injectiemethode kan je in muren toepassen die reeds oververzadigd zijn met water zoals kelders en ondergrondse ruimtes. Een muurinjectie is bovendien de snelste en goedkoopste oplossing.

Muur injecteren: Prijs

Er zijn verschillende manieren om een kelder te dichten: Kelderbekuiping, kelderdrainage en kelder-muurinjectie. Een keldermuur injecteren is de goedkoopste oplossing.

Op het injecteren van een vochtige muur kan je moeilijk een concrete prijs plakken. Een aantal factoren zullen namelijk beslissend zijn in de totale prijs. Zo zal je rekening moeten houden met de dikte van de muren, het aantal muren die je moet behandelen, enz. Gemiddeld rekent een professionele vochtbestrijder ongeveer € 100-120 per lopende meter aan.

Dit is uiteraard een aanzienlijk kostenplaatje. Gelukkig reikt de Vlaamse Overheid een aantrekkelijke premie uit (de Vlaamse Renovatiepremie) die je toelaat de totale kostprijs wat te drukken. Met deze premie kun je namelijk € 2.500 tot € 3.333 terugtrekken. Let er wel voor op dat je hiervoor aan een aantal voorwaarden moet voldoen.

Vochtproblemen? Hier zijn de meest gestelde vragen:

Opstijgend vocht in de kelder?

De kelder is een kwetsbare ruimte voor lekkages en grondwater omdat deze lager is gelegen en vaak onder de grond en fundering ligt. Regenwater en condens kan zich ophopen in de kelder als het niet meer kan ontsnappen vanwege slechte isolatie. Nu zijn er diverse methodes van kelderdichting. Elke methode heeft zijn eigen behandeling nodig.


Bekijk de verschillende methodes om opstijgend vocht in de kelder te behandelen.

Muren injecteren of onderkappen?

Wanneer een muurinjectie niet kan, dan wordt aangeraden om de muren te laten onderkappen. Onderkappen kan soms riskant zijn voor het structuur van jouw gebouw, bespreek eerst met een vochtexpert.


Lees hier het verschil tussen muren injecteren en onderkappen.

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.