Wat te doen bij kelderoverstroming?
Een kelder onder water is zeer vervelend en een fenomeen dat voornamelijk voortkomt uit het binnensijpelend grondvocht. Het onderlopen van de kelder kan ernstige problemen opleveren voor de bewoners van een woning, maar ook voor de woning zelf. Wat zijn de oplossingen en de te nemen maatregelen in zo'n geval?
Overstroming van de kelder: een gevolg van waterinfiltratie
Om waterinfiltratie tegen te gaan, wat één van de belangrijkste oorzaken is van overstromingen in een kelder en andere ondergrondse constructies, worden deze laatste afgedekt met een waterdichte coating. Maar na verloop van tijd verliest deze coating helaas zijn effectiviteit. Bovendien kunnen er scheuren ontstaan. Het gevolg is dat het water geleidelijk naar binnen komt en een beginnende vochtvlek wordt al gauw een straaltje water. Zonder passende maatregelen zal het vocht toenemen en de kelder volledig onder water zetten. Je kelder overstroomd sneller tijdens periodes van regen, die zeer bevorderlijk zijn voor zware overstromingen van rioleringen en voor opwelling van grondwater.
Overstroming van de kelder: de oplossingen
Verschillende technieken maken het mogelijk om overstromingen in de kelder te voorkomen en te bestrijden: het aanbrengen van waterdichte coating op de verschillende muren van de kelder, injecties van speciale waterafstotende schuimen in de scheuren, gebruik van waterafstotende producten etc. In Europa verplichten collectieve sanitaire voorschriften eigenaren van woningen met kelders om een opslagput en een pomp te installeren. Dit heet ook wel keldervacuümpomp of afvoerpomp. De opvoerpomp is een apparaat dat afval of geïnfiltreerd water opzuigt en boven de grond weer laat weglopen. Nadat het water is afgevoerd en alle werkzaamheden zijn verricht, zorgt het gebruik van een elektrische ontvochtiger er vervolgens voor dat het ondergelopen pand snel opdroogt. Als de kelder regelmatig onder water komt te staan, is het ideaal om naast de reeds genoemde oplossingen te kiezen voor een waterdichte en microporeuze behandeling.
Overstroming van de kelder: schakel de professionals in
Het is absoluut af te raden om gebruik te maken van gevaarlijke oplossingen om de overstromingsproblemen van een kelder te verhelpen. En niet voor niets kan water overal infiltreren. Het is het beste om professionals in te schakelen, vooral diegenen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van vocht.
Overstroming van de kelder: veiligheidsmaatregelen
Voor een ondergelopen kelder zijn veiligheidsmaatregelen nodig om materiële schade, maar vooral ook de risico's voor de gezondheid van bewoners te beperken. Denk eraan om de elektriciteit, het gas en de verwarming af te sluiten als de installaties in kwestie door de kelder gaan. Er moet ook speciale aandacht worden besteed aan producten die mogelijk giftig zijn als ze in de kelder worden bewaard.