Kelderdrainage is een techniek om vochtproblemen op te lossen door middel van een drainagesysteem. In dit artikel belichten we alle mogelijke vragen in verband met kelderdrainage, de verschillenden soorten en de prijs van kelderdrainage.
Wilt u offertes vergelijken van professionele vochtexperts? Gebruik onze gratis tool.
Wanneer heb je kelderdrainage nodig?
Kelderdrainage is nodig wanneer grondwater bij de wanden omhoog trekt en via de vloer de kelder inloopt. Vochtproblemen ontstaan snel in de kelder doordat de kelder een lager gelegen ruimte is in de woning. Vocht zoals grondwater sijpelt makkelijker naar binnen. Ook kan grondwater in de kelder blijven staan en kan het niet meer weg. Er zijn diverse methodes om water in de kelder tegen te gaan. Als een grote hoeveelheid vocht niet meer kan ontsnappen dan is drainage de beste oplossing.
Soorten kelderdrainage
Kelderdrainage kan op verschillende manieren gebeuren. Hier bespreken we de werking en de prijs van randdrainage, vloerdrainage en wanddrainage.
1. Vloerdrainage kelder

Bij een vloerdrainage wordt gebruikgemaakt van een noppenmembraan. Door de noppen in het membraan wordt het grondwater via kanaaltjes afgevoerd naar een reservoir. Het water kan dan door middel van een waterpomp automatisch worden verwijderd uit je kelder.
2. Wanddrainage kelder
Via wanden zijn er diverse methodes om water tegen te gaan in de kelder. Tussen beide wanden wordt noppenfolie aangebracht om water via een nieuw aangebrachte wand weg te zuigen. Dit is een optie als kelderbekuiping geen oplossing is.

Kelderdrainage voor muren is altijd een combinatie van waterafvoer via de vloer. Als het folie is geplaatst komt er pleisterwerk overheen dat waterdicht is en vocht uit de kelder afvoert.
3. Randdrainage kelder
Bij een randdrainage van een kelder wordt een soort goot van steen geplaatst in de kelder tegen de vloerranden. Hierdoor kan het water niet meer via wanden omhoog kruipen doordat de goot een obstakel vormt voor het vocht waar het in terecht komt. Vervolgens loopt al het water gezamenlijk in een put waarna het vocht weer doorloopt richting afvoer kanaal.

Het water afvoeren via randen is geschikt voor betonnen vloeren. Bij ander soort materiaal met poriën heeft deze methode echter geen effect. Poreuze vloeren hebben een andere behandeling nodig zoals noppenfolie. De behandeling is dus sterk afhankelijk van het soort vochtprobleem en soort vloeren en wanden in de kelder.
Kelderdrainage: Hoe ga je te werk?
Kelderdrainage aanleggen kan op verschillende manieren. Vaak gebruiken experts een combinatie van noppenfolie, kanalen en een afvoerput.
Kelderdrainage met noppenfolie
Een noppenmembraan kan helpen om water eenvoudig van binnen naar buiten af te laten voeren. Noppenfolie kan de wanden bedekken samen met een verstevigingslaag. Het water wordt op deze manier opgevangen in de noppenfolie en afgevoerd. Noppen membraan wordt tussen twee wanden in geplaatst zodat het water van binnenmuur af kan voeren naar de buitenmuur via membraanbuisjes.

Kelderdrainage met noppenfolie biedt bescherming tegen vocht aan de fundering en betonnen muren. De noppen vormen een luchtlaag tussen een betonnen oppervlakte, zoals een muur of vloer, aan ene kant en de vochtige grond of lucht aan de andere kant.
De zwarte noppenfolie is gemaakt van hoogwaardig HDPE, dat voor Hoge Dichtheid Polyetheen staat en een recyclebaar aardolie-product is.
Kelderdrainage met kanalen en een afvoerput
Wanddrainage is altijd een combinatie van water afvoer via de vloer. Als het folie is geplaatst komt er pleisterwerk overheen dat waterdicht is en vocht uit de kelder afvoert.

Daarbij is er ook nog randdrainage. Deze vorm voert water af via randen tussen de vloer en muren in. Dit gebeurd door middel van een afvoerput die water afvoert naar het riool. De waterdichte cementlaag waarvan de goot is gemaakt zorgt ervoor dat er geen water meer wordt opgenomen in de kelder. De drainage via de wand is alleen geschikt voor vloeren van beton. Bij ander soort materiaal met poriën heeft deze methode echter geen effect.
Wat doe ik als mijn kelder overstroomd is?
Een kelder onder water is zeer vervelend en een fenomeen dat voornamelijk voortkomt uit het binnensijpelend grondvocht. Het onderlopen van de kelder kan ernstige problemen opleveren voor de bewoners van een woning, maar ook voor de woning zelf.
Hier bespreken we de beste oplossingen tegen een kelderoverstroming.
Kelderdrainage prijs
De prijs van kelderdrainage is afhankelijk van het gekozen systeem. Gemiddeld kost een drainagesysteem 3.000 euro voor eenvoudige vochtproblemen tot 10.000 voor complexe vochtproblemen. Kelderdrainage kan in complexe situaties het beste door een vochtspecialist worden toegepast.
Voor het draineren van je kelder schakel je best een vochtexpert in.
Gebruik onze gratis tool om vrijblijvend prijzen op te vragen.
TIP: Ontdek de beste producten voor vochtbestrijding.