Hoe pas je kelderdichting toe in een vochtige kelder?
Methoden van kelderdichting en oorzaken van vocht
Een kelder vangt snel al het grondvocht op. Vocht kan op diverse manieren de kelder binnenkomen. Dit kan onder ander via wanden die niet waterdicht zijn en makkelijk water opnemen, grondwater dat via de keldervloer optrekt in hoger gelegen ruimtes, door lekkages, door doorslaand vocht in wanden, vloeren en kelder plafonds of door slechte ventilatie waardoor condensatie optreed.
Vaak zijn poriën, grondwater dat niet makkelijk weg kan lopen via een afvoer en een slechte constructie of slechte ventilatie de oorzaken van vochtproblemen in de kelder. Schimmels en bacteriën krijgen bij een natte kelder alle ruimte om zich te verspreiden. Met diverse kelderdichting methodes kun je de kelder weer droog maken.
1. Kelderbekuiping
Hierbij kan grondwater niet meer worden opgenomen door de muren en niet meer doorslaan of omhoog optrekken. Bekuiping is simpelweg een cementlaag aanbrengen op kelderwanden. Deze cementlaag werkt water afstotend zodat water niet meer kan doordringen door beton, hout of pleisterwerk bijvoorbeeld.
Normaal gesproken kunnen wanden niet goed tegen de hoge waterdruk waardoor water vroeg of laat naar binnen sijpelt. Zoutvorming wat hierbij ontstaat beschadigd de muren nog verder. De mortel die bij bekuiping wordt toegepast op wanden zal deze waterdruk wel kunnen weerstaan en vocht gaan afweren.
Voordeel van bekuiping is dat je extra ruimte maakt in de kelder die fijn en droog is na de behandeling. De kelder wordt zo weer bruikbaar. Stank en een muffe lucht zijn verleden tijd. Nadeel is dat het een arbeidsintensieve klus kan zijn omdat de bezetting moet worden afgekapt en onder muur zichtbaar moet zijn om het cementlaagje aan te brengen.
Bekuiping kost ongeveer 4000-10.000 euro. Dit hangt af van de oppervlakte van de muren, soort bezetting in de kelder en materialen die worden gebruikt. Ook de omvang van het vochtprobleem bepaald de uiteindelijke prijs.
2. Muren injecteren met vloeistof
Deze methode wordt gebruikt voor optrekkend vocht. Bij deze techniek worden gaten geboord in de muren. Deze gaten liggen op ongeveer 12 cm van elkaar af. Met een speciale spuit wordt onder hoge druk waterafstotende vloeistof in de muren geïnjecteerd dat bij het drogen gaat uitzetten. Muren nemen op deze manier geen vocht meer op.
Voordeel is dat het vochtprobleem duurzaam is opgelost met deze methode en een methode is die veel gebruikt wordt met veel succes. Nadeel is ook dat deze klus intensief is en kostbaar. Enige kennis is voor de doe het zelf methode zeker vereist. De kosten liggen op ongeveer 500-2000 euro afhankelijk van de oppervlakte en muurdikte.
3. Kelderdrainage techniek
Hierbij wordt noppenfolie tussen twee muren of twee vloeren aangebracht. Deze drainage mat voert water af van de nieuw aangebrachte binnenmuur naar de buitenmuur via membraankanalen in het folie en wordt via een pomp naar het riool getransporteerd. Ditzelfde geld voor de vloer. Drainage wordt toegepast bij grondwater dat langdurig in de kelder blijft staan.
Voordeel is dat vocht wordt afgevoerd en de kelder zo vanzelf uitdroogt. Nadeel is dat het een zware en kostbare klus is. De kosten voor waterafvoer in de kelder liggen ongeveer tussen de 2500-10.000 euro afhankelijk van de omvang.