Kimnaad kelder dichten

De kimnaad van een kelder dichten en zelf waterdicht maken kan op verschillende manieren en verschillende doe-het-zelf producten. De snelste en goedkoopste methode is om een barst of scheurt in je kelder te herstellen is met een muurinjectie. In dit artikel ontdek je hoe je dat zelf kan doen.

Oorzaken van een scheur in je kimnaad?

De kimnaad is de aansluiting tussen de keldervloer en keldermuren. Bij betonnen kelders loop je het risico voor barsten en scheuren. Dit kunnen verschillende oorzaken zijn: een slechte bouw bij het maken van jouw kelder, werken in de buurt enzovoort. Bij een waterlek in de kimnaad heeft je vocht een permanent karakter, waardoor er kalkafzetting kan ontstaan. Bij een grote lek ontstaan er gele of bruine vlekken.

TIP: Ontdek de beste producten voor vochtbestrijding.

Kimnaad kelder dichten: de oplossingen

Kelder

De beste doe-het-zelf kelderdichting methode voor je kelder hangt af van je probleem. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die kunnen ontstaan in je kelder, elk met een eigen aanpak. We bespreken hier kort de meest voorkomende oorzaken van een natte kelder: 

Methode 1: Scheuren en barsten repareren in de keldervloer

scheurinjectie

Controleer de vloer en keldermuren op eventuele scheuren of barsten. Repareer kleine barstjes met een waterdichte cementmortel. Grotere scheuren vul je met een mortel mengsel. Een standaard mortel mengsel is het combineren van; 1 deel cement, 2 delen fijn zand en de gewenste hoeveelheid water om een ietwat stevig / homogeen mengsel te creëren.

Methode 2: De kimnaad zelf injecteren

Kimnaad kelder dichten

Een waterlek in je kimnaad kan je makkelijk van binnenuit herstellen door je kimnaad in je kelder te dichten met een muurinjectie. Dit is de efficiëntste methode en zorgt ervoor dat de aansluiting tussen je vloer en muur volledig gedicht is.

Methode 3: Kimnaad kelder dichten met een bekuiping of drainagesysteem

VloerDrainage kelder

Het aanbrengen van een kelderbekuiping of drainagesysteem kan je het best doen als de andere methodes niet genoeg zijn. In sommige situaties is de druk van het grondwater te hoog en heb je andere technieken nodig die voldoende het waterinfiltratie kunnen tegenhouden.

Kelderdichting doe-het-zelf producten

Voor kelderdichting zijn er verschillende doe-het-zelf producten te vinden. Deze producten kan je ook makkelijk vinden in de Brico, Gamma of Hubo.

kelderdichting doe-het-zelf

De beste doe-het-zelf producten voor kelderdichting

In dit lijstje vind je een uitleg welke producten je best gebruikt van deze merken:

Insert Countdown

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.