Vocht in kelder verhelpen via de keldervloer
Verwijder water uit je kelder door kelderdichting
Een kelder is een laag gelegen ruimte in de woning. Al het grondwater uit onder andere neerslag maar ook condensvocht treft de kelder als eerste. Een kelder die langdurig te vochtig is of vol met water staat kan problemen gaan vertonen. Denk aan schimmels en houtrot. Het is dus zeer verstandig de kelder watervrij te maken. Dit kan op verschillende manieren.
Er zijn methodes zoals kelderdichting, condensatie en drainage om de kelder vrij van vocht te houden. Kelderdichting kan preventief worden toegepast maar ook als behandeling voor een vochtprobleem in de kelder. De vloer kan vochtproblemen zodat kelder via de wanden omhoog kruipt. Dit doorslaand vocht heeft een behandeling als bekuiping nodig.
Indien er veel water in de kelder staat dan is drainage, oftewel water afvoer de passende oplossing. Diverse opties zijn diverse klussen die zowel zelf als door een vakman gedaan kunnen worden. Bij een groot complex vochtprobleem in de kelder kan het beste een vakman de kelder waterbestendig maken.
Vloer waterproof maken in de kelder
Bij bekuiping kan als beste optie een soort waterdichte laag in naad die tussen de keldervloer en wand loopt worden aangebracht zodat vocht niet meer vanuit de vloer opgenomen kan worden door de muren. Dit wordt ook wel een klimnaad genoemd. Dit is een soort hielspoor tussen voet en been. Dus tussen de keldervloer en kelderwanden.
Als een vloer te veel naden en kieren bevat kan het beste een nieuwe gietvloer die helemaal naadloos is worden gegoten in de kelder, zodat de klimnaad ingespoten kan worden om de hele kelder tegen vocht te beschermen. Verder worden met bekuiping de keldermuren waterdicht gemaakt met cement.
Kelderdrainage via de vloer
Als er een laag water in de kelder staat moet dit eerst worden afgevoerd via een speciaal drainage systeem. Het afvoeren van water op deze manier gebeurd via een noppenfolie met membraanbuisjes die op de vloer wordt aangebracht. Over dit noppenfolie wordt met een nieuwe vloer gegoten. Alle het water zakt naar beneden door de poriën en komt in het noppenfolie terecht.
Via een speciale pomp wordt al het opgevangen water via de ondervloer naar buiten getransporteerd zodat het water gezamenlijk in het riool terecht komt. De waterdruk is vaak hoog en daarom moet het water worden afgevoerd. Bij doorslaand vocht is drainage dus niet geschikt. De oorzaak van het vochtprobleem bepaald welke behandeling uiteindelijk nodig is voor een duurzame droge kelder.