Kelderbekuiping is een kelderdichtingsmethode om kelders te beschermen tegen drukkend grondwater. Hierbij krijgt de keldermuur en soms de vloer een waterdichte mortellaag zodat het water niet langer kan infiltreren. De prijs en werkwijze lees je in dit artikel.
Wanneer heb je kelderbekuiping nodig?
Kelderbekuiping is nodig wanneer grondvocht door de keldermuren of keldergrond kan infiltreren. De voortdurende druk van grondvocht kan hier de oorzaak van zijn. Het grondvocht komt in aanraking met de keldermuren en trekt dan door de muren de kelder in. Keldermuren die versleten zijn of barsten bevatten, zijn extra kwetsbaar. Vaak zitten er veel scheuren en barsten in de muren van oude woningen. Scheuren en barsten maken een muur extra gevoelig voor grondvocht. De scheuren en de barsten veroorzaken een aanhoudende vochtige kelder, iets wat je natuurlijk liever wil voorkomen. Een oplossing om je kelder waterdicht te maken, is kelderbekuiping. Bij kelderbekuiping maak je de keldermuren volledig waterdicht.
Kelderbekuiping: Hoe ga je te werk?
Bij kelderdichting is het belangrijk om een goed oppervlak te creëren. Een goed oppervlak creëer je door vuil/ losse delen van de muur te verwijderen. Dit kun je doen door middel van een hogedrukreiniger. Hier is de werkwijze voor kelderbekuiping:
Stap 1: Voorbereiding
De bestaande cementlaag verwijderen tot op de naakte baksteen. Ook moet je verlagen volledig verwijderen.
Stap 2: Een eerste laag met een kwast aanbrengen
Een aanbrandlaag maakt lekken zichtbaar. Deze laag moet eerst 24 uur uitharden. Bij plaatsen waar er een lek is, zal deze uitspoelen en worden de lekken zichtbaar.
Stap 3: Lekken dichten
De uitgespoelde zones waar er lekken zijn moet je dichten met een waterdichte cementmortel. Als er geen water meer door de muren komt kan je beginnen met het aanbrengen van je volgende kelderdichtingslaag.
Stap 4: Tweede aanbrandlaag op de gedichte lekken
Op de gedichte lekken is een extra aanbrandlaag nodig. Hierna moet minstens 1 uur gewacht worden vooraleer je de eindlaag aanbrengt.
Stap 5: Eindlaag en nabehandeling
De ondergrond opnieuw zeer goed nat maken. Met een plakspaan breng je een eindlaag aan, het product CEMSEC is hier een voorbeeld van. De dikte van de laatste laag moet minstens 1cm dik zijn, bij hogere waterdruk is dat 1,5cm dik. De afwerking kan pas na 1 à 3 uur gebeuren.
Overige tips
Naast de muren is het ook erg handig om de vloer mee te nemen tijdens het bezetten van je kelder. Tussen de vloer en de muur zit namelijk een naad, waarin vaak vocht samen komt. Deze naad wil je dus dicht maken. Het is dus erg slim om niet alleen de muren, maar ook de keldervloer te bezetten. Op deze manier zorg je er voor dat je het beste resultaat krijgt en dat je kelder volledig waterdicht wordt.
Soorten kelderdichting: Wat is het verschil?
Er zijn verschillende methodes om kelderdichting te doen: Kelderbekuiping, kelderdrainage of kelder-muurinjectie. Maar wat is het verschil precies?
Dat leggen we hier uit:
Kelderbekuiping vs. kelderdichting

Kelderbekuiping is een ander woord voor traditionele kelderdichting. Hierbij worden de keldermuren en soms keldervloeren waterdicht gemaakt met een waterdichtingsmortel. De ondergrond moet wel eerst grondig schoongemaakt worden en indien nodig moet je oude lagen verwijderen.
Kelderbekuiping vs. kelderdrainage
Wanneer kies je voor kelderbekuiping of kelderdrainage? Soms is de druk van grondwater op jouw keldermuren heel hoog en kan vocht in jouw kelder binnendringen. Als kelderbekuiping (het waterdicht cementeren van jouw keldermuren) niet voldoende tegenhoudt dan heb je kelderdrainage nodig. Dit laat je best uitvoeren door een vochtexpert.

Kelderdrainage maakt gebruikt van een noppenfolie waardoor het water via kanalen en een afvoerput naar de riool wordt gepompt. Doordat dit systeem technisch is, kost dit ook iets meer en wordt dit vaak gedaan door een expert.
Hoeveel kost kelderbekuiping?
Kelderbekuiping prijs
De prijs van kelderbekuiping is afhankelijk van hoe groot je kelder en je vochtprobleem is. Aangezien bekuiping een arbeidsintensieve methode is, kan de kostprijs soms fors oplopen. De prijs is gemiddeld meestal tussen 3000-10000 euro.
Klik hier om gratis kelderbekuiping prijzen te vergelijken bij verschillende vochtexperts.