Kelderdichting: Verhelpen van een vochtige kelder
Heb je kelderdichting nodig? In dit artikel bespreken we de beste methodes om vocht te bestrijden in jouw kelder voor kelderdichting, prijs per m2 en vergelijken we de doe-het-zelf oplossingen met experts en aannemers. Kelderdichting is een algemene begrip om vochtige kelder te behandelen. Vochtige kelders zijn ook broedplaatsen voor schimmels en maken jouw ondergrondse ruimte onbruikbaar. Vocht in je kelder kan je op 3 manieren bestrijden:
- Kelderbekuiping
- Kelderdrainage
- Keldermuurinjectie
Wilt u offertes vergelijken van professionele vochtspecialisten? Gebruik onze gratis tool.
Soorten kelderdichting: Wat zijn de verschillenen?
Kelderbekuiping
Kelderbekuiping is jargon voor het waterdicht cementeren van een kelder. Hiervoor zijn verschillende mortels, soms gaat het middels lagen soms middels injecteren. Extra aandacht krijgt de klimnaad, de rand waar de vloer overgaat in de muren. Een oplossing kan zijn, de kelder iets minder diep maken door de keldervloer opnieuw af te strijken. De gietvloer bedekt dan volledig de klimnaad, de kelder is dan weer waterdicht. Meer info over kelderbekuiping vind je hier.
Kelderdrainage
Soms kan het grondwaterpeil te hoog zijn, en is dat de oorzaak van een vochtige kelder. Meestal zijn er dan meerdere signalen als enkel een vochtige kelder. Bijvoorbeeld je moet bij de watermeter zijn, je trekt het luik achter de voordeur open, en je ontdekt water in de kruipruimte. Ondanks dat dan de problemen ingewikkeld lijken, is dat niet zo omdat een drainage vrij eenvoudig aan te leggen is. Onder de woning, dus ook rond de kelder, komt dan minder grondwater dus ook minder druk van het water op de kelder. Meer info kelderdrainage vind je hier.
Keldermuurinjectie
Een andere methode van kelderdichting is het injecteren van muren. Dit kan op twee manieren. Met de hoge en lage druk techniek. Bij de hoge druk techniek kunnen gaten die 10 a 15 cm uit elkaar liggen worden geboord. Hierin kan met een hoge druk door middel van een spuit injectievloeistof of gel worden gespoten zodat de muren geen water meer opnemen door de uiteenzetting van de gel of vloeistof in de muren. Meer info over muurinjectie vind je hier.
Vaak gestelde vragen bij kelderdichting
Hieronder vind je een verzameling van de meest gestelde vragen bij kelderdichting:
Kelderdichting? Hier zijn de meest gestelde vragen:
Wat is kelderbekuiping?
Kelderbekuiping is een ander woord voor kelderdichting. Het is alle methodes om uw kelder vochtvrij te maken. Daarna heeft u een gloednieuwe, supersterke kelder die alle soorten vocht met gemak buiten de deur houdt.
Lees meer nuttige tips over de kelderbekuiping.
Werkwijze kelderdichting?
Zoals reeds besproken hierboven zijn er 3 methodes van kelderdichting: Kelderbekuiping, kelderdrainage
en keldermuurinjectie. Ze hebben elk een voordeel en nadeel en verschillen in prijs.
Hier bespreken we de verschillende werkwijze van kelderbekuiping, kelderdrainage en muurinjectie.
Premies voor kelderdichting?
Wist je dat het ook mogelijk is een subsidie aan te vragen voor de kelderdichting? Want hoewel er geen subsidies voor kelderdichting zijn, kun je hier wel een subsidie voor aanvragen onder het mom van het opknappen en duurzaam maken van je woning.
Hier bespreken we gedetailleerd hoe je premies voor kelderdichting kan aanvragen.
Kelderdichting doe-het-zelf
Kelderdichting zelf doen is perfect mogelijk mits de juiste kennis en producten voor vochtbestrijding.
Bekijk onze handige tips om kelderdichting zelf te doen.
Kelderdichting via een professional
Kelderspecialisten en vochtexperts hebben de beste kennis in huis om vochtproblemen aan te pakken op een efficiënte manier.
Via onze handige tool kan je makkelijk verschillende offertes met elkaar vergelijken en de beste oplossing voor jouw vochtprobleem kiezen.
Kelderdichting via binnen of buiten ?
Kelderdichting kan op verschillende manieren aangepakt worden. Hier zijn er ook voor en nadelen aan verbonden.
Bekijk de beste methodes om vochtproblemen via binnenkant of buitenkant aan te pakken.
Kelderdichting vloer: Hoe?
Keldervloeren kunnen vaak voor problemen zorgen. Als een vloer te veel naden en kieren bevat kan het beste een nieuwe gietvloer die helemaal naadloos is worden gegoten in de kelder, zodat de klimnaad ingespoten kan worden om de hele kelder tegen vocht te beschermen. Verder worden met bekuiping de keldermuren waterdicht gemaakt met cement.
Ontdek hier een gedetailleerde uitleg hoe je keldervloeren vochtvrij kan houden.
Kelderdichting muur: Hoe?
Muren afdichten van kelders is geen makkelijke opdracht. Gelukkig zijn er diverse technieken om jouw keldermuren vochtvrij te houden. Vooral poreuze muren nemen gemakkelijk vocht op. Muren kunnen onder andere worden afgedicht met een speciaal afdichtmiddel. Maar ook kunnen muren ingespoten worden met speciaal waterafstotend dichtingsmiddel.
Ontdek verschillende methodes om je keldermuren vochtvrij te houden.
TIP: Ontdek de beste producten voor vochtbestrijding.