Kelderafdichting: Langs de buitenzijde of binnenzijde?
Kelderafdichting kan zowel aan de binnen- als buitenzijde van uw keldermuren. Water, vocht en schimmels komen op deze manier niet meer de kelder in. Grondwater en neerslag zijn vaak de boosdoeners. Poreuze oppervlakten nemen makkelijk water op waardoor vocht en lekkages in de kelder ontstaan.

Er zijn diverse methodes om de kelder waterdicht te maken. Kelderafdichting aan de binnenkant kan door middel van kelderdrainage met noppenfolie en randafvoer maar ook het injecteren van wanden bijvoorbeeld. Aan de buitenzijde kan duurzame dichting worden gebruikt. In dit artikel bespreken bekijken we de verschillende methodes om dit zelf te doen of met een aannemer.
Kelder afdichten aan de binnenzijde
Wil je kelderdichting langs de binnenzijde zelf doen? Dat kan op twee manieren, ofwel met een muurinjectie of een bekuiping. Hieronder bespreken we twee methodes met een doe-het-zelf stappenplan.
Methode 1: Kelderbekuiping
Wil je zelf een kelderafdichting te doen langs de binnenzijde? Dan is kelderbekuiping efficiënte methode. Hierbij maak je jouw kelder waterdicht langs de binnenzijde met een aantal waterdichte cement lagen. Op deze manier kan water niet meer door de muren dringen. Hieronder bespreken we de stappen hoe je dit zelf kan doen:

Kelderafdichting langs de binnenzijde - Hoe ga je tewerk?
- De keldermuur langs de binnenzijde schoonmaken en een grondlaag aanbrengen met Kiesol 1:1
- Een hechtingslaag aanbrengen met Sulfatexmortel
- De mortel gelijk verdelen met een dichtspachtel
- De kim van jouw kelder met een dichtspachtel egaliseren
- De eerste afdichtingslaag aanbrengen
- Een tweede afdichtingslaag aanbrengen
- Een aanbrandlaag aanbrengen met aanbrandmortel; dit zorgt voor een goede hechting van minerale pleister.
- Je keldermuur volledig pleisteren met een minerale lichtgewichtmortel.
Wil je deze technieken overlaten aan een vochtexpert? Vergelijk gratis offertes met onze handige tool.
Methode 2: Keldermuren injecteren
Door je keldermuur te injecteren kan je eenvoudig zelf je keldermuren waterdicht maken, ook voor moeilijke gevallen. Er zijn hier 2 mogelijkheden in een lage drukinjectie of een drukloze injectie. Bij een drukloze muurinjectie heb je geen speciaal materiaal nodig, met andere woorden is dit een goede doe-het-zelf techniek.

BRON: Remmers - drukloze muurinjectie
Zelf een keldermuur injecteren - Hoe ga je tewerk?
Je bestudeert de kelderlekken en tekent af waar de gaatjes moeten komen in je muur. Per 10-15cm boor je een gaatje in een hoek van 30 graden. De gaten moeten ongeveer 20mm groot zijn op een hoogte van een halve meter. Boor de gaatjes ongeveer 2/3 van je muurdikte. Afhankelijk hoe ernstig jouw vochtprobleem is moet je meerdere keren jouw kelder injecteren.
Wil je deze technieken overlaten aan een vochtexpert? Vergelijk gratis offertes met onze handige tool.
Wanden bewerken aan de buitenkant van de kelder
Een goede methode om een kelder waterproof te maken aan de buitenkant is door kelderafdichting te gebruiken. Dit werkt tevens preventief tegen vocht omdat de kans vrijwel nihil is om zo binnen te dringen terwijl binnendichting vaak moet worden toegepast als het water al in de kelder is. Het dichtingsmateriaal wordt toegepast op muur en randconstructies met dicht mortels van cement.
Cementmortels zorgen voor een egale naadloze afwerking. Muren met veel poriën hebben hier baat bij. Spuitmethodes en spaanmethodes kunnen hierbij worden toegepast. Het inspuiten van de muren bijvoorbeeld zorgt dat vocht niet meer tussen kieren en naden binnen kan dringen. Voordeel is dat dichting aan de buitenkant van de kelder een duurzame oplossing is om water buiten de muren te houden.
Kelderafdichting aan de buitenzijde
Een kelder kan ook langs de buitenzijde worden afgedicht, dit kan mét of zonder je tuin op te graven. Hieronder bekijken hoe je dat zelf doet:
Kelderafdichting aan de buitenzijde zonder opgraven
Als het niet lukt om jouw kelder bloot te leggen langs de buiten kant. Kan je via sluierinjectie toch de buitenkant van jouw kelder waterdicht maken. Hierbij moet je via boorgaatjes en injectieslangen een injectiegel door de muur pompen. Deze methode kan je ook gebruiken voor keldervloeren.

BRON: Remmers Sluierinjectie
Remmers PUR injectiegel reageert snel en zorgt bovendien voor extra isolatie tegen de vorst.
Wil je deze technieken overlaten aan een vochtexpert? Vergelijk gratis offertes met onze handige tool.
Kelderafdichting aan de buitenzijde door op te graven
Indien mogelijk kan je jouw kelder langs de buitenzijde waterdicht maken door in je tuin een opgraving te doen. Met bijvoorbeeld de Remmers Kiesol dicht je jouw kelder dan van buitenaf.

BRON: Remmers
Kelderafdichting langs de buitenzijde - Hoe ga je tewerk?
- De keldermuur langs de buitenzijde schoonmaken
- Een grondlaag aanbrengen met Kiesol 1:1
- Een hechtlaag aanbrengen met Sulfatexmortel
- De mortel gelijk verdelen met een Dichtspachtel
- De kim van jouw kelder met een dichtspachtel egaliseren
- De eerste bitummenlaag aanbrengen
- Een tweede bitummenlaag aanbrengen
- Nadat de lagen volledig uitgehard zijn kan je de hechtingen aanbrengen voor een drainagemat
- Je keldermuur volledig bedekken met een drainagemat
Wil je deze technieken overlaten aan een vochtexpert? Vergelijk gratis offertes met onze handige tool.
Conclusie kelderafdichting:
Zelf doen of door een vakman?
Kelderdichting met vochtproblemen die vrij makkelijk zijn te verhelpen kunnen zelf worden gedaan. Maar enige kennis is wel vereist. Voordeel is dat het goedkoper is. Maar bij complexere vochtproblemen kan beter een vakman worden ingeschakeld omdat het nogal een lastige arbeidsintensieve klus is om de kelder helemaal bestand te maken tegen vocht. De vakman weet exact welke methode en op welke plaatsen deze kan worden toegepast. Nadeel is dat de kosten dan wel een stuk hoger liggen.
Wil je deze technieken overlaten aan een vochtexpert? Vergelijk gratis offertes met onze handige tool.