Werkwijze kelderdrainage

De beste werkwijze voor kelderdrainage

Wat is de beste werkwijze voor kelderdrainage? In dit artikel leer je alles over hoe kelderdrainage werkt, hoe je je kelder waterdicht maakt en waarop je moet letten wanneer je zelf een noppenfolie of pomp wil aanschaffen.

Vertonen de vloer of de wanden van je kelder natte plekken? Is het geen optie om je kelder volledig waterdicht te maken met kelderbekuiping? Dan biedt kelderdrainage misschien wel een oplossing. Bij kelderdrainage wordt het overtollige vocht via een noppenmembraan of goot weggevoerd naar een plaats van waaruit het kan worden weggepompt.

In dit artikel:

 • Vochtproblemen in de kelder: leer het verschil tussen doorslaand vocht, condensatievocht en opstijgend vocht.
 • Kan water door beton heen?
 • Hoe kan ik mijn kelder waterdicht maken? Alles over kelderbekuiping, drainage, ventilatie en muurinjecties!
 • Hoe werkt kelderdrainage? Het verschil tussen een vloer-, een wand- en een randdrainage.
 • Werkwijze kelderdrainage: zo plaats je een noppenfolie en/of een afvoergoot.
 • Tips bij het kopen van een dompelpomp.
 • Hoeveel kost een kelderdrainage?

Vochtproblemen in de kelder

Omdat een kelder onder de grond ligt, is het vaak een koelere ruimte. Dit zorgt ervoor dat een kelder gevoeliger is voor vochtproblemen dan andere ruimtes in het huis. Hieronder bespreken we kort de meest voorkomende vormen van vocht in de kelder.

Wil je liever een vochtexpert inschakelen voor je vochtproblemen? Vraag dan gratis en vrijblijvend advies aan onze vochtbestrijders. Met hun jarenlange ervaring en expertise helpen ze je graag op weg!

Doorslaand vocht

In de meeste gevallen zal water via de muren je kelder binnendringen. Natte plekken op de keldermuren worden vaak veroorzaakt door grondwater dat via de wanden naar binnen infiltreert. Dit komt vooral voor in huizen waar geen spouwmuur aanwezig is, of waar de spouwmuur niet goed functioneert. Dit soort vocht wordt doorslaand vocht genoemd. 

Condensatievocht

Doordat kelders vaak koele ruimtes zijn, zal een vochtige lucht er sneller op de muren en vloer condenseren. Vochtige lucht kan ook op de achterkant van meubels condenseren, zeker wanneer je meubels tegen een muur staan. Een goede verluchting lost dit type vochtprobleem meestal snel op.

Opstijgend vocht

Opstijgend of optrekkend vocht is niet hetzelfde als opstijgend grondwater. Optrekkend vocht is vocht dat in je muren naar boven stijgt. Het komt enkel voor in de binnen- en tussenmuren van de kelder. Vochtige plekken op de buitenmuren van de kelder worden door een ander soort vocht veroorzaakt. Wil je meer weten over opstijgend vocht in de kelder, neem dan een kijkje op onze website.

Leer hier hoe je opstijgend vocht zelf behandelt!

Kan water door beton heen?

Beton is een poreus materiaal. Dit wil zeggen dat een betonnen vloer of muur van nature nooit helemaal waterdicht is, tenzij ze meer dan 30 centimeter dik is. Een keldermuur van meer dan 30 centimeter is echter zelden het geval. Gelukkig kun je betonnen vloeren en muren wel waterdicht laten maken. Hiervoor vraag je best advies aan een vochtexpert.  

Wil je meer weten over hoe het komt dat beton soms wel water doorlaat en soms niet, en wat je eraan kan doen? Dan is deze studie van TU Delft een waardevolle bron. Meer info over de nabehandeling van beton vind je in dit filmpje van WTCB.

Hoe kan ik mijn kelder waterdicht maken?

Een vochtige kelder zorgt voor muffe geuren en gezondheidsrisico’s. Een waterdichte kelder betekent daarentegen een extra leefruimte of een goede opslagplaats voor voeding. Hieronder bespreken we verschillende methodes van kelderdichting. Zo weet je welke mogelijkheden er zijn om je kelder waterdicht te (laten) maken.

Kelderbekuiping

De meest traditionele vorm van kelderdichting is kelderbekuiping. Bij een volledige bekuiping wordt er een waterbestendige laag op de vloer en muren van je kelder aangebracht. Je kelder wordt op deze manier volledig waterdicht gemaakt. 

Ventilatie

Heel wat vochtproblemen worden veroorzaakt door een slechte ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is daarnaast ook een belangrijke aanvulling op de andere methoden van kelderdichting. Zo zorg je ervoor dat je kelder ook in de toekomst droog blijft. 

Muurinjectie

Het injecteren van je muren is een goede oplossing tegen opstijgend vocht. Een muurinjectie is daarom enkel nuttig in de binnenmuren van je kelder. Er wordt dan op een horizontale lijn dicht bij de grond een reeks gaten geboord. In deze boorgaten wordt vervolgens een vochtwerende gel geïnjecteerd die uitzet bij het drogen. 

Kelderdrainage

Bij een kelderdrainage wordt je kelder niet waterdicht gemaakt. In plaats daarvan wordt het overtollige vocht afgevoerd naar de riool of naar een plaats van waaruit het kan worden weggepompt.

Hoe werkt kelderdrainage?

Er zijn verschillende methoden om een kelderdrainage uit te voeren. In het volgende deel leggen we je het verschil uit tussen een wanddrainage, een vloerdrainage en een randdrainage.

Vloerdrainage

Bij een vloerdrainage wordt er een noppenmembraan op de vloer van de kelder geplaatst. De noppen vormen een luchtlaag tussen enerzijds de muur en anderzijds de vochtige lucht of grond. Het water wordt via kleine kanaaltjes in het membraan weggevoerd naar een plaats van waaruit het kan worden weggepompt.

Werkwijze kelderdrainage

Wanddrainage

Bij een wanddrainage wordt het noppenmembraan niet alleen op de vloer, maar ook tegen de keldermuren geplaatst. Wanddrainage heeft geen zin als je nog met een poreuze vloer zit, omdat het vocht dan nog steeds de kelder binnen kan. Wanddrainage wordt daarom altijd samen met een vloerdrainage uitgevoerd. Een andere naam voor wanddrainage is het “box in box”-systeem.

Werkwijze kelderdrainage
Werkwijze kelderdrainage

Randdrainage

Bij een randdrainage wordt er een stenen goot gemaakt langs de kimnaad. De kimnaad is de plaats waar de vloer en de muren elkaar raken. De goot wordt gevuld met kleine steentjes en kift, wat ervoor zorgt dat het water niet omhoog kan stijgen. 

Randdrainage werkt alleen bij vloeren van waterdicht beton die het water naar de goot leiden. Bij poreuze vloeren heeft randdrainage dus weinig zin.

Werkwijze kelderdrainage
Werkwijze kelderdrainage

Werkwijze kelderdrainage

De werkwijze hangt natuurlijk af van het type drainage waarvoor je kiest. Welk systeem voor jou het beste is, hangt af van de aard en de ernst van het vochtprobleem waarmee je zit. 

Werkwijze bij wand- en vloerdrainage: het plaatsen van een goede noppenfolie

De noppenfolie die je gebruikt voor kelderdrainage is gemaakt van hoogwaardig HDPE (Hoge dichtheid Polyetheen). Een goede noppenfolie heeft een hoge drukvastheid en garandeert een goede beluchting en waterafvoer. Daarnaast moet de noppenfolie grondwaterneutraal en vorstbestendig zijn. Sommige folies zijn bovendien ook bestand tegen bacteriën en schimmels. 

Voor je de noppenfolie op de muur plaatst, moet de muur worden schoongemaakt. Verwijder behangpapier, verf en pleister en borstel de bakstenen muur goed schoon. Vervolgens breng je de noppenfolie aan met de noppen naar de ondergrond gericht (dus naar de muur of de vloer). Zorg dat twee stroken noppenfolie elkaar minstens 150 mm overlappen. Bovenop de noppenfolie kun je eventueel een nieuwe wand plaatsen door de muur opnieuw te bepleisteren. Dit is echter niet altijd nodig en hangt deels af van je persoonlijke voorkeur.

Werkwijze kelderdrainage

Werkwijze bij randdrainage: zo graaf je een goede afvoergoot

Het moeilijkste gedeelte van een randdrainage is het graven van de afvoer. De goot moet minstens 15 centimeter breed en 45 centimeter diep zijn en de hele kimnaad volgen. Maak de goot ongeveer iedere 2 meter een centimeter dieper, zodat het water zeker goed kan afstromen. 

De goot moet het water leiden naar een plaats van waaruit het kan worden weggepompt. Eenmaal de goot gegraven is, bedek je de randen met waterdicht beton. Je kunt er eventueel ook een Franse afvoerleiding in plaatsen. Dit is een leiding die op regelmatige plaatsen is geperforeerd. 

Vervolgens bedek je de leiding met kleine steentjes en kift. Het water zal tussen het kift door naar beneden sijpelen, en via de gaatjes in de leiding druppelen. 

Werkwijze kelderdrainage

Hoe water uit kelder pompen?

Om water uit de kelder te pompen is een dompelpomp de meest geschikte pomp om mee te werken. Een dompelpomp wordt op het laagste punt van de kelder geïnstalleerd (meestal in een zogenaamde dompelput). Zolang de pomp onder water staat, zal de pomp het water wegpompen. Is je kelder volledig droog? Dan stopt de pomp vanzelf met pompen. 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een goede pomp?

Wil je zelf een dompelpomp kopen? We maakten een handige checklist met enkele vragen die je je best stelt voor je de knoop doorhakt en een pomp uitkiest.

 • Wil je een pomp die enkel geschikt is voor schoon water? Of moet ze ook vuil (zanderig, troebel) water aankunnen?
 • Zit er een vlotter bij de pomp? Een vlotter zorgt ervoor dat de pomp zichzelf in- en uitschakelt, afhankelijk van de hoeveelheid water in de kelder.
 • Is er genoeg ruimte in de kelder voor de pomp? Is er een mogelijkheid om de pomp aan te sluiten?
 • Waar moet het water naartoe worden gebracht?
 • Hoeveel liter water kan de pomp aan?
 • Wat is de verwachte levensduur van de pomp?
 • Op welke energie werkt de pomp?

Bron: Facebook (Mathieu Mullier)

Werkwijze kelderdrainage

Prijs kelderdrainage

De totale prijs van een kelderdrainage hangt af van een aantal verschillende factoren:

 • De grootte van de totale oppervlakte die moet worden gedraineerd
 • de ernst van je vochtprobleem
 • het type drainage
 • hoeveel je zelf doet en wat je laat doen door een vochtexpert

Het is daarom moeilijk om een exact bedrag op dit werkje te kleven. De prijs bij een gemiddelde kelder kan variëren van 1 000 tot 10 000 euro. Wil je zeker zijn van de prijs die je te wachten staat? Wil je weten wat de beste oplossing is voor jouw vochtprobleem? Dan schakel je best de hulp in van een professionele vochtbestrijder.

Vraag op onze website dus gratis en vrijblijvend je offerte aan en kom meteen in contact met een vochtexpert!

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.