Kelderdrainage met noppenfolie

Kelderdrainage met noppenfolie

Een kelderdrainage met noppenfolie, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Een vochtige kelder kan veel verschillende oorzaken hebben. Een juiste diagnose van het probleem is de eerste stap in de richting van een goede oplossing. Niet elk vochtprobleem in de kelder kan namelijk worden opgelost met enkel een extra waterdichte cementlaag. Wanneer kelderbekuiping geen optie is, biedt een kelderdrainage vaak een oplossing. 

Met behulp van een goot of noppenmembraan wordt het overtollige vocht afgevoerd naar de riool. In dit artikel leggen we je uit 

 • wat kelderdrainage is

 • welke drainagesystemen er bestaan en hoe deze werken

 • wanneer drainage een goede optie is

We geven je ook enkele tips die van pas kunnen komen als je zelf een pomp of een goed noppenmembraan wil aanschaffen.

Verschillende soorten vochtproblemen

Zit je met een vochtige kelder? Dan is het belangrijk dat je eerst een grondige analyse van de situatie maakt, voordat je over een oplossing begint te denken. Verschillende vochtproblemen vragen namelijk ook om een verschillende aanpak:

Als de druk van het grondwater echter te groot is, zal kelderbekuiping je vochtproblemen niet volledig oplossen. In dat geval biedt kelderdrainage een goed alternatief.

Twijfel je over de oorzaak van je vochtproblemen? Weet je niet welke methode van kelderdichting voor jou het beste resultaat zal leveren? Vraag dan gratis en vrijblijvend advies aan een ervaren vochtexpert!

Vochtbestrijding

Net zoals er verschillende vochtproblemen zijn, bestaan er ook verschillende methoden van vochtbestrijding. De meest voorkomende vormen van kelderdichting zijn kelderbekuiping en kelderdrainage. We geven je een woordje uitleg. 

Kelderbekuiping

Deze vorm van kelderdichting zorgt ervoor dat je een volledig waterdichte kelder krijgt. Bij kelderbekuiping worden er verschillende waterdichte lagen op de vloer en de wanden van je kelder aangebracht. Bij een te hoge druk van het grondwater is dit echter geen goede oplossing.

Kelderdrainage

Grondvocht oefent altijd een bepaalde druk uit op de vloer en de wanden van je kelder. Wanneer deze druk te groot is, zal zelfs een waterdichte betonnen vloer je vochtprobleem niet oplossen. 

Wanneer kelderbekuiping geen optie is, vormt kelderdrainage een goed alternatief. Bij deze vorm van kelderdichting wordt je kelder niet waterdicht gemaakt, maar wordt het overtollige vocht afgevoerd en weggepompt.

Er bestaan drie vormen van kelderdrainage: randdrainage, vloerdrainage en wanddrainage.

Randdrainage 

Bij randdrainage wordt er een stenen goot gemetseld langs de kimnaad van je kelder. De kimnaad is de plaats waar de wanden en de vloer elkaar raken. De gemetselde goot wordt volledig opgevuld met kift (een mengeling van zand en kleine steentjes). Het vocht dat in de goot terecht komt, sijpelt langzaam tussen de steentjes naar beneden en wordt door de goot naar een afvoerput geleid. 

Vloerdrainage

Ook betonnen vloeren kunnen water doorlaten. Beton is pas waterdicht wanneer het meer dan 30 cm dik is, en dat is maar zelden het geval bij een vloer of muur. Gelukkig is het niet nodig om een volledig nieuwe vloer te laten leggen. 

Bij vloerdrainage wordt er een soort noppenfolie of -membraan op de vloer aangebracht. Met behulp van dit membraan kan het overtollige vocht via de vloer worden afgevoerd naar een verzamelput. Vanuit deze verzamelput kan het water worden weggepompt naar een afvoerkanaal.

Bovenop het noppenmembraan komt een nieuwe, waterdichte vloerplaat. Deze vloerplaat zal dankzij het noppenmembraan droog blijven.

Wanddrainage

Vochtige keldermuren kunnen worden verholpen met behulp van wanddrainage. Bij wanddrainage wordt de noppenfolie niet alleen op de vloer, maar ook op de wanden van de kelder geplaatst. 

Voor je de folie kan plaatsen, moet je eerste de muur vrijmaken. Behang, verf en/of pleister moeten dus worden verwijderd. Daarna kan de folie op de wanden worden aangebracht. Tot slot kunnen er eventueel nieuwe wanden tegen de folie worden geplaatst, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Of je wel of geen nieuwe wanden wil, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de situatie. Als je twijfelt, vraag je best advies aan een vochtexpert. Dankzij jarenlange ervaring weet hij of zij wat het beste voor jouw kelder is.

Let op! Heb je een poreuze vloer? Dan zal enkel een wanddrainage niet genoeg zijn om je vochtproblemen op te lossen. Als je dus geen waterdichte betonnen vloer hebt, zul je naast een wanddrainage ook een vloerdrainage moeten laten uitvoeren. Doe je dit niet, dan kan het vocht via de vloer nog steeds je kelder binnendringen. 

Kelderdrainage met noppenfolie

De meeste drainagesystemen werken dus met een noppenmembraan dat via kleine kanaaltjes het vocht naar een afvoerput voert. In deze afvoerput wordt een pomp geplaatst die het water verder naar de riool kan leiden. Hieronder geven we je enkele tips die van pas kunnen komen bij het kopen van een goede noppenfolie en pomp. 

Zo kies je een goede noppenfolie

Een goed noppenmembraan is gemaakt van hoogwaardig HDPE (hoge dichtheid polyetheen). Dit materiaal is van nature waterdicht en niet-hygroscopisch (dat wil zeggen dat het geen water aantrekt). 

Daarnaast zijn er nog een aantal handige kenmerken waarop je kunt letten. We lijsten ze hieronder voor je op. Een goede noppenfolie…

 • heeft een hoge drukvastheid.

 • zorgt voor een goede beluchting en waterafvoer.

 • is grondwaterneutraal (het reageert dus niet met de zouten en mineralen die in grondwater zitten).

 • is vorstbestendig.

 • is bestand tegen bacteriën en schimmels.

Bij het plaatsen van de noppenfolie moet je erop letten dat twee verschillende stroken elkaar overlappen met ongeveer 150 mm. Zo zorg je ervoor dat het infiltrerend grondwater niet tussen de stroken toch nog naar binnen kan sijpelen. 

De pomp

Welke pomp kies je best om je kelder leeg te pompen? Hier bestaat natuurlijk geen eenduidig antwoord op, maar in het algemeen geldt dat dompelpompen het meest geschikt zijn voor dit soort werk. 

Een dompelpomp wordt volledig onder water geplaatst. Wanneer het water is weggepompt en de pomp droog komt te staan, stopt deze automatisch met pompen. Op deze manier hoef je de pomp niet zelf telkens handmatig in en uit te schakelen. 

Zo kies je een goede dompelpomp:

Helder of troebel water?

Controleer op voorhand of het water in je kelder schoon (helder) is of eerder vuil (troebel, met zand in). Er bestaan verschillende modellen van dompelpompen die speciaal zijn ontwikkeld voor schoon of voor vuil water. 

De vlotter

Check ook of de pomp een vlotter heeft. Een vlotter zorgt ervoor dat de pomp zichzelf uitschakelt wanneer het waterpeil onder een bepaald punt zakt. 

Het debiet

Hoe krachtig moet je pomp zijn? Hoeveel liter moet de pomp kunnen verwerken? Hoe beter je weet wat je nodig hebt, hoe gemakkelijker het wordt om het juiste model te kiezen.

De energiebron

De meeste pompen werken op elektriciteit, maar er bestaan ook modellen die hydromechanisch werken. Ook hierover denk je dus best op voorhand even na.

De prijs

En last but not least: de prijs! Hoeveel ben je bereid te betalen? Er zijn heel wat luxueuze pompen op de markt, maar daaraan hangt natuurlijk ook een behoorlijk prijskaartje. Bepaal op voorhand je budget: dat sluit waarschijnlijk al een aantal modellen uit en maakt de keuze weer wat gemakkelijker.

Vraag advies aan een expert!

Bij een kelderdrainage komen altijd ook breekwerken kijken. Je moet namelijk het behangpapier, de verf en/of de pleister van de muur verwijderen. 

Een kelderdrainage is niet zo ingrijpend als een kelderbekuiping, maar het is toch ook geen eenvoudig werk. Daarom is het best dat je advies vraagt aan een vochtexpert voor je hieraan begint. Een foutje is namelijk snel gemaakt en kan grote gevolgen hebben. 

Een expert brengt daarnaast ook zelf het nodige materiaal mee. Hij weet welke producten hun werk goed doen en welke niet. 

Vind je het moeilijk om zelf een goede noppenfolie en/of pomp uit te kiezen? Een professionele vochtbestrijder helpt je met veel plezier op weg! Alleen maar voordelen dus!

Hoeveel kost een kelderdrainage?

Allemaal goed en wel, maar hoeveel kost het nu eigenlijk om je kelder te draineren? Helaas bestaat er geen eenduidig antwoord op deze vraag. De prijs van een kelderdrainage hangt van een aantal factoren af:

 • De staat van je vloer: het is niet nodig om een volledig nieuwe vloer te installeren, maar je zult wel een nieuwe vloerplaat moeten plaatsen. Hoe gemakkelijk dit gaat hangt af van de staat waarin je oude vloer verkeert.

 • De aard en de ernst van het vochtprobleem: hoe ver heeft het vochtprobleem zich al kunnen verspreiden? Waardoor wordt het probleem veroorzaakt? 

 • Gaat het om een eenvoudige randdrainage? Of is er een volledige wand- en vloerdrainage nodig? Uiteraard verschillen de drainagesystemen niet alleen in aanpak, maar ook in prijs.

 • Hoe groot is de oppervlakte die moet worden behandeld? 

 • Hoeveel doe je zelf en wat laat je doen door een expert?

Bij een gemiddelde kelderdrainage kun je rekenen op zo’n 3 000 tot 10 000 euro. 

Let op! Het is heel belangrijk dat je de kelderdrainage niet uitstelt omwille van de prijs. Vochtproblemen kunnen op lange termijn ernstige gevolgen met zich meebrengen. Ze vormen niet alleen een risico voor de stabiliteit van uw woning, maar ook voor uw gezondheid

Gelukkig kun je een beroep doen op de Vlaamse renovatiepremie. Misschien worden een deel van de kosten dan wel terugbetaald! Hier vind je meer info over renovatiepremies en over de premies van wonen in Vlaanderen.

Vergelijk gratis offertes via onze handige online tool 

Start hieronder en vergelijk zelf prijzen voor kelderdichting.